Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. apríla 2020, 7:21
Čas čítania 15:03
Viktor Kniš

Záznam: Slovensko má troch ďalších vyliečených pacientov, celkovo ich je 8

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Počas celého dňa sledujeme naživo dianie na Slovensku, v regiónoch aj vo svete.

 Dnes pribudlo 24 potvrdených prípadov nákazy, a Slovensku máme tak 450 potvrdených prípadov koronavírusu. Testovali sme 1454 vzoriek.

 V čase od 9.00 do 12.00 sú obchody otvorené špeciálne pre seniorov, mladších ľudí môžu pri vstupe otočiť, budeš musieť počkať na poludnie.

 Ak pociťuješ príznaky (horúčka, kašeľ a dýchacie problémy), nenavštevuj lekára osobne. Môžeš sa obrátiť na infolinku 0917 222 682 alebo na 112. Informácie získaš aj na e-maile: [email protected].
CORONAVIRUS CHART

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať NAŽIVO

Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si REFRESHER+.


Článok NAŽIVO sme ukončili. Ďakujeme za sledovanie.

20:00 – Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v pondelok v Prezidentskom paláci premiéra Igora Matoviča a predsedu NR SR Borisa Kollára. Diskutovať budú o aktuálnej situácii. 

19:51 – Ak sa nepodniknú okamžité opatrenia na obmedzenie výdavkov, mesto Košice môže mať už o dva mesiace problém s hotovosťou na svojich účtoch. Podľa webovej stránky mesta to v rámci piatkového rokovania Finančného krízového štábu uviedla vedúca ekonomického oddelenia magistrátu Marta Kažimírová. 

„Aj keby sme škrtli všetky výdavky, ktoré nie sú v tomto roku akútne, budú nám chýbať milióny eur. Musíme sa preto rozhodnúť, čo je v tejto mimoriadnej situácii pre mesto dôležité a čo nie,“ povedal primátor. Okrem iného vedenie mesta v súvislosti s novým koronavírusom predpokladá výpadok podielových daní vo výške 30 miliónov eur a ďalších 10 miliónov eur zo zníženého výberu miestnych daní a poplatkov. (tasr)

19:39 – Pacienti s obličkovými problémami, ktorí potrebujú dialýzu, aktuálne žijú vo veľkej neistote, či budú mať zabezpečenú život zachraňujúcu zdravotnú starostlivosť tak ako doteraz. Dôvodom má byť premena priestorov nemocníc na takzvané červené zóny v súvislosti s respiračným ochorením COVID-19, informovala členka prezídia Spoločnosti dialyzovaných a transplantovaných Daniela Szigli Masopustová. (tasr)  

19:28 – Každý deň prichádzam do kontaktu s ľuďmi s koronavírusom. Viem, že sa môžem nakaziť, hovorí medička z Bratislavy. Prečítaj si náš rozhovor. 

19:15 – Triediaci stan pred nemocnicou v Trnave sa slovenským hasičom podarilo premiestniť za 4 hodiny. „Trnavskí hasiči dnes na ploche pred Fakultnou nemocnicou v Trnave premiestňovali stan na dlhodobné zásahy, ktorý tam už dva týždne slúži na prvotné triedenie pacientov. Z dôvodu jeho rozširovania o corona drive testovanie a zubnú ambulanciu ho bolo potrebné presunúť o 150 metrov, pričom bude stále slúžiť aj ako ochranná vstupná bariéra medzi zdravotníckym personálom a pacientmi,“ informujú hasiči na Facebooku.

19:07V lete mali Mekku navštíviť 2 milióny moslimov. Saudská Arábia vyzýva veriacich, aby svoju púť odložili.

Odporúčané
V lete mali Mekku navštíviť 2 milióny moslimov. Saudská Arábia vyzýva veriacich, aby svoju púť odložili V lete mali Mekku navštíviť 2 milióny moslimov. Saudská Arábia vyzýva veriacich, aby svoju púť odložili 3. apríla 2020, 18:31

18:58 – Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach neschválili projekt na vylepšenie umelej pľúcnej ventilácie preto, že porušila jednu zo stanovených podmienok poskytnutia nenávratného finančného príspevku. Pre TASR to v reakcii na vyjadrenia Lekárskej fakulty UPJŠ uviedlo ako sprostredkovateľský orgán Výskumnej agentúry Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Univerzita tvrdí, že získané poznatky by našli okamžité uplatnenie pri liečbe pacientov v kritickom stave s ochorením COVID-19. (tasr)

18:44 Na nový koronavírus bolo doteraz vo väzenských ústavoch Zboru väzenskej a justičnej stráže testovaných 16 osôb a stále platí, že bol potvrdený len u jedného väzňa. V súčasnosti sa nachádza v preventívnej karanténe 111 osôb - väzňov a príslušníkov ZVJS.

