Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. marca 2020, 8:00
Čas čítania 0:34
Matej Krajčovič

Mladí Slováci pomáhajú s výrobou ochranných štítov pre zdravotníkov. Tlačia ich na 3D tlačiarni

NEWS TRNAVA
Uložiť Uložené

Vyrábajú sa v Trnave a vďaka nim už pomohli minimálne 4 nemocniciam.

S nedostatkom ochranných prostriedkov pre lekárov a záchranné zložky sa snažia bojovať aj lokálne slovenské firmy a dobrovoľníci. Dnes24 informuje o projekte z Trnavy, v rámci ktorého skupinka ľudí s 3D tlačiarňou vyrába špeciálne štíty chrániace tváre zdravotníkov. 

„Štít nie je to náš vynález. Na internete je množstvo inšpiratívnych tvorcov zo zahraničia, ktorí nám pomohli so svojimi predlohami. Ako nadšenci 3D tlače sme neváhali a vyrobili zopár prototypov. Finálny produkt sme na schválenie odprezentovali niekoľkým zdravotníkom, ktorým prišiel tento štít ako užitočná ochrana,“ píšu na webe pomoznemocnici.sk.

Mladí Slováci pomáhajú s výrobou ochranných štítov. Tlačia ich na 3D tlačiarni
Zdroj: pomoznemocnici.sk

Tam zároveň hľadajú ďalších ľudí vybvavených 3D tlačiarňami, ktorí by s produkciou vedeli pomôcť. Protredníctvom transparentného účtu sa tiež snažia vyzbierať potrebné finančné prostriedky. Majú už 17-tisíc eur. 

Odporúčané
Vláda pred polnocou odvolala Kajetána Kičuru z postu riaditeľa Štátnych hmotných rezerv Vláda pred polnocou odvolala Kajetána Kičuru z postu riaditeľa Štátnych hmotných rezerv 24. marca 2020, 0:47

Jeden ochranný štít sa tlačí jeden a pol hodiny, do 4 nemocníc ich za týždeň dodali už približne 240. Cieľom je vyrábať tristo kusov denne a celkovo vyrobiť 20-tisíc takýchto pomôcok. 

Mladí Slováci pomáhajú s výrobou ochranných štítov. Tlačia ich na 3D tlačiarni
Zdroj: pomoznemocnici.sk
Domov
Zdieľať
Diskusia