Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. marca 2020, 13:24
Čas čítania 4:23
Jakub Paulík

Chronológia koronavírusu na Slovensku: 306 negatívnych testov, 1 potvrdený prípad

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Koronavírus prvýkrát potvrdili aj na Slovensku.

Premiér Peter Pellegrini dnes potvrdil prvý prípad nového koronavírusu na Slovensku. Ním sa mal nakaziť 52-ročný muž, ktorého syn strávil niekoľko dní v Benátkach. Nie je ale potvrdené, či sa infikoval priamo od neho.

Pacient je v hospitalizovaný na klinike infektológie v bratislavskej Univerzitnej nemocnici. Premiér odporučil, aby ľudia zvážili návštevu spoločenských akcií. Zároveň ale vyzval Slovákov, aby neprepadali panike. Upozorňuje taktiež na vykupovanie rúšok. Zdravému človeku rúško podľa Pellegriniho nepomôže. Chorým osobám ho odporúčajú nosiť preto, aby nenakazili okolie.

V prípade podozrenia na infikovanie koronavírusom Pellegrini odporúča, aby ľudia nekontaktovali lekárov osobne, ale telefonicky. Nie každý prejav choroby musí byť automaticky koronavírus. V súčasnom období totiž je na Slovensku aj chrípková epidémia.

Chronológia prípadov súvisiach s koronavírusom na Slovensku podľa TASR
10. januára - Úrad verejného zdravotníctva SR odporučil Slovákom cestujúcim do Číny, aby prijali opatrenia na ochranu svojho zdravia a dali sa predtým zaočkovať proti chrípke. Treba dodržiavať prísnu hygienu potravín a počas návštevy i po nej sledovať zdravotný stav.

27. januára - SR urobí viaceré preventívne opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu. Preverí sa pripravenosť na letiskách či na dvoch hraničných priechodoch, ale aj nemocniciach. Premiér Peter Pellegrini to avizoval po zasadnutí krízového štábu na pôde rezortu zdravotníctva. Verejnosť vyzval na očkovanie proti chrípke a nešírenie paniky. Odporučil zvážiť cestovanie do zahraničia.

- ÚVZ SR zriadil telefonický a emailový kontakt, kam sa verejnosť môže obrátiť s otázkami, prípadne s prosbou o radu. Telefonicky sa môžu občania obrátiť na linku 0917 222 682. Využiť môžu aj email: [email protected]

– Letisko M. R. Štefánika v Bratislave vykoná cvičenie s témou podozrenia na ohrozenie verejného zdravia. Na letisku zatiaľ v spojitosti s koronavírusom neboli zavedené opatrenia pre cestujúcich.

28. januára - V príletovej a odletovej hale letiska Košice umiestnili informačné plagáty s odporúčaniami WHO o spôsoboch prevencie pred koronavírusom.

- Výsledky laboratórnych vyšetrení u troch osôb s podozrením na koronavírus boli negatívne.

- Koronavírus u pacientky v Košiciach, ktorá prišla z Číny a objavili sa u nej virotické príznaky, vylúčili.

29. januára - Občania SR dostali k dispozícii ďalšiu telefonickú linku, na ktorej odborníci poskytujú informácie o novom koronavíruse. Nepretržite možno volať aj na číslo 0918 659 580. Linka vznikla pod taktovkou Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

- Slovenská pošta ubezpečila, že zásielky odosielané z Ázie sú zo zdravotného hľadiska bezpečné a monitorované medzinárodnými autoritami. Ročne doručí Slovenská pošta viac ako tri milióny zásielok z Ázie.

30. januára - Do Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline prišli dvaja Slováci, ktorí mali po návrate z Číny príznaky nového koronavírusu. Odtiaľ ich transportovali do Univerzitnej nemocnice Martin. Výsledky vyšetrení boli negatívne.

2. februára - Dvaja Slováci a piati Česi boli na palube francúzskeho špeciálu, ktorý odštartoval z čínskeho mesta Wu-chan. Na oddelenie infektológie Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici ich prijali 3. februára. Výsledky testov boli negatívne.

- Vo vojenskej nemocnici v Ružomberku prijali pacientku s podozrením na nový koronavírus. Infekciu u 33-ročnej pacientky nepotvrdili.

3. februára - Ministerstvo zdravotníctva SR posilnilo v súvislosti s koronavírusom telefonické linky. K dovtedy platným kontaktom pre verejnosť pribudli nové na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva v Bratislave, Trnave, Trenčíne, Nitre, Žiline, Prešove a Košiciach. Fungovať budú nepretržite.

5. februára - Vláda odsúhlasila 200.000 eur ako zvýšený príspevok pre Svetovú zdravotnícku organizáciu v súvislosti s epidémiou koronavírusu. WHO prostriedky použije priamo v Číne na zmiernenie následkov epidémie.

6. februára - Na klinike infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Martin vyšetrili pacienta s podozrením na koronavírus. Pacient sa koncom januára vrátil z Malajzie, počas cesty prestupoval v Pekingu.