18:35 – V Taliansku za posledný deň zomrelo 766 pacientov s koronavírusom, celkovo majú v krajine 14681 obetí, nakazených je už dohromady skoro 120-tisíc. Situácia v Taliansku sa v porovnaní so Španielskom alebo USA mierne stabilizovala. 

18:27 – Prezidentka Čaputová podpísala novelu Zákonníka práce a finančné opatrenia, ktoré vo štvrtok v zrýchlenom konaní schválil parlament. Predlžuje sa okrem iného možnosť čerpať dávku v nezamestnanosti a posúvajú sa daňové lehoty. (denník E)

18:16 – Nudil sa, a tak doma v karanténe natočil špičkový krátky horor. Režisér Shazam! a Lights Out využil inteligentné hororové triky.

Odporúčané
Nudil sa, a tak doma v karanténe natočil špičkový krátky horor. Režisér Shazam! a Lights Out využil inteligentné hororové triky Nudil sa, a tak doma v karanténe natočil špičkový krátky horor. Režisér Shazam! a Lights Out využil inteligentné hororové triky 3. apríla 2020, 18:14

18:07 – Testy 118 pracovníkov Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Ružomberku na COVID-19 sú negatívne. Zamestnanci, ktorí prišli do kontaktu s pacientom s pozitívnym výsledkom na prítomnosť nového koronavírusu, sa tak môžu z domácej izolácie vrátiť späť do práce. (tasr)

18:00 – Google zverejnil štatistiky pohybu ľudí: Slováci chodia nakupovať o 89 % menej.

KORONA NAŽIVO: Slovensko má troch ďalších vyliečených pacientov, celkovo ich je 8

17:45 – Obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít začal štát s pomocou vojenských lekárov v piatok testovať na nový koronavírus v Jarovniciach v okrese Sabinov. Ide o ľudí, ktorí sa vrátili zo zahraničia, ako aj tých, ktorí sa chceli dať otestovať dobrovoľne. Štát chce zistiť aktuálny stav a zamedziť šíreniu nového koronavírusu v lokalitách, kde žijú Rómovia. (tasr)

17:37 – Slovensko dnes dosiahlo rekordný počet testov. Situáciu okomentoval odborník z krízového štábu Robert Mistrík: „Rozsiahle testovanie je logisticky, materiálne, technicky, medicínsky aj personálne mimoriadne náročná operácia v normálnych, nie to v týchto ťažkých časoch. Dostali sme sa na 1400 testov denne. Nie je to ani z ďaleka to, čo potrebujeme, môže to dočasne aj klesnúť, no ukazuje sa, že systém, ktorý budujeme neuveriteľných pár dní už nabieha. Buďme disciplinovaní a držme si palce,“ píše Mistrík na sociálnej sieti. 

17:30 Blackout nie je riešenie. Na koronavírus neexistuje liek, len to posunieme o pár týždňov, hovorí ekonomický analytik.

17:18 – V týchto dňoch môžu občania pravidelne počuť v uliciach Banskej Bystrice hlásenia zo služobných vozidiel mestskej polície (MsP) o opatreniach, ktoré je potrebné dodržiavať počas mimoriadnej situácie v súvislosti s novým koronavírusom. Od začiatku apríla je MsP posilnená, jej rady sa rozrástli o šesť príslušníkov. /tasr)

17:04 – Denná vyšetrovacia kapacita nového koronavírusu u súkromných laboratórií sa k piatku pohybuje k 1500 vyšetreniam. Počas budúceho týždňa sa však môže zdvojnásobiť, uviedol predseda Asociácie laboratórií (AsLab) Vladimír Ježík. Prízvukoval, že je potrebné rozlišovať medzi vyšetrovacou a odberovou kapacitou. (tasr)

16:52 – Peter Pellegrini ako expremiér zdieľal prieskum, z ktorého vyplýva, že Slováci verili viac jeho krokom, ako krokom súčasného premiéra Igora Matoviča. „Práca pre Slovensko je pre mňa záväzok. Dôveru, ktorú ste vyjadrili v prieskume verejnej mienky, publikovanom v SME si veľmi vážim,“ píše na Facebooku.

16:39 – Prezidentka Zuzana Čaputová sa dnes stretla s členmi permanentného krízového štábu na úrade vlády a obrátila sa na nich s požiadavkami týkajúcimi sa tých najzraniteľnejších. „Zaujímala som sa o stav zásob ochranných pomôcok pre naše nemocnice a ľudí v prvej línii, počty testovacích sád, pľúcnych ventilátorov, aj o prijaté a plánované opatrenia. Predovšetkým považujem za potrebné pokročiť v ochrane seniorov,“ píše prezidentka na Facebooku.

