Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
6. apríla 2020, 11:32
Čas čítania 4:00
Tímea Krauszová

Ako vyzerá Tinder počas pandémie? Niektorí muži ju majú na háku a volajú ma na prechádzky

REFRESHER ONLINE ZOZNAMKY RANDENIE V 21. STOROČÍ
Uložiť Uložené

Musela som odmietnuť.

Kde spoločenský život končí, online randenie ešte len začína. Len pred dvoma mesiacmi som ukončila svoju mesačnú Tinder výzvu, po ktorej som sa dušovala, že tú appku už nechcem vidieť. Pandémia koronavírusu však spôsobila, že ako redaktorka mám oveľa menej času, a ako žena oveľa menej príležitostí spoznať niekoho „tradične“. 

Popri hľadaní niekoho, s  kým by som si dobre rozumela (zatiaľ veľmi úspešne) som si však všimla jednu vec. Počas izolácie ľudia využívajú Tinder ešte aktívnejšie než predtým. Wired predpokladá, že počet ľudí na online zoznamkách v dôsledku povinných karantén bude aj naďalej stúpať. Ani koronavírus nezabráni ľuďom hľadať lásku. A kam inam ísť, ak nie na miesto, kde ju hľadajú dnes takmer všetci. Ave, Tinder.

Ochrana zdravia a bezpečia je dôležitejšia ako tvoj milostný život

Jedna vec je istá: rôzne sociálne siete sa snažia upozorňovať na dôveryhodné zdroje informácií o koronavíruse. Tinder ti bude cez správy pripomínať, že žijeme uprostred najväčšej pandémie, akú sme v tomto storočí zažili.

Aby toho nebolo málo, hneď dvakrát v jednom upozornení hovorí o zdraví a bezpečí – až ma to uprostred mojich pokusov o flirt vyviedlo z miery a pripomenulo mi ťažobu izolácie a nekonečných tlačových besied.

Správa, ktorú teraz Tinder posiela v každej krajine, spolu s linkom na WHO.
Správa, ktorú teraz Tinder posiela v každej krajine, spolu s linkom na WHO. Zdroj: Tinder / screenshot

V jednom však má tím Tinder pravdu: zdravie a bezpečie je dôležitejšie než hocičo iné. Niektorých však ani Svetová zdravotnícka organizácia či slovenský hlavný hygienik nezastavia v misii nájsť lásku (či sex). Pozvánky na rande mi chodili jedna radosť. A nešlo o nič virtuálne.

Odporúčané
Tinder výzva: 30 dní som každého svajpla doprava. Zo stoviek zhôd a takmer 20 rande vyberám to najlepšie (a najhoršie) Tinder výzva: 30 dní som každého svajpla doprava. Zo stoviek zhôd a takmer 20 rande vyberám to najlepšie (a najhoršie) 14. februára 2020, 9:20

Prechádzka pri Dunaji alebo rande bez bozkávania

Na rozdiel od mojej predchádzajúcej výzvy som tentokrát nesvajpovala každého doprava. Využívala som Tinder ako bežný používateľ, občas, párkrát svajpla od nudy, vyberala som si podľa profilov a niekedy iniciovala konverzáciu ja, inokedy muž. Svajpovala som len Slovákom, ktorí sa nachádzali v Bratislave. Túto úlohu mi po niekoľkých dňoch skomplikoval Tinder, ktorý oznámil, že tzv. Passport je zdarma pre všetkých.

Passport je jedna z výhod plateného členstva na Tinderi. Znamená to, že sa môžeš na mape sveta „umiestniť“ hocikam a mať teda zhody s ľuďmi v New Yorku, na Taiwane či v Paríži. Aktuálne je táto možnosť zdarma pre všetkých, akcia platí do konca apríla. Preto som si nemohla byť úplne istá, koľkí sú fakt v Bratislave. Aj z konverzácií časom vyplynulo, že väčšina šla napríklad domov k rodine, pretože už keď musia robiť z domu, aspoň nemusia byť sami.

Avšak tí, ktorí zostali, sa chceli stretnúť. Čo mi síce lichotí, no musela som vytrvalo odmietať. Posledná vec, ktorá v našej domácnosti chýba, je koronavírus, a dúfam, že to tak aj ostane.

Napríklad tento pán s tou najrozkošnejšou fenkou (meno som radšej zmazala) sa chcel ísť prejsť k Dunaju. Cez víkend. Ja by som sa tam navyše musela dopraviť autobusom či električkou. To všetko bolo podľa neho zanedbateľné.

Napriek odporúčaniam pracovať z domu, zatvoreným prevádzkam, domavyrobeným rúškam a prehnaným zásobám toaleťáku som na Tindri natrafila na niekoľko mužov, ktorí jednoducho chceli rande. Klasické rande z očí do očí – aj keď bez kina, bez vína či bez kávičky.

