Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. mája 2020, 8:45
Čas čítania 8:39
Jakub Paulík

Identitu podpaľača z Bratislavy odhalili do 30 minút. Ako prebiehalo rýchle zadržanie páchateľa? (Rozhovor)

Identitu podpaľača z Bratislavy odhalili do 30 minút. Ako prebiehalo rýchle zadržanie páchateľa? (Rozhovor)
Zdroj: Archív Štefan Farkaš/HAKA
REFRESHER BRATISLAVA ZLODEJI
Uložiť Uložené

Podpaľač z Bratislavy je už v rukách polície. Zisťovali sme, ako prebiehalo rýchle a efektívne zadržanie páchateľa. Postarala sa o to organizácia, ktorá dlhodobo pomáha vypátrať ukradnuté autá.

39-ročný Štefan Farkaš je zakladateľom organizácie HAKA (Hľadá sa auto, krádeže automobilov), vďaka ktorej sa polícii podarilo za niekoľko hodín chytiť bratislavského podpaľača luxusných áut, ktorý v utorok spôsobil škodu za približne 200 000 €.

Šéf HAKA nám v rozhovore prezradil, ako pri hľadaní kradnutých áut spolupracuje s políciou, či nemá strach z pomstychtivých gangov autíčkarov, a v neposlednom rade sme rozobrali aj nedávny prípad podpaľača z hlavného mesta. Okrem toho nám objasnil, prečo sa spočiatku nazdávali, že mohlo ísť o konkurenčný boj firiem a či už túto možnosť polícia vylúčila.

Odporúčané
Pápayovci vraždili biele kone a na ulici mlátili okoloidúcich. Policajti mafiánov zdravili a radšej sa pozerali bokom Pápayovci vraždili biele kone a na ulici mlátili okoloidúcich. Policajti mafiánov zdravili a radšej sa pozerali bokom 10. novembra 2019, 13:35
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa šéfovi HAKA vyhrážali autíčkari a čo spravili s jeho domom
  • Ako si s políciou vzájomne pomáhajú
  • Ako prebiehalo dolapenie podpaľača z Bratislavy
  • Či sa páchateľ správal k policajtom agresívne 

HAKA
Zdroj: Archív Štefan Farkaš/HAKA

Koľko áut ste už cez HAKA dokázali vrátiť pôvodným majiteľom?

K dnešnému dňu sme vypátrali 200 ukradnutých vozidiel. Všetky sme preukázateľne našli cez aplikácie HAKA a cez našich členov. Ľuďom ukazujeme jednotlivé prípady v našej facebookovej skupine, ale nezverejňujeme nálezcov, aby sme chránili ich identitu pred prípadnou pomstou od autíčkarov (zlodejov).

Členovia HAKA sú anonymní, vy však vystupujete verejne. Nemáte obavy, že by ste narazili na gang autíčkarov, ktorý by sa vám chcel pomstiť?

To nie je o tom, či sa nebojím, že na nich narazím, pretože na nich narážam pravidelne. Alebo inak povedané, oni narážajú na mňa. Čo sa týka pomsty, už som od nich zažil rôzne škody od vyhrážania sa správami, cez anonymné dopisy môjmu zamestnávateľovi, ktorými sa snažili spochybniť moju dôveryhodnosť. Spomeniem napríklad aj založenie falošnej facebookovej skupiny, v ktorej použili naše logo a viedli proti nám absolútne štvavú kampaň. Chceli sa mi pomstiť aj výrobou negatívne ladených letákov, ktoré distribuovali v mojej práci či v rodnom meste u rodičov.

Poškodili vás aj materiálne?

Áno, prišlo aj k hrubému poškodeniu majetku – posprejovali mi obrovskú plochu domu. Strach však nemám, prečo by som z nich mal mať strach? Oni sú tí, ktorí páchajú trestnú činnosť. Oni sú tí, ktorí ubližujú ľuďom a oni sú tí, ktorí by mali mať oprávnene strach. Zlodeji a všeobecne kriminálnici sa spoliehajú na to, že ľudí zastrašia. Keby to takto fungovalo, žiaden zločinec by nebol nikdy odhalený.

Odporúčané
V zhorenom aute zostalo nahé telo muža. Poslanca zo Žiaru nad Hronom zabila explózia V zhorenom aute zostalo nahé telo muža. Poslanca zo Žiaru nad Hronom zabila explózia 14. mája 2020, 13:07

A v podstate by to neriešili ani policajti, pretože by sa obávali tak, ako v 90. rokoch. Myslím si, že každý musí prijať spoločenskú zodpovednosť. Pokiaľ sa už dáte na boj proti akýmkoľvek kriminálnikom, treba byť opatrný a dávať si pozor, ale rozhodne sa netreba báť a nechať sa zastrašiť. My proti zločincom ale nebojujeme. Naša absolútna priorita je nájsť ukradnuté vozidlo a vrátiť ho majiteľovi. Zlodejov nech chytajú policajti.

Aká úzka je vaša spolupráca s políciou?

Za vlády SMER-u sme komunikovali s policajným viceprezidentom Ľubomírom Ábelom aj s ministerkou vnútra Denisou Sakovou. S novým vedením ministerstva vnútra a polície sme sa zatiaľ nestretli.

Prečo?

Predpokladám, že majú veľa práce s koronavírusom a verím, že po ustálení tohto problému sa môžeme stretnúť a celú vec prediskutovať. HAKA je apolitická a neprikláňa sa k žiadnej politickej strane. V našej skupine je politika taktiež zakázaná. Prvýkrát za politické príspevky dáme varovanie a pri druhom príspevku ľudí zablokujeme. Chceme vecne a konštruktívne pomáhať občanom, politika nás nezaujíma. Ale na pomoc občanom potrebujeme spolupracovať s ministrom vnútra a policajným prezidentom.

Ako presne si viete s políciou vzájomne pomôcť?

V polícii máme veľmi dobré kontakty a keď sa rieši prípad, vieme sa nakontaktovať na konkrétneho vyšetrovateľa, vzájomné si poradiť a odovzdať informácie. Príkladom je aj podpaľač z Bratislavy. Za pol hodinu sme mali jeho identitu a asi štyri hodiny trvalo, kým sme ho aj reálne vypátrali.

Ako ste na prípade bratislavského podpaľača spolupracovali s políciou a informátormi?

Mám dobré vzťahy s riaditeľom poškodenej firmy a ráno po incidente ma oslovil s tým, či by sme nevedeli pomôcť. Nebol žiaden dôvod, aby sme to neskúsili, a tak sme dali na facebookovú skupinu výzvu, v ktorej sme napísali aj o tom, že firma ponúka za informácie vedúce k identifikácii páchateľa odmenu 3-tisíc eur. Do pol hodiny sme mali troch informátorov, ktorí nám povedali o koho ide, kde býva, kde pracoval, koľko má rokov, skrátka všetko.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 84966 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa priamo do pátrania po podpaľačovi zapojil tím HAKA
  • Z koľkých miest dokázal páchateľ utiecť
  • O skúsenostiach pána Farkaša s Rusmi a Čečencami
  • Prečo niektorým policajtom HAKA prekáža
  • O prípade, kedy policajti odhodili z ukradnutého auta drogy
Domov
Zdieľať
Diskusia