16:26 – Magistrát hlavného mesta zverejnil materiál s tromi scenármi vývoja situácie v hlavnom meste. Dva scenáre z troch sú podľa autorov pravdepodobnejšie. Kým prvý model hovorí o pár pacientoch v nemoniciaciach, druhý hovorí o trvaní pandémie 8 až 12 mesiacov, pričom počet nakazených dosiahne 25-30 % (tasr)

16:17 – Veľká noc môže byť riziková z dôvodu, že môže dochádzať k zhromaždeniam ľudí na jednom mieste. Uviedol to hlavný hygienik SR Ján Mikas pred piatkovým zasadnutím krízového štábu. Členovia štábu sa majú rozprávať aj o sprísnení opatrení z dôvodu šírenia nového koronavírusu počas sviatkov.
Mikas hovorí, že na štábe sa bude diskutovať o všetkých plusoch a mínusoch sprísnenia opatrení cez veľkonočné sviatky. "Samozrejme, všetko je o zodpovednosti ľudí. Všetci si uvedomujeme, aká je situácia a nikto nechce taký scenár, ako majú v Taliansku či Španielsku," poznamenal hlavný hygienik. (tasr)

16:05 – The Rock svojej dcére rapuje pri umývaní rúk. Koronavírusu odkazujú, aby už išiel preč.

Odporúčané
The Rock svojej dcére rapuje pri umývaní rúk. Koronavírusu odkazujú, aby už išiel preč The Rock svojej dcére rapuje pri umývaní rúk. Koronavírusu odkazujú, aby už išiel preč 3. apríla 2020, 16:06

15:51 – Vďaka projektu Právo v rúškach budú mať ľudia najdôležitejšie právne vzory dostupné z domova. Myslí si to advokát Oliver Majdúch, ktorý so skupinou advokátov spustil web, na ktorom nájdu ľudia a firmy právne odporúčania, postupy a vzory dokumentov pre momentálnu situáciu.


„Pre množstvo ľudí a firiem sú služby advokátov momentálne nedostupné, či už logisticky, časovo alebo finančne,“ myslí si Majdúch, ktorý chce týmto spôsobom firmám a ľuďom pomôcť právne reagovať na nečakané udalosti. Na webe www.pravovruskach.sk nájdu záujemcovia zadarmo vzory z oblastí obchodných vzťahov, pracovného práva, daní, konkurzov, realít, náhrady škody, ale aj zdravotníckeho práva. (tasr)

15:42 – Minister hospodárstva Richard Sulík chce pokračovať v zmierňovaní zákazov prijatých vládou na ochranu pred koronavírusom, navrhuje, aby boli otvorené aj predajne áut. (tvnoviny)

15:33 – V Británii majú nový rekordný počet úmrtí za 24 hodín. O život prišlo 684 ľudí, ktorí boli pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom. (worldometers)

15:28 –  Nemocnica Košice - Šaca pripravuje v týchto dňoch vysunuté pracovisko pre triedenie pacientov už pred vstupom do jej areálu a zabezpečenie odberového miesta pre testovanie na ochorenie COVID-19. Informovala o tom v piatok Martina Pavliková, hovorkyňa spoločnosti Agel SK, ktorá nemocnicu spravuje.


„Pred areálom nemocnice sme postavili stany. Jeden z nich bude slúžiť na triáž, teda triedenie pacientov pred vstupom do areálu. Zvyšné dva pripravujeme ako odberové miesto pre testovanie na ochorenie COVID-19. Momentálne pracujeme na materiálno-technickom vybavení týchto stanov. Predpokladáme, že ako prvá bude spustená triáž pred areálom, a to v priebehu budúceho týždňa,“ uviedol riaditeľ nemocnice Ján Slávik.

15:24 – Štát rozšíril dôvody na testovanie, cestovateľská anamnéza už nemusí byť podmienkou. Stále platí, že ak si za test nechcete platiť, musíte mať odporúčanie lekára. (tvnoviny)

15:17 – Mladá žena z kmeňa v Amazonskom pralese sa nakazila koronavírusom. O život by mohli prísť tisíce domorodcov.