Uznávam, mám trochu edgy humor. Môjmu nápadníkovi však nevadil ani humor, ani nejaký koronavírus.
Uznávam, mám trochu edgy humor. Môjmu nápadníkovi však nevadil ani humor, ani nejaký koronavírus. Zdroj: Tinder / screenshot

Pozvánok na večerné prechádzky prišlo tiež niekoľko. Jeden zo sympaťákov ma pozval na rande s ubezpečením, že všetko bude v poriadku. „Budeme mať rúška a nebudeme sa bozkávať,“ povedal, teda napísal, napol vážne, napol zo srandy. Napokon sa mi ho podarilo presvedčiť, že budeme musieť nájsť iný spôsob komunikácie. Uvidím, na ako dlho.

Prečo vlastne beriem izoláciu tak vážne? Nebývam sama a nechcem sa zbytočne vystavovať riziku nákazy. Nechcem kázať vodu a piť víno, a preto keď raz píšem články o tom, že je extrémne dôležité dodržiavať spoločenský odstup, tak ho sama aj dodržiavam.

Na druhej strane, niektorí muži si rýchlo spočítali dve a dve. Po kontakte s možno infikovanou osobou mám ostať 14 dní v karanténe. Tak sa predsa môžeme stretnúť a rovno tých 14 dní strávim uňho doma. Geniálne, však? Vzhľadom na úvodnú otázku predpokladám, že by sme v jeho obývačke asi nehrali šach. 

Dva čokoládové milkšejky a jeden koronavírus, poprosím!
Dva čokoládové milkšejky a jeden koronavírus, poprosím! Zdroj: Tinder / screenshot

Ďalší z mojich ctiteľov takmer hneď navrhol messenger, lebo sa mu nechcelo veľa písať. Vysvitlo, že používa Google voice typing, lebo ani v karanténe sa mu nechce priveľa ťukať do mobilu. Radšej teda svoje správy diktoval a najradšej by prešiel – predpokladám – na hlasové správy.

Odporúčané
Keď sa chceme s niekým rozísť, stačí trochu ghostingu. Prečo je randenie pre mileniálov také zložité? Keď sa chceme s niekým rozísť, stačí trochu ghostingu. Prečo je randenie pre mileniálov také zložité? 9. marca 2020, 12:30

Koronaflirtovanie: Aktuálna situácia sa odráža aj v profiloch na Tinderi

Zvyčajne nájdeš na Tinderi niekoľko typických profilov. Ľudia napíšu, čo majú alebo nemajú radi, dajú ti vedieť, že nechcú sex na jednu noc (väčšina sa potom prizná, že ho chce alebo máva aj tak). Občas nejaký (trápny) vtip a samozrejme, takmer všetci milujú sarkazmus a iróniu. Ale len do momentu, kedy im povieš sarkastický vtip a oni sa urazia.

Typické veci, ktoré si napíše priemerný muž na Tinder: žena musí vedieť navariť mäso, nehľadá basic bitch, nechce ONS (one night stand = sex na jednu noc), nech mu nepíšu retardované opice. Áno, tá posledná požiadavka je pomerne bežná.

Mužom na Tindri je úplne jedno, čo odporúča hygienik. Pokojne ma pozývajú na osobné stretnutia

Priestor na kreativitu sa ukazuje aj v tom, ako si ľudia vyplnia napríklad informáciu o práci. Ja som mala zhodu s tým, ktorému zavoláš, keď ti nejde tlačiareň, aj tým,  ktorý sa ťa opýta, či si to skúšala vypnúť a zapnúť. Asi je opravár či IT špecialista už nudné. Môj obľúbený však musí byť profil účtovníka, ktorý si do kolónky práca vyplnil aj názov svojej vlastnej webstránky. Predsa len, zmeny v daniach a odvodoch, ktoré pre koronavírus predstavila naša vláda, mu asi prinášajú menej klientov ako... Tinder?

V profiloch sa však postupne objavuje aj koronavírus. Slovné zvraty, poznámky o spoločných chvíľach v karanténe a samozrejme známe emoji s rúškom vidieť v priemere u každého piateho muža. Odhadom. Najbežnejšia je otázka Will you be my quarantine. (No, I won't.)

Oh, áno, ako žena chcem vedieť, že sa o mňa vieš postarať. Jedlo na mesiace? Tak už viem, prečo pre mňa na poličke v obchode nezostal olivový olej. Vďaka.

Mužom na Tindri je úplne jedno, čo odporúča hygienik. Pokojne ma pozývajú na osobné stretnutia

Zdá sa mi to, ale sa muži snažia namotať ženy na jedlo? Niežeby to nefungovalo. Len sa pýtam. 

Mužom na Tindri je úplne jedno, čo odporúča hygienik. Pokojne ma pozývajú na osobné stretnutia

Tento mladík skvele zhrnul, ako vlastne vyzerá život v izolácii. Využíva voľný čas naplno a dokonca sa chce zodpovedne stretnúť: s odstupom aspoň dvoch metrov. Či s rúškami a bez bozkávania, to neviem.

Mužom na Tindri je úplne jedno, čo odporúča hygienik. Pokojne ma pozývajú na osobné stretnutia

Tento mladý muž (jeho meno pravdepodobne nebude „A“) ti o sebe všetko podstatné zhrnul v profile. No neber to.

Mužom na Tindri je úplne jedno, čo odporúča hygienik. Pokojne ma pozývajú na osobné stretnutia
Domov
Zdieľať
Diskusia