Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júla 2020, 19:06
Čas čítania 0:37
Viktor Kniš

Na Slovensku podali prvýkrát liek remdesivir. Stav pacienta, ktorý bol v kritickom stave sa následne výrazne zlepšil

NEWS
Uložiť Uložené

Ide o 39-ročného pacienta s ťažkým priebehom ochorenia, ktorý potreboval aj pľúcnu ventiláciu.

Štúdie v súvislosti s použitím lieku remdesivir pre pacientov nakazených koronavírusom potvrdzujú, že sa z ťažkého priebehu ochorenia dokážu dostať a zotavujú sa rýchlejšie.

Európska lieková agentúra povolila len 3. júla použitie remdesiviru aj u nás, na Slovensku ho už tento týždeň mali možnosť prvýkrát otestovať, informuje Denník N.

39-ročný Slovák je hospitalizovaný v Univerzitnej nemocnici v Bratislave, kde absolvoval aj 5-dňovú liečbu týmto liekom, pôvodne vyvinutým na ebolu.. „Pacientovi sa po podaní lieku výrazne polepšilo a liečba remdesivirom zabrala,“ povedala riaditeľka najväčšej Univerzitnej nemocnice Renáta Vandriaková.

Odporúčané
MAPA: Z týchto okresov Slovenska pochádza 31 nových prípadov. Koronavírus zasiahol východ, stred aj západ krajiny MAPA: Z týchto okresov Slovenska pochádza 31 nových prípadov. Koronavírus zasiahol východ, stred aj západ krajiny 8. júla 2020, 9:54

Pre Denník N ešte zástupkyňa prednostu Kliniky infektológie a cestovateľskej medicíny Alena Koščálová povedala, že už po prvom dni podania lieku remdesivir pozorovali u pacienta výrazné zlepšenie zdravotného stavu, vrátane zníženia teploty.

Liek už podali aj v Česku. Podľa aktuálnych informácií však veľkú časť dostupných dávok remdesiviru z trhu vykúpili Spojené štáty, celkovo vraj má ísť až o približne pol milióna dávok. Česko má momentálne zásoby pre 40 pacientov, Slovensko podľa zistení TV Markíza pre viac ako 200.

Domov
Zdieľať
Diskusia