Odporúčané
Mladá žena z kmeňa v Amazonskom pralese sa nakazila koronavírusom. O život by mohli prísť tisíce domorodcov Mladá žena z kmeňa v Amazonskom pralese sa nakazila koronavírusom. O život by mohli prísť tisíce domorodcov 3. apríla 2020, 15:18

15:08 – Múzeum mesta Bratislavy (MMB) zostáva pre pandémiu nového koronavírusu zatvorené. Pre verejnosť však ostáva otvorené prostredníctvom svojho webu. Cez Blog MMB virtuálne priblíži návštevníkom rôzne témy zo života múzea. Informovať bude o originálnych zbierkových predmetoch, o ich zachovávaní a uchovávaní. Taktiež aj o zaujímavých udalostiach a výročiach z histórie Bratislavy, o výstavách i programoch. (tasr) 

14:55 – Ministerstvo vnútra na Facebooku upozorňuje, aby sme  chránili seniorov pred podvodmi v súvislosti s koronavírusom. „Keďže v súčasnosti takmer celá krajina funguje na internetovej komunikácii, snažíme sa prostredníctvom mladšej generácie osloviť tú staršiu. Avšak obeťou podvodníkov sa môže stať každý z nás,“ píše rezort vnútra na sociálnej sieti.

14:48 – Po novom sa má zakázať počas krízovej situácie predávať osobný ochranný prostriedok kategórie FFP2, FFP3 inej osobe než poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti, zdravotníckemu pracovníkovi, orgánom štátnej správy alebo územnej samosprávy, právnickej osobe alebo fyzickej osobe - podnikateľovi, ktorá je povinná zabezpečovať tieto osobné ochranné prostriedky a vykonáva práce, pri ktorých je používanie týchto osobných ochranných prostriedkov nevyhnutné. Taktiež osobe, ktorá distribuuje na Slovensku tieto osobné ochranné prostriedky. (tasr) 

14:36 – Polícia upozorňuje, že kontroly na hraniciach pokračujú a naďalej budú: „Dodržiavanie opatrení o uzatvorení niektorých obchodov, herní, krčiem a barov kontrolujeme a budeme v tom pokračovať, aby sme nákazu porazili,“ píše polícia na Facebooku. 

14:27 – Počet chorých na akútne respiračné ochorenia na Slovensku v 14. kalendárnom týždni tohto roka klesol v porovnaní s predchádzajúcim týždňom o 22,5 percenta. TASR o tom v piatok informovali z odboru epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

14:19 – Zbor väzenskej a justičnej stráže sa rozhodol okrem výroby rúšok a montovania ochranných štítov začať aj so šitím ochranných overalov, informovala hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská.

„Výroba sa spúšťa práve dnes, pričom jej predchádzalo navrhnutie vhodného strihu a zabezpečovanie materiálu. Overaly zakryjú takmer celé telo, čím mechanicky zvyšujú ochranu najmä ľudí, u ktorých je veľká pravdepodobnosť, že prichádzajú do kontaktu s infikovanými. Práve preto sme sa rozhodli, že zhotovíme ochranné overaly primárne pre zdravotnícky personál a vodičov zdravotníckych vozidiel zboru,“ objasnila Kacvinská.

14:10 – V nedeľu  bude vypravený ďalší repatriačný let z Londýna do Bratislavy. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR na svojej webovej stránke. (tasr)

14:02 – V Španielsku dnes opäť zaznamenali obrovský nárast úmrtí na COVID-19. Obetí bolo viac ako 900 a celkový počet tak stúpol na 10935.  Zatiaľ najvyšší nárast Španielsko zaznamenalo zo stredy na štvrtok, keď ochoreniu podľahlo 950 ľudí. (worldometers)

13:54Centrum účelových zariadení Smrekovec na Donovaloch momentálne slúži ako jedno z karanténnych zariadení pre repatriantov prichádzajúcich zo zahraničia. Na jeho chod dozerá podporný tím hasičov, ktorý je tvorený príslušníkmi z Okresného riaditeľstva HaZZ v Banskej Bystrici.

„Tak, ako v ostatných karanténnych zariadeniach, aj tu platí vysoký stupeň ochrany. Stravu roznášajú ubytovaným hasiči pred dvere izby, pričom k osobnému kontaktu nedochádza. Momentálne je v karanténnom centre ubytovaných 28 repatriantov,“ informuje Prezídium Hasičského a záchranného zboru na Facebooku. „Minulý týždeň daroval Donovalský Pivovar ubytovaným čerstvý chlebík a koláče,“ dodáva. 

13:46 – Mesto Nitra sa pridalo do výrobného reťazca, v rámci ktorého nadšenci, vlastníci 3D tlačiarní, ale aj väzni vyrábajú ochranné štíty pre zdravotníkov. Špeciálny materiál, ktorý radnica získala, rozváža po celom kraji ľuďom, ktorí dokážu štíty na svojich 3D tlačiarňach vyrobiť. Následne ich podľa hovorcu mesta Tomáša Holúbeka skompletizujú väzni. (tasr)

13:34 – Talian zavraždil svoju frajerku, lebo si myslel, že ho nakazila koronavírusom.  Neskôr sa pokúsil spáchať samovraždu.

Odporúčané
Talian zavraždil svoju frajerku, lebo si myslel, že ho nakazila koronavírusom Talian zavraždil svoju frajerku, lebo si myslel, že ho nakazila koronavírusom 3. apríla 2020, 13:33

13:22 – Nemiestne žarty spojené s hrozbou novým koronavírusom môžu komplikovať prácu zdravotníkom i vystrašiť občanov. K takémuto prípadu došlo vo štvrtok v Košiciach, keď mužovi prišla klamlivá SMS správa, aby sa okamžite dostavil na infekčné oddelenie. Informovala o tom polícia.

13:13 – Vyliečených z koronavírusu je na Slovensku už 8 pacientov. K včera komunikovaným piatim prípadom pribudli ďalší traja vyliečení z trenčianskeho regiónu. Oba testy im vyšli negatívne.

13:09 Najviac prípadov výskytu je v Bratislavskom kraji – 155, nasledujú Žilinský kraj – 59, Trenčiansky kraj - 54, Prešovský kraj – 53, Trnavský kraj – 40, Košický kraj – 32, Nitriansky
kraj – 30 a Banskobystrický kraj s 27 pozitívnymi prípadmi. (MZ SR)

13:05 – Aktuálne je podľa štatistík NCZI hospitalizovaných 165 pacientov, z toho u 67 bol koronavírus potvrdený, v 98 prípadoch sa čaká na výsledok testov, informuje ministerstvo zdravotníctva na Facebooku.

13:01 – Seniorom v zariadení sociálnych služieb (Viničky v Nitre pomáhajú zvládať situáciu s epidémiou ochorenia COVID-19 psychológovia. ZSS spustila v spolupráci s Katedrou psychológie Pedagogickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici projekt Linka psychologickej pomoci SenSkype. (tasr)

12:49 – Ochorenie COVID-19 potvrdili u jedného nezdravotníckeho pracovníka Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline. Doteraz nemá príznaky ochorenia a zostáva v domácej izolácii. Po otestovaní 39 zo 62 zamestnancov nemocnice, ktorí prišli do kontaktu s pacientom, u ktorého sa neskôr potvrdil nový koronavírus, o tom informovala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.


Doplnila, že výsledok 38 zamestnancov bol negatívny, môžu zrušiť domácu izoláciu a vrátiť sa do práce podľa usmernení hlavného hygienika. „Zamestnancov nemocnice testovali 1. apríla v súvislosti s kontaktom počas prvej hospitalizácie pacienta, v čase pred prejavením sa príznakov. Išlo o deväť lekárov, 20 sestier a desať iných zdravotníckych a nezdravotníckych pracovníkov,“ uviedla Záteková. (tasr)

12:34 –  V Rusku má od včera koronavírus ďalších 601 osôb, celkovo je už nakazených viac ako 4-tisíc ľudí. (worldometers)

12:25 – Požiadanie o odklad bude bezplatné. Úroky však naďalej nabiehať budú, čiže čím viac splátok si odložia, tým väčšie úroky budú musieť platiť, upresňujú odborníci a minister financií. 

12:19 – Predstavitelia bankového sektora si myslia, že by nebol problém ani vtedy, keby sa rozhodli odložiť splátky všetci na Slovensku. Ide však o veľmi nepravdepodobnú situáciu. 

12:15 Primátor Bratislavy Matúš Vallo chce, aby zasadlo v apríli mestské zastupiteľstvo. Ako podotkol, bude to však záležať na aktuálnej situácii okolo nového koronavírusu. Mesto chce však nájsť spôsob, ako rokovanie poslancov zrealizovať. Marcové zastupiteľstvo bolo pre pandémiu nového koronavírusu zrušené, najbližšie zasadnutie bratislavských mestských poslancov je plánované 30. apríla.


„Som presvedčený, že sa mesto musí hýbať dopredu. Sú veci, ktoré sa musia udiať,“ povedal vo videu na sociálnej sieti primátor s tým, že magistrát nájde spôsob rokovania zastupiteľstva, s ktorým budú všetci poslanci spokojní.

12:10 – Odkladu vyhovejú banky u každého, kto nemal platobnú neschopnosť alebo akýkoľvek iný negatívny zápis  pred koronavírusom, resp. za posledných 30 dní.

12:02V prípade odkladu splátok nikto nebude vedený v banke ako neplatič.

12:00 – Vláda firmám a SZČO ďalej zvýšila rámec bezkontaktných platieb kartou z 20 na 50 eur, hovorí o ďalšom bode dohody Eduard Heger.

11:55 – Slováci budú môcť odkladať splátky až do 9 mesiacov, potvrdil minister financií s tým, že bude jednoduché o odklad požiadať. Stačí vyplniť krátky elektronický formulár. 

