Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. marca 2020, 8:23
Čas čítania 2:00
Vl Mi

Zadržaná sudkyňa sa vraj nechala kúpiť za kabelku, úplatky pre ďalších sa točili až v státisícoch eur. Peniaze brali aj v igelitke

NEWS MARIAN KOČNER
Uložiť Uložené

Bývalú štátnu tajomníčku Jankovskú v Threeme Kočner volal Opička.

V stredu v ranných hodinách NAKA po celom Slovensku zatkla 18 osôb vrátane bývalej štátnej tajomníčky na ministerstve spravodlivosti za stranu Smer Moniky Jankovskej či bratislavských sudkýň Denisy Cvikovej, Zuzany Maruniakovej, Andrey Haitovej. Polícia po rozsiahlom zatýkaní najmä v Bratislave priviezla celkovo 13 zadržaných sudcov a jednu bývalú sudkňu na výsluch do Nitry.

Kľúčovým svedkom je podľa uznesenia, ktoré má viac ako 120 strán, bývalý sudca Vladimír Sklenka, píše Denník N. Ten z funkcie pred časom odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že si s Marianom Kočnerom vymenil tisícky správ a zasahoval do súdnych konaní. Teraz spolupracuje s políciou, aby sa vyhol tretnému stíhaniu.

Úplatky mal podľa neho Marian Kočner, neprávoplatne odsúdený za falšovanie zmeniek, rozdávať v obálkach priamo v budove súdu. Strany sporov sa dokonca mali pretekať, kto Sklenkovi ponúkne väčší úplatok. Sklenka hovoril aj o tom, ako sám prijal úplatky, obvinený zatiaľ nie je.

Odporúčané
13 sudcov a Marian Kočner v putách: Koho dnes NAKA predviedla na výsluch? 13 sudcov a Marian Kočner v putách: Koho dnes NAKA predviedla na výsluch? 11. marca 2020, 17:16

Ako ďalej píše Denník N, v lete roku 2016 „dostal“ od Kočnera 4 súdne spory, ktoré mal ovplyvniť. Tri sa týkali Tatrabanky a jeden konkurzu Dixia Solaris. Dostal za to tisíce eur. V Dixii Solaris vraj Kočner podplácal aj sudkyňu Bartalskú. A to kabelkou, mal jej ju doniesť práve Sklenka.

Tisíce eur

Od Kočnera zobral Sklenka tiež 100 000 eur v Kauze Technopol Servis, mal vybaviť prednostné veci. Podľa výpovede mu pomáhala sudkyňa Denisa Cviková a keď sa rozhodovanie dostalo k ďalšej sudkyni Miriam Repákovej, Kočner si to s ňou riešil priamo. Čo ukazuje aj ich komunikácia cez Threemu. V putách skončil aj Dušan Srogončík, predseda petržalského súdu, ten vraj zariadil pridelenie Kočnerových spisov novoprijatej sudkyni Maruniakovej. 

Z dokumentu špeciálnej prokuratúry vyplýva, že Jankovská inštruovala sudkyňu zo zmenkového súdu Zuzanu Maruniakovú, čo má robiť, píšu Aktuality. Tieto informácie sa objavili aj v ich komunikácii cez Threemu. Jankovskú v Threeme Kočner volal Opička.

Policajti Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) realizujú rozsiahlu akciu vyšetrovacieho tímu Hmla.  Tím sa zaoberal sudcami z Threemy Mariana K. Na  snímke policajt NAKA odvádza zadržanú sudkyňu Moniku J. z policajnej stanice v Nitre 11. marca 2020.
Policajti Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) realizujú rozsiahlu akciu vyšetrovacieho tímu Hmla. Tím sa zaoberal sudcami z Threemy Mariana K. Na snímke policajt NAKA odvádza zadržanú sudkyňu Moniku J. z policajnej stanice v Nitre 11. marca 2020. Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Kočner mal podľa vyšetrovateľa záujem aj v sporoch podnikateľa a bývalého privatizéra Milana Fiľa, ktorý ovláda Mondi SCP Ružomberok. Toho v Threeme volal Miľanko a Sklenka vypovedal, že za ovplyvňovanie sudkýň v prospech Fiľa mu Kočner sľúbil 300 000 eur. Pre podnikateľa mal údajne získavať aj informácie, píšu Aktuality.

V igelitke

O Sklenkove služby za úplatok mali v niektorých sporoch záujem obe strany. V spore Prvá produkčná verzus Slovenský vodohospodársky podnik o zaplatenie 14 miliónov eur ho vraj chcela uplatiť Jankovská pomocou sudkýň Haitovej a Bartalskej, ale aj druhá strana, a to údajne cez sudcu Molnára. Z uznesenia vyplýva, že zobral nakoniec 20  000 eur od Molnára, píše Denník N.

Odporúčané
5 dôvodov, prečo by ťa mala zaujímať Kočnerova Threema 5 dôvodov, prečo by ťa mala zaujímať Kočnerova Threema 23. augusta 2019, 15:00

„Po rozhodnutí v danej veci JUDr. Vladimír Sklenka pred budovou Justičného paláca v Bratislave prevzal od JUDr. Richarda Molnára v knihe zabalenej do igelitovej tašky sľúbenú finančnú hotovosť vo výške 20-tisíc eur,” citujú Aktuality z uznesenia.

Ústavný súd dostal návrh na vydanie súhlasu s väzobným stíhaním všetkých zadržaných sudcov, rozhodovať o nich začne od 9.00. Na každého sudcu má vyčlenenú pol hodinu, spolu ich je 13. Vydanie súhlasu je potrebné pre ďalšie rozhodovanie Špecializovaného trestného súdu o väzbe. To by malo nasledovať v sobotu, píšu Aktuality.

Domov
Zdieľať
Diskusia