Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
5. júla 2020, 10:13
Čas čítania 0:34
Daniel Mikolášik

Niekto zničil ikonickú sochu morskej víly v Kodani. Vandali ju posprejovali nápisom „rasistická ryba“

NEWS VANDALIZMUS
Uložiť Uložené

Vandalizmus by mohol súvisieť s pripravovaným filmom, v ktorom bude hrať hlavnú postavu afroamerická herečka.

Doposiaľ neznámi vandali zničili ikonickú 107-ročnú sochu Malej morskej víly v Kodani, ktorú ročne navštevujú tisícky turistov. Sochu nachádzajúcu sa pri vstupe do miestneho prístavu posprejovali nápisom „racist fish“ (rasistická ryba).

Ako informuje The Guardian, posprejovali skalu, na ktorej sedí bronzová 165-centimetrová morská víla. Polícia začala trestné stíhanie pre poškodzovanie cudzej veci. Turistickú atrakciu však poškodili už niekoľkokrát. V minulosti ju zvalili zo skaly, odrazili jej hlavu či pomaľovali.

Sochár Edvard Eriksen vytvoril umelecké dielo ako poctu slávnej rozprávke Hansa Christiana Andersena, a práve s jej pripravovaným remakom môže súvisieť posprejovanie sochy. Vo filme má totiž hlavnú postavu stvárniť afroamerická herečka Halle Bailey, čo vzbudilo množstvo vášní či negatívnych reakcií na sociálnych sieťach.

Nie je to prvá socha, ktorú v Kodani za posledné obdobie zničili. Demonštranti hnutia Black Lives Matter zas minulý mesiac poliali červenou farbou sochu dánskeho misionára Hansa Egedeho. Ten bol kľúčovou postavou v kolonizácii Grónska. Na diele vandali zanechali nápis „Dekolonizujte“.

Niekto zničil ikonickú sochu morskej víly Kodani. Vandali ju posprejovali nápisom „rasistická ryba“
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia