Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. júna 2020, 17:41
Čas čítania 0:56
Adam Novosad

Z ochorenia Covid-19 sa niektorí pacienti nemusia nikdy celkom vyliečiť, varujú odborníci

NEWS
Uložiť Uložené

Koronavírus sme na začiatku vraj príliš podcenili, keď sme sa zameriavali prevažne na vplyv na respiračný systém.

Spočiatku sme sa zameriavali na to, ako koronavírus ovplyvňuje náš respiračný systém. Dnes však odborníci upozorňujú, že sme vírus tak trochu podcenili, pretože dlhodobejšie štúdie na pacientoch odhaľujú, ako ochorenie Covid-19 vplýva na rozsiahlu škálu orgánov a funkcií nášho tela okrem pľúc, upozorňujú Global News.

Koronavírus v skutočnosti napáda nielen dýchací systém, ale aj mozog, srdce, pankreas či obličky. Medzi čoraz častejšie vyskytujúce sa príznaky patria mozgové mŕtvice spôsobené vznikom krvných zranením, extrémne zápaly tkanív či neurologické problémy ako migrény alebo strata čuchu a chuti.

Z ochorenia Covid-19 sa niektorí pacienti nemusia nikdy celkom vyliečiť, varujú odborníci
Zdroj: TASR/AP

Odborníci sa tak teraz obávajú dlhodobých následkov vírusu na pacientoch, ktorý ochorenie prekonajú. Aj keď väčšina nakazených zvládne vírus bez výraznejších príznakov či komplikácií, ľudia odkázaní na pľúcnu ventiláciu sa budú naspäť do formy dostávať dlhé týždne až mesiace. A dosiahnuť zdravotný stav ako spred Covid-19 už možno nebude možné nikdy.

Kardiologička Sadiya Khan z nemocnice Northwestern Medicine v Chicagu varuje, že jeden deň hospitalizácie bude možno vyžadovať okolo sedem dní rehabilitácie u pacientov, ktorí vyžadovali umiestnenie na jednotku intenzívnej starostlivosti.

Odporúčané
Vedci identifikovali 3 nové symptómy Covid-19 Vedci identifikovali 3 nové symptómy Covid-19 27. júna 2020, 12:28

Čoraz častejšie sa však lekári stretávajú s pacientmi, u ktorých bol priebeh choroby mierny až minimálny, ale aj týždne po jej prekonaní nedokážu nadviazať na svoje športové výkony či bežné fungovanie v práci. U približne 1 z 10 pacientov trvajú symptómy dlhšie ako dva či tri týždne, a tak bude tlak na zdravotnícke zariadenie len a len stúpať.

Doterajšie zistenia tak podčiarkujú možnosť, že u niektorých pacientov už nikdy nepríde k úplnému zotaveniu a doživotne budú zažívať niektoré zo symptómov, či už v miernej alebo výraznejšej intenzite.

Domov
Zdieľať
Diskusia