Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. januára 2017, 12:49
Čas čítania 0:00
PetraDam

Každá vyrážka znamená nejaký neverbálny odkaz od tela. Čo sa ti snaží naznačiť tvoja pleť?

AKNÉ
Uložiť Uložené

Akné je prostriedok, ktorým sa k nám prihovára naša koža.

V sobotu ťa čaká najlepšia akcia mesiaca a ráno sa zobudíš s nejakou nepeknou vyrážkou, ktorú do večera určite nezlikviduješ. Nemusíš to ale vnímať ako pohromu, tvoje akné totiž znamená, že sa ti tvoje telo snaží naznačiť niečo o vnútornom neporiadku a pomáha ti odhaliť oveľa vážnejšie problémy predtým, než sa prejavia naplno. Takže namiesto toho, aby si sa hneď snažila o zlikvidovanie vyrážky nejakou kyselinou v tyčinke, radšej svoj problém trochu bližšie preskúmaj. Každá vyrážka totiž znamená nejaký neverbálny odkaz od tvojho tela. Tu sú tie najčastejšie typy:

1. Zanesené čelo

Ako to vyzeráVeľa drobných vyrážok s bielymi alebo čiernymi hlavičkami, alebo úplne bez hlavičiek. Možno ich veľmi nevidieť, ale cítiť na dotyk. Často sa rozširujú na oblasť spánkov.

Správa znie: Akné na čele často znamená priveľa stresu alebo úzkosti. Taktiež tento typ signalizuje dehydrovaný organizmus alebo zápchu organizmu.

Čo robiť: Mala by si piť viac vody, aby sa vyplavili toxíny a naštartoval sa metabolizmus tvojho tela. Zbaviť sa stresu je neľahké, ale dôležité, keďže totálne rozhádže hormonálnu rovnováhu a narúša správne trávenie, čo sú dve najčastejšie spúšťače vyrážok.

Každá vyrážka znamená nejaký neverbálny odkaz od tela. Čo sa ti snaží naznačiť tvoja pleť?
Zdroj: unsplash.com

2. Cystické akné

Ako to vyzeráZvyčajne sa vyskytuje okolo sánky, brady alebo pod lícami. Vyrážky sú často veľké a hlbšie v pokožke. Niekedy sa liečia celé týždne a sú bolestivé na dotyk.

Správa znie: Tento typ akné znamená hormonálnu nerovnováhu, ktorá môže znamenať všeličo (prebytok estrogénu alebo androgénu, syndróm polycystických ovárií atď.). Ak sa akné nachádza pod sánkou a ušami a smeruje k zadnej časti krku, presne tam sa nachádzajú najväčšie lymfatické uzliny na hlave. Takže si môžeš byť istá, že ide o lymfatickú stagnáciu a zápchy spojené so zlou detoxikáciu pečene.

Čo robiť: S hormonálnym akné treba upraviť nielen jedálny lístok, ale aj životný štýl. Snaž sa znížiť príjem cukru, bielych sacharidov, nezdravých tukov, kofeínu, alkoholu a spracovaných potravín. Neponáhľaj sa, uprav svoju stravu a životný štýl postupne, aby to bol príjemný a najmä udržateľný zážitok. Dôležitý je dobrý spánok a cvičenie. Nedostatok spánku spôsobuje, že telo nemá dostatok času na to, aby sa dostatočne detoxikovalo, čo ešte viac škodí tvojim hormónom. Pohyb je neskutočne dôležitý, pretože cystické akné takmer vždy súvisí aj s lymfatickou stagnáciu a ak nie si v pohybe, toxíny tiež nie sú.

Každá vyrážka znamená nejaký neverbálny odkaz od tela. Čo sa ti snaží naznačiť tvoja pleť?
Zdroj: unsplash.com

3. Nahnevané akné okolo úst a nosa

Ako to vyzerá: Červené zapálené vyrážky často plné hnisu v okolí úst a nosa.

Správa znie: Vyrážky v tejto oblasti súvisia so žalúdkom a trávením. Takéto akné môže svedčiť o zažívacom zápale žalúdka, zníženej aktivite alebo citlivosti na potravu.

Čo robiť: Ak si spravíš test, určiť citlivosť na potravu by malo byť jednoduché. Potom to nemusíš hádať, lebo budeš mať presné výsledky. Alternatívne môžeš vyskúšať eliminačnú diétu. Ak máš podozrenie, že tvoja žalúdočná kyselina je nízka a jedlo, ktoré zješ, nie je riadne strávené, potom skús užívať tráviace enzýmy alebo vypi lyžičku jablčného octu v pohári vody pred jedlom. Iné veci, ktoré sa oplatí vyskúšať, sú kvalitné probiotiká a veľa listovej zeleniny. Ak ti toto všetko znie ako priveľa informácií naraz, to je normálne. Nemôžeš byť plynulá v jazyku akné za jednu hodinu!

Každá vyrážka znamená nejaký neverbálny odkaz od tela. Čo sa ti snaží naznačiť tvoja pleť?
Zdroj: unsplash.com

Aké máš skúsenosti ty? Máš odpozorované, kedy sa ti tvoja pleť snaží niečo naznačiť?

Domov
Zdieľať
Diskusia