11:51 – Igor Matovič hovorí, že sa vláda dohodla s bankovou asociáciou a Slováci sa budú môcť s bankami dohodnúť na tom, ako budú počas krízy splácať. „Príde k zásadnému posunu splácania úverov pôžičiek. Ľudia sa budú môcť dohodnúť, ako im to vyhovuje,“ hovorí Igor Matovič.

Podľa Matoviča bola atmosféra na stretnutiach partnerská a všetci si uvedomujú nevyhnutnú úlohu bánk. 

11:50 – Začína tlačová konferencia Igora Matoviča. Za včerajší deň bolo testovaných 1454 ľudí, pozitívnych bolo 24, oznámil premiér. 

11:45 – V štáte New York vystačia pľúcne ventilácie pre pacientov s tažkým priebehom ochorenia COVID-19 už len na približne 6 dní. Uviedol to vo štvrtok newyorský guvernér Andrew Cuomo. (nytimes)

11:42 – Bratislavský samosprávny kraj (BSK) začal s prípravou obedov pre ľudí bez domova. Kraj ponúkol svoje nevyužité kapacity v jedálni na pomoc tým, ktorí patria v pandémii nového koronavírusu medzi najzraniteľnejšiu skupinu. V Bratislave sa odhaduje okolo 4000 ľudí bez domova, informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman. (tasr)

11:34 – O 11:30 mala začať tlačová konferencia Igora Matoviča, premiér však znovu mešká. 

11:25 – Prešovský samosprávny kraj (PSK) je pripravený poskytnúť svoje ubytovacie kapacity pre občanov vracajúcich sa na Slovensko, ktorí požiadali o štátom organizovanú repatriáciu, a tiež pre zdravotnícke zariadenia alebo štátne orgány. Pre tento účel vyčlenil sedem ubytovacích zariadení v školských internátoch, ktoré sú aktuálne prázdne. (tasr)

11:15 – Zdravotnej sestre zakázali nosiť vlastný respirátor, a tak dala výpoveď. Bála sa, že môže nakaziť svoju rodinu

Odporúčané
Zdravotnej sestre zakázali nosiť vlastný respirátor, a tak dala výpoveď. Bála sa, že môže nakaziť svoju rodinu Zdravotnej sestre zakázali nosiť vlastný respirátor, a tak dala výpoveď. Bála sa, že môže nakaziť svoju rodinu 3. apríla 2020, 11:05

11:12 – Predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský varuje pred možným scenárom tzv. blackoutu, ktorý by mohol v PSK ohroziť fungovanie mnohých rodín. 


„Nikto z nás nebol pripravený na hrozbu takých rozmerov, ako je COVID-19, a vláda to má dnes extrémne ťažké. Musíme však mať na pamäti aj fatálne ekonomické škody, ktoré môžu nepredstaviteľne ohroziť fungovanie mnohých rodín, na čo sa v Prešovskom kraji s najvyššou nezamestnanosťou pozeráme o to citlivejšie a s veľkým apelom na zodpovednosť,“ uviedol predseda PSK. (tasr)

11:02 – Dobrovoľníci Územného spolku Slovenského Červeného kríža (ÚzS SČK) Žilina za dva týždne spolu s mestom Žilina ušili a nabalili 6477 rúšok pre 1737 domácností, záchrannú zdravotnú službu, detské oddelenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline a zariadenia pre seniorov. TASR o tom informoval predseda ÚzS SČK v Žiline Peter Martinek. (tasr) 

10:45 – Samospráva Handlovej zriadila telefonickú linku podpory. Dopomôcť má k zvládnutiu záťažových situácií v súvislosti s opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu. Ľuďom na nej bude poskytovať pomoc psychológ i zástupcovia handlovskej farnosti. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
„Základnou funkciou je podpora a pomoc obyvateľom mesta Handlová, ktorí sa pre mimoriadne opatrenia v súvislosti s ochorením COVID-19 ocitli v kríze a majú otázky týkajúce sa psychického zvládania tejto záťažovej situácie,“ ozrejmila Paulínyová. (tasr)

10:35 – Ako by vyzerali plagáty známych seriálov, keby vznikali počas koronavírusu? Grafik vytvoril vtipné paródie.

