Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. júla 2020, 8:00
Čas čítania 1:33
Viktor Kniš

Extrémisti z ĽSNS obsadili rečnícky pult kvôli Matovičovi: Nenapínajte svaly, nie sme vo fitku, odkázal im Gábor Grendel

NEWS IGOR MATOVIČ ĽSNS
Uložiť Uložené

Igor Matovič zostáva premiérom, návrh Smeru a Hlasu na jeho odvolanie neprešiel, aj napriek tomu sme boli svedkami niekoľkých bizarných momentov.

Premiér Igor Matovič ustál prvé hlasovanie o vyslovení nedôvery, ktoré prišlo po 19 hodinách rokovaní v parlamente krátko po piatej ráno. Opozičný návrh podporilo 47 poslancov, proti bolo 78 zákonodarcov.

Boli sme svedkami osobných urážok od predstaviteľov koalície aj opozície, poslanci a členovia vlády si vyčítali aj to, ako krajinu riadia. O najbizarnejší moment sa už tradične postarali extrémisti z ĽSNS ešte pred polnocou, keď sa Milan Mazurek a Miroslav Suja rozhodli obsadiť rečnícky pult, práve v čase, keď  sa tam chystal postaviť a hovoriť poslanec OĽaNO Michal Šipoš.

Odporúčané
Igora Matoviča neodvolali, hlasovanie o nedôvere ustál a zostáva premiérom Igora Matoviča neodvolali, hlasovanie o nedôvere ustál a zostáva premiérom 24. júla 2020, 5:05

Tvrdili, že neodídu, kým sa do parlamentu nevráti premiér Matovič. Ten odišiel z Národej rady po svojom 90 minútovom prejave a vrátil sa až tesne pred polnocou. 

„Kým nepríde pán premiér, budeme tu stáť. Keď príde, môžeme pokračovať,“ povedal Milan Mazurek. Podpredseda parlamentu Gábor Grendel ich niekoľkokrát vyzval, aby odišli. „Pán premiér je na ceste, kolegovia. Nenapínajte svaly a pustite pána Šipoša, nie sme vo fitku,“ apeloval Grendel a vyhlásil technickú prestávku.

Najlepšie Mazurekove vystúpenie: „Mali sme tu najkrajší prejav fašistu v parlamente“

„Mali sme tu najkrajší prejav fašistu v parlamente,“ skonštatoval premiér Igor Matovič po schôdzi. Na sociálnej sieti ešte napísal, že schválne nevyhovel Mazurekovi, ktorý žiadal jeho príchod a za dverami počkal, kým odsúdený extrémista ukončí svoj „prejav.“

„Miňo mal polhodinový “prejav”. 30 minút ticho stál za kecpultom, plynulo mu 30 vyhradených minút, kým čakal, kým sa dostavím ... keď som sa o tom dozvedel, pekne som si počkal za dverami ... až Miňo “prejav” skončil ... a mohol som vstúpiť a zatlieskať mu za najlepší prejav v jeho živote,“ napísal premiér.

Pôvodne mal síce rečniť predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš, ten ale nebol v sále, a tak prišiel na rad Mazurek. Počas 30 minút, ktoré mal na vystúpenie, rečnil krátko. Väčšinu času len blokoval pult. Reagovalo naňho okolo 30 poslancov. Koalícia sa zhodla, že ide o jeho doteraz najlepšie vystúpenie.


Predseda ĽSNS Marian Kotleba poznamenal, že blokovanie schôdze malo význam, pretože v čase, kedy sa poslanci zapájali do diskusie k odvolávaniu premiéra, šéf vládneho kabinetu mohol ísť domov spať. Erik Tomáš podotkol, že poslanci ĽSNS ukázali štýl Matovičovej opozičnej politiky.


Igor Kašper ocenil Mazurekov prejav. Ironicky ho poprosil do budúcna skrátiť vystúpenie. „Prax robí majstra, ja by som si želal, aby všetky prejavy boli také intelektuálne ako tento," podotkol Juraj Gyimesi OĽaNO. Podobne ironické hodnotenie mali viacerí členovia vládnej koalície. Za prejav sa Mazurekovi poďakovali aj Sebastián Kozarec, Tomáš Šudík či Peter Pčolinský.

Domov
Zdieľať
Diskusia