Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. augusta 2020, 17:09
Čas čítania 5:34
Dominik Vetrák

Filmy o Batmanovi boli vždy nezabudnuteľné. Týchto 10 zaujímavostí o nich (možno) ani len netušíš

FILMY A SERIÁLY BATMAN
Uložiť Uložené

Natáčania a svet filmových Batmanov skrývajú množstvo zaujímavostí.

Svet Batmana posledné roky žije a aktívne sa rozrastá. Mali sme tu Bena Afflecka, ktorý rolu opustil a nakoniec si ju zopakuje pre sólovku Flasha, dočkali sme sa geniálnej sólovky pre Jokera, pár kvalitných animákov a nakoniec aj teaseru pre dlho vyvíjaný film The Batman od režiséra Matta Reevesa.

Ešte než sa dočkáme snímky s Robertom Pattinsonom v hlavnej role si posvietime na predošlé celovečerné filmy a prezradíme ti pár zaujímavostí, ktoré si o nich možno nevedel. 

Odporúčané
Zachráni Netflix hollywoodske štúdiá? Ako sa zmení distribúcia filmov a uvidíme v kinách ešte niekedy menšie filmy? Zachráni Netflix hollywoodske štúdiá? Ako sa zmení distribúcia filmov a uvidíme v kinách ešte niekedy menšie filmy? 7. augusta 2020, 14:03

1. Jack Nicholson zarobil za rolu Jokera rekordných 50 miliónov dolárov 

V tom čase bral hviezdny Nicholson honoráre v hodnote 10 miliónov dolárov. Za rolu Jokera v Batmanovi od Tima Burtona však vzal 6 miliónov s tým, že dostane nejaké percento z predaja doplnkov a suvenírov a tržieb z kín. Snímke sa v kine extrémne darilo, zarobila 411 miliónov dolárov. Jack Nicholson nakoniec na filme zarobil viac ako 50 miliónov dolárov. 

Herec si navyše vydobyl právo mať voľno vždy, keď hral basketbalový tím Los Angeles Lakers doma, aby mohol ísť na zápas. 

Filmy o Batmanovi boli vždy nezabudnuteľné. Týchto 10 zaujímavostí o nich (možno) ani len netušíš
Zdroj: Warner Bros.

2. Fanúšikovia odmietali účasť Michaela Keatona a režiséra Tima Burtona 

Po ohlásení, že Batmana si zahrá Michael Keaton a réžie sa chopí Tim Burton, začali štúdiu Warner Bros. chodiť nespokojné listy fanúšikov. Keaton predtým nehral vo veľa úspešných filmoch a známy bol najmä vďaka fantasy komédii Beetlejuice.

Tú režíroval práve Burton, ktorý mal vtedy okrem Beetlejuice na konte len krátke filmy a animáky. Títo, že majú natočiť kvalitného Batmana? Rozrušenie fanúšikov bolo pochopiteľné. 

Našťastie, Warneri im dôverovali, a tak sme sa dočkali dvoch vynikajúcich filmov o Batmanovi. Keatonova verzia sa po takmer 30 rokoch vráti v sólovke Flasha, o čom sa viac dozvieš tu. 

3. Prepadáky Batman Forever a Batman a Robin natočil Joel Schumacher, ktorý dal Batmanovi bradavky 

Po tom, čo Batman Returns z roku 1992 zarobil menej ako jeho predchodca, dostal Tim Burton od Warneru vyhadzov. Chceli oveľa viac rodinne ladený film, ktorý by nebol taký seriózny a temný, skôr farebnejší. Súviselo to s tým, že Batman Returns mal veľa reklamy v McDonald’s. Ich zákazníci, rodiny s deťmi, sa tak vybrali do kina, len aby tam videli vraždenie, násilie a Penguina, ako niekomu odhryzne nos. 

Najali preto Joela Schumachera, aby natočil celkom iného Batmana. Vymenili nakoniec aj herca hlavnej postavy a kostým si nasadil Val Kilmer. Ten to však po trojke tiež vzdal. Rola ho nenadchla a spokojní s ním neboli ani tvorcovia. Podľa režiséra išlo o veľmi komplikovanú osobu, s ktorou sa pracovalo len ťažko. 

Kvalita Batman Forever a Batman a Robin stojí na pleciach ako režiséra, tak aj samotného štúdia, ktoré si túto cestu vybralo. Schumacher sa ešte stihol podpísať pod ďalšiu osudovú chybu. Na kostým Georga Clooneyho, ktorý hral Batmana v Batman a Robin, nechal urobiť umelé bradavky. 

Toto bolo maximálne nevkusné a príšerné.
Približovačky na bradavky a zadky, keď tam mal byť plášť? Fuj.


4. Ako do Batmobilu vrazil opitý vodič, koľko stálo jeho zhotovenie a prečo potreboval Nolan až 7 verzií vozidla? 

Christopher Nolan chcel, aby sa jeho Batmobile hodil do serióznejšieho a uzemnenejšieho spracovania Batmana. Fantasy model z Burtonových filmov neprichádzal v úvahu. Nadizajnovali tak Tumbler, „tank“, ktorý vážil dve tony a z 0 na 100 km/h to dal za 6 sekúnd. Maximálna rýchlosť vozidla bola 260 km/h. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 87997 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Na aké účely využíval Nolan 7 verzií Batmobilu?
  • Koľko stálo vyrobenie jedného vozu?
  • Prečo vlastne Nolan kývol na režírovanie trilógie Batmana?
  • Ako zmenil Heath Ledger vzhľad a vystupovanie Jokera?
  • Mali sme Jokera vidieť aj v Dark Knight Rises?
  • Pri akej scéne zaspal Christian Bale?
  • Prežil Bruce Wayne koniec The Dark Knight Rises?
Domov
Zdieľať
Diskusia