Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. apríla 2020 o 12:16
Čas čítania 1:55
Viktor Kniš

Obchody otvoríme najskôr o týždeň, povedal Igor Matovič. Ak bude nakazených veľa, neotvoríme ich vôbec

NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Premiér dnes na tlačovej konferencii povedal, ako to bude s dlhodobo diskutovaným možným uvoľňovaním, resp. sprísňovaním opatrení na Slovensku.

Igor Matovič dnes na tlačovej konferencii ozrejmil, aký je plán Slovenska na nasledujúce obdobie. Kým jeho koaličný partner Richard Sulík žiadal uvoľnenie opatrení a otvorenie všetkých obchodov mimo nákupných centier, premiér si stále stojí za opačným názorom. 

Plán bude v pondelok

„Ideme spustiť časť nevyhnutných plánovaných operácií,“ povedal Matovič s tým, že budú selektovať tých, ktorých zdravie môže byť odsunutím operácií ohrozené. Budúco pondelok vláda zverejní, za akých podmienok, kedy a ktoré prevádzky budú postupne otvárať. „Nevidíme dôvod zbrklým spôsobom otvárať prevádzky ako z trhacieho kalendára,“ povedal premiér. Vyplýva z toho, že skôr ako o týždeň neotvoria žiadne ďalšie obchody ani prevádzky. 

Igor Matovič tvrdí, že HDP Slovenska sa neprepadne, keď budú slovenské obchody naďalej zatvorení, tvrdí, že sme krajina s otvorenou ekonomikou, a preto sme závislí v prvom rade na tom, či sa budú predávať autá a podobne. Ak otvoríme slovenské obchody, podľa Matoviča sa nič v ekonomike nezmení. Predseda vlády kritizoval ekonomických odborníkov, ktorí hovoria, že bude HDP Slovenska klesať výrazne nižšie, také vyhlásenia už mal aj minister hospodárstva Richard Sulík.

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024 o 18:00

Rozhodol tak aj na základe názorov absolútnej špičky epidemiológov, infektológov a odborníkov na zdravotníctvo, ktoré opäť zasadali ako konzorcium odborníkov, podobne, ako pred Veľkou nocou. Premiér označil uplynulých 6 dní za veľkú neznámu, kritizoval ľudí, ktorí sa išli bez rúšok kúpať na Draždiak, ale aj ďalších Slovákov porušujúcich obmedzenie pohybu.

Ak bude nakazených veľa, obchody budú naďalej zatvorené

Pondelkový plán by mal obsahovať presné poradie prevádzok, v akom sa budú otvárať, posledné budú tie, kde je najväčšie epidemiologické riziko. Ďalej premiér vysvetľuje, že tento plán bude priamo závislý na tom, akým spôsobom sa budu vyvíjať počty nových nakazených Slovákov. Ak budú stúpať rýchlo, plán otvárania prevádzok sa môže spomaliť alebo úplne zastaviť. Naopak, ak budú počty nových nakazených dlhodobo nízke, prevádzky budú otvárať rýchlejšie. 

Priemysel je nosná časť našej ekonomiky

Minister financií Eduard Heger potvrdil slová premiéra, ktorý názorne ukázal, že drvivú väčšinu ekonomiky na Slovensku nemôžeme ovplyvniť otvorením malých obchodov a prevádzok. Nosnou časťou ekonomiky je priemysel. Podľa Hegera je súčasná fáza dôležitá, aby sme firmy na Slovensku udržali pri živote, opäť spomína ekonomické opatrenia, ktoré mali pomôcť podnikateľom. Dnes poobede doplní rezort financií nove opatrenia pre veľkých podnikateľov.

Nasledovať bude druhá fáza – reštart ekonomiky, na ktorú sa podľa Hegera už Slovensko pripravuje, a to vďaka schémam bankových záruk. 

„My nevieme tlačiť vlastné peniaze, naše peniaze závisa od toho, ako je ekonomika zdravá,“ dodal Heger s tým, že Slovensko je výrazne závislé na zahraničných ekonomikách. Podľa ministra financií je táto doba príležitosťou pre krajinu, aby sa opäť stala silnou ekonomickou veľmocou.

Tlačovka bez Sulíka

Na tlačovej konferencii o potenciálnom otváraní obchodov chýbal šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík, ktorý vyjadrenia premiéra Igora Matoviča o blackoute dlhodobo kritizoval. 
Igor Matovič dnes ešte spresnil, že o otváraní obchodov budú rozhodovať zdravotnícki experti, nie ekonómovia.

Na Slovensku za včerajšok otestovali 1302 ľudí, 66 Slovákov má pozitívny test. Celkovo 48 ľudí z tohto počtu je zo sociálneho zariadenia v Pezinku.

Domov
Zdieľať
Diskusia