Odporúčané
Ako by vyzerali plagáty známych seriálov, keby vznikali počas koronavírusu? Grafik vytvoril vtipné paródie Ako by vyzerali plagáty známych seriálov, keby vznikali počas koronavírusu? Grafik vytvoril vtipné paródie 2. apríla 2020, 22:23

10:27 –  V školských jedálňach sa bude môcť pripravovať jedlo pre seniorov a sociálne znevýhodnené deti, zamestnanci kuchýň však budú musieť dodržiavať prísne hygienické opatrenia. Pre sociálne znevýhodnené deti je možné pripravovať a podávať len suchú stravu. Vyplýva to z opatrenia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktoré vstúpilo do účinnosti v piatok, informovala jeho hovorkyňa Daša Račková. (tasr)

10:19 – Poslanci Národnej rady SR budú o návrhu zákona o mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 v oblasti zdravotníctva rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Odsúhlasili to v úvode piatkového rokovania schôdze NR SR. (tasr)

10:13 – Lekáreň v levickej nemocnici prijala pre pandémiu nového koronavírusu viaceré preventívne opatrenia. Zamerané sú na ochranu zákazníkov, pacientov, ale aj personálu lekárne.


Jedným z nových opatrení je obmedzený vstup do lekárne. „Pacienti sem smú vstupovať len po jednom, s ochranným rúškom alebo inou ochranou tváre. Ďalšou novinkou je dezinfekcia rúk, ktorá sa nachádza pri vstupe, a v tomto období preferujeme bezkontaktné platby,“ uviedol odborný zástupca lekárne Michal Krammer. (tasr)

10:03 8 najčastejších hoaxov o koronavíruse, ktoré brázdia slovenský internet.

9:55 – Počet prípadov nákazy v Nemecku sa v piatok zvýšil o viac ako 6-tisíc, celkovo už krajina zaznamenala skoro 80-tisíc prípadov. Za uplynulých 24 hodín pribudlo aj 145 nových úmrtí, a tak celkový počet prekročil hranicu 1000 úmrtí. (worldometers)

9:46 – Brífing predsedu vlády SR Igora Matoviča, podpredsedu vlády a ministra financií SR Eduarda Hegera a zástupcov bankového sektora sa uskutoční dnes o 11:30. Mali by sme sa dozvedieť aj informácie o nových nakazených za štvrtok. 

9:35 – Pri vypätých situáciách a mimoriadnych situáciách asistujú krízovou intervenciou - odbornou pomocou členovia tímu tzv. posttraumatickej intervenčnej starostlivosti. „Jeho členmi sú služobní psychológovia a vybraní policajti zaradení na rôznych útvaroch – ako napr. na poriadkovej polícii, pohotovostnom policajnom útvare, pohotovostnej motorizovanej jednotke, vyšetrovatelia, duchovní ozbrojených síl a pod.,“ píše na Facebooku polícia pri predstavovaní špeciálneho tímu odborníkov. 

 

9:22 – Koronavírus bol vytvorený na západe, šíria sa falošné správy. Za 2 mesiace EÚ zaznamenala cez 150 proruských hoaxov.

9:14 – Počet potvrdených prípadov COVID-19 v Česku sa zvýšil na 3858. Za posledný deň pribudlo 269 prípadov. V Česku sa počet nových nakazených stabilizoval, zároveň stúpa počet testovaných, a tak je percento nových stále nižšie. (aktuálně.cz)

9:08 – Karanténu musí stráviť v izbe v štvorhviezdičkovom hoteli, ale matka dvoch detí sa sťažuje.

Odporúčané
Karanténu musí stráviť v izbe v štvorhviezdičkovom hoteli, ale matka dvoch detí sa sťažuje Karanténu musí stráviť v izbe v štvorhviezdičkovom hoteli, ale matka dvoch detí sa sťažuje 3. apríla 2020, 8:35

8:57 – V Číne za posledných 24 hodín pribudlo 31 nových prípadov nákazy a štyria ľudia na chorobu COVID-19 zomreli. Počet infikovaných je o štyroch nižší než bol v stredu, žiadny z nových prípadov podľa úradov nie je bez cestovateľskej anamnézy. (worldometers)

8:48 – Ohrození lekári z obcí Jarovnice a Hermanovce získali od Prešovského samosprávneho kraja (PSK) vo štvrtok (2. 4.) ochranné prostriedky. Kraj tak reagoval na ich nedostatok v ambulanciách a obavy lekárov zo šírenia nového koronavírusu v obciach, kde sa podľa Ley Heilovej z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK vrátilo približne 40 ľudí zo zahraničia. (tasr)

8:40 – Katastrálne odbory Okresných úradov vo viacerých mestách na Slovensku zaznamenávajú v posledných dňoch enormný nárast klientov z dôvodu potvrdení pre banky k hypotekárnym úverom. Ministerstvo vnútra SR vyzýva cez Facebook Slovákov, aby využívali elektronické služby katastra. „Dôrazne apelujeme na všetkých občanov, aby v záujme ochrany seba a pracovníkov katastra využívali elektronické služby a služby pošty.“

8:32 – Polícia na Facebooku zdieľa sériu videí pre seniorov a dáva do pozornosti stránku desatoro.sk, na ktorej si môžu starší ľudia prečítať, ako sa počas pandémie koronavírusu správať: „Spúšťame video seriál pre seniorov, v ktorom sa pozrieme na najväčšie nástrahy, ktoré na nich čakajú aj počas karantény,“ píše polícia.

