Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. novembra 2019, 11:16
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Novembrový prieskum Focusu naznačuje prvenstvo Smeru. Darí sa PS/Spolu aj Za Ľudí, čoraz viac strán je v ohrození

NEWS ANDREJ KISKA PRIESKUM VEREJNEJ MIENKY ROBERT FICO ZA ĽUDÍ
Uložiť Uložené

14,4 % Slovákov by voliť nešlo, viac ako 10 % nevie, koho by volilo.

Z najnovšieho prieskumu Focusu, ktorý si dala vypracovať koalícia PS/Spolu, vyplýva, že si prvenstvo stále drží strana Smer Roberta Fica s rovnými 20 %. Na druhom a treťom mieste nájdeme nové strany – PS/Spolu a Za Ľudí, ktoré sa spoločne so štvrtou extrémistickou ĽSNS Mariana Kotlebu dostali nad 10 %.

Nasleduje výrazný skok o viac ako 3 %, keďže strana Borisa Kolára Sme Rodina na piatom mieste získala v predvolebnom prieskume 7 %. Do parlamentu by sa ešte dostali aj SNS a KDH, k 5-percentnej hranici zvoliteľnosti sa priblížilo hnutie OĽaNO Igora Matoviča a presne na hrane je SaS. Prepad strany, ktorej predsedom je Richard Sulík, suvisí aj s odchodom niektorých známych členov.

Odporúčané
10 šokujúcich citátov z Kočnerovej Threemy: Smejú sa zo zavraždeného novinára a Robert Fico vraj pije 10 šokujúcich citátov z Kočnerovej Threemy: Smejú sa zo zavraždeného novinára a Robert Fico vraj pije 25. októbra 2019, 12:15

Ak by boli voľby dnes, podľa prieskumu Focusu by sa do parlamentu nedostali maďarské strany Most-Híd ani SMK a taktiež