Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. decembra 2019, 19:20
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Známe Viktóriine vodopády takmer úplne vyschli. Môžu za to klimatické zmeny

NEWS
Uložiť Uložené

Jedna z najväčších turistických atrakcií južnej Afriky bojuje s obdobím sucha.

Známe Viktóriine vodopády, ktoré sú jedny z najväčších vodopádov sveta, v dôsledku klimatických zmien vysychajú. Na juhu Afriky totiž aktuálne prebieha obdobie najväčšieho sucha za posledné desaťročia. Vodopády na hranici Zambie a Zimbabwe sa oproti normálnemu stavu zmenili na malý potôčik.

Ako informuje The Guardian, domáci sa boja, že by zmena klímy mohla zlikvidovať jednu z najväčších turistických atrakcií v regióne. Viktóriine vodopády totiž za posledné desaťročia pritiahli na prírodný úkaz s nezabudnuteľným výhľadom milióny turistov.

Odporúčané
Greta Thunberg opäť kritizuje svetových lídrov, jej piatkové štrajky boli zbytočné. Ľudia kvôli klimatickým zmenám umierajú ďalej Greta Thunberg opäť kritizuje svetových lídrov, jej piatkové štrajky boli zbytočné. Ľudia kvôli klimatickým zmenám umierajú ďalej 7. decembra 2019, 9:13

Na mieste, kde kedysi za normálnych okolností padala rieka v mohutných prúdoch vody do viac ako 100 metrov hlbokého kaňonu, je aktuálne možné vidieť veľkú časť kamennej steny. Podľa odborníkov za to môže neskorší príchod monzúnových dažďov a dlhodobé obdobie sucha.

Aj napriek tomu, že počas obdobia sucha africké vodopády takmer vždy zaznamenajú úbytok vody, úrady tvrdia, že tento rok došlo k bezprecedentnému poklesu hladiny vody. Počas COP25 – konferencie OSN, ktorá sa zameriava na súčasné ekologické problémy odzneli aj hrozby týkajúce sa afrického obdobia sucha.

Nejde totiž len o problém s turizmom kvôli vysychaniu Viktóriiných vodopádov, ale ústredným problémom je predovšetkým zlyhanie potravín a úbytok pitnej vody. V Zimbabwe kvôli extrémnemu suchu hrozí hladomor. Naopak na severe horúceho kontinentu sú aktuálne povodne.

Domov
Zdieľať
Diskusia