8:20 – Treba sebe vypic a šic: Najvtipnejšie obrázky reagujúce na Bratislavčana, ktorý potreboval zašiť koberec v kúpeľni.

Odporúčané
Treba sebe vypic a šic: Najvtipnejšie obrázky reagujúce na Bratislavčana, ktorý potreboval zašiť koberec v kúpeľni Treba sebe vypic a šic: Najvtipnejšie obrázky reagujúce na Bratislavčana, ktorý potreboval zašiť koberec v kúpeľni 3. apríla 2020, 7:29

8:12 – Koronavírus si v Spojených štátoch vyžiadal za posledných 24 hodín 1169 mŕtvych. Ide o dosiaľ najvyšší počet obetí COVID-19 za jeden deň spomedzi všetkých krajín sveta od začiatku globálnej pandémie. (worldometers)

8:00 – Mesto Myjava rozhodlo o zrušení povinnosti platenia nájmu za prenajaté priestory, priestranstvá a pozemky mesta. „Ide o prevádzky, v ktorých sa vykonávajú činnosti a služby podnikateľmi a samostatne zárobkovo činnými osobami a ktoré sú zatvorené na základe rozhodnutia Ústredného krízového štábu SR,“ uviedol hovorca mesta Hrin.

7:54Matovičov blackout nie je riešenie. Na koronavírus neexistuje liek, len to posunieme o pár týždňov, hovorí ekonomický analytik.

7:48 – Fakulta zdravotníctva a sociálnej práce Trnavskej univerzity v Trnave otvára Inštitút pre globálne zdravie a epidemiológiu. Jeho primárnym zámerom je výskum a vzdelávanie v uvedenej oblasti. (tasr)

7:43 – Zvierací miláčik nemôže ísť do karanténneho zariadenia štátu. Žiadne z týchto zariadení nie je určené pre zvieratá, informuje o tom Ministerstvo vnútra SR na sociálnej sieti.


Štát umožňuje občanom stráviť čas karantény v štátnych zariadeniach, aby nevystavili riziku svojich rodinných príslušníkov a aby sa zabránilo nekontrolovateľnému šíreniu nákazy. „Dôrazne upozorňujeme a vyzývame ľudí, ktorí majú v úmysle vrátiť sa na územie Slovenska a sú majiteľmi domáceho zvieraťa, aby pred vycestovaním domov zabezpečili pre svojho domáceho miláčika miesto, kde počká, kým oni absolvujú karanténu,“ uviedol rezort vnútra.

7:37 – V Česku sa z ochorenia COVID-19 úspešne vyliečila 96-ročná žena. Celkovo majú v Česku 67 vyliečených.

7:31 – Prezident Donald Trump absolvoval v Bielom dome druhý test na prítomnosť koronavírusu, opäť s negatívnym výsledkom. (cnn)

7:27 – Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v piatok dnes o 10:00 v priestoroch Úradu vlády v Bratislave stretne s členmi permanentného krízového štábu.

7:20 – V mimoriadnom podcaste Korona Update ti každý deň prinesieme súhrn najaktuálnejších informácií o koronavíruse zo Slovenska, ale aj zo sveta. nechýbajú ani pozitívne správy. 

7:10 – Počet ľudí, u ktorých potvrdili nákazu novým koronavírusom na celom svete podľa worldometers už presiahol jeden milión. Konkrétne evidujú až 1 004 533 prípadov, chorobe COVID-19 podľahlo už 51 560 ľudí.

7:05 – Igor Matovič včera v mimoriadnej relácii na Markíze povedal, že podľa neho budú školy na Slovensku zavreté až do septembra, zatiaľ nevedel povedal, či budú musieť deti opakovať ročník.

7:00 – Bude zákaz vychádzania? Túto otázku bude riešiť krízový štáb dnes. Matovičov návrh bude podľa jeho slov radikálny, „možno aj zákaz vychádzania,“ no potom nechcel na otázku moderátorky konkrétnejšie odpovedať. Pripustil však, že minimálne pre seniorov zvažuje zákaz vychádzania podobne, ako iné krajiny vo svete.

Odporúčané
Sme tretí najlepší na svete, na Veľkú noc zvažujeme aj zákaz vychádzania, povedal premiér Igor Matovič Sme tretí najlepší na svete, na Veľkú noc zvažujeme aj zákaz vychádzania, povedal premiér Igor Matovič 2. apríla 2020, 21:17
Domov
Zdieľať
Diskusia