- Príjem pacienta s podozrením na koronavírus nacvičovali vo Fakultnej nemocnici (FN) v Trnave.

7. februára - Lietadlo Boeing 747-400 z Číny, ktoré prišlo vyzdvihnúť pomoc v súvislosti s koronavírusom, krátko pred 17.00 h odletelo z bratislavského Letiska M. R. Štefánika do Pekingu. V Bratislave pristálo ráno. Do lietadla naložili zdravotnícke pomôcky – rúška na tvár, ochranné rukavice či okuliare.

- Cvičenie, ktoré preverilo nemocničný personál pre prípad, že sa na urgentnom príjme objaví osoba s podozrením na prítomnosť nového koronavírusu, sa uskutočnilo vo Fakultnej nemocnici F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

- Správny postup pri príchode pacienta s podozrením na koronavírus si (6. - 7. februára) vyskúšali zamestnanci urgentných pracovísk Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach.

10. februára - SR a Ozbrojené sily SR sú pripravené zvládnuť aj rozsiahlejšiu epidémiu koronavírusu. Premiér Peter Pellegrini to povedal po prehliadke ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Ružomberku. V prípade rozsiahlejšej epidémie nasadia ozbrojené sily mobilnú nemocnicu, disponujú tiež skoro 500 zdravotníckymi zamestnancami.

13. februára – Podozrenie na koronavírus u čínskej pacientky, ktorú deň predtým priviezli z Nových Zámkov do nitrianskej nemocnice, sa nepotvrdilo. Pacientka pricestovala na Slovensko z Číny.

14. februára - Podozrenie na nový koronavírus sa nepotvrdilo u muža, ktorého priviezli na infekčnú kliniku Fakultnej nemocnice v Nitre. Slovák sa vrátil z dovolenky v Thajsku.

25. februára - Pacientka hospitalizovaná s podozrením na koronavírus vo FN v Trnave nebola nakazená týmto vírusom.

26. februára - Výsledky vyšetrení na infekciu koronavírusu u 37-ročného pacienta srbského pôvodu, ktorého deň predtým previezli do ÚVN v Ružomberku, boli negatívne. Pacient bol v oblasti s výskytom nového koronavírusu.

- Všetky vzorky s podozrením na nový koronavírus zaslané na laboratórne testy na Slovensku boli do tohto dňa negatívne. Doteraz MZ SR evidovalo 80 testovaných vzoriek s negatívnym výsledkom.

27. februára - Negatívne výsledky mala žena vo Zvolene, ktorú hospitalizovali v Banskej Bystrici s podozrením na nový koronavírus. Žena sa vrátila z Talianska.

28. februára - MZ SR upozornilo na falošné správy týkajúce sa výskytu prvého ochorenia COVID-19 na Slovensku. Rezort upozornil, že ich šírenie je trestný čin. V SR bolo k tomuto dátumu preverených 143 vzoriek s výsledkom negatívne.

- Na košickom medzinárodnom letisku zaviedli merania telesnej teploty cestujúcich z pristávajúcich lietadiel.

- Na vybraných hraničných priechodoch na území Bratislavského kraja sa začala informačná kampaň v súvislosti s novým koronavírusom.

- Polícia SR upozornila na nepravdivé SMS správy, týkajúce sa evakuácie obyvateľstva pre koronavírus.

2. marca - Zamestnanec bratislavskej spoločnosti Henkel, ktorý bol v Rakúsku v priamom kontakte s osobou nakazenou novým koronavírusom, podstúpil testy s negatívnym výsledkom.

3. marca - Trnavský samosprávny kraj zriadil dve nové call centrá pre svojich obyvateľov, ktoré majú poskytovať poradenstvo týkajúce sa nového koronavírusu.

4. marca - Obvodným lekárom chýbali v ambulanciách ochranné pomôcky, ako sú rúška či dezinfekčné prostriedky, aby sa mohli ochrániť pred prípadnou nákazou novým koronavírusom. Povedal to prezident Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár.

5. marca - Dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Juraj Šteňo nariadil vo štvrtok z preventívnych dôvodov prerušiť výučbu do pondelka (9. 3.). Reagoval tak na prípad zahraničného študenta s príznakmi infekčného ochorenia.

- Spoločnosť SAD Žilina preventívne vydezinfikuje takmer 300 autobusov mestskej a prímestskej dopravy v Žilinskom kraji.

- Preventívne opatrenia prijala Lekárska fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

- Košický samosprávny kraj prijal viaceré preventívne opatrenia - obmedzenia návštev v zariadeniach sociálnych služieb, dezinfekciu autobusov v prímestskej autobusovej doprave i zvýšenú dezinfekciu v školách a kultúrnych zariadeniach.

- Premiér Pellegrini predpokladá, že rúška pre lekárov v súvislosti s koronavírusom by mali byť na sklade cez víkend (7. - 8. marca).

- V SR otestovali 306 vzoriek na ochorenie COVID-19 s výsledkom negatívne. 6. marca bol potvrdený prvý prípad nakazenia.
Domov
Zdieľať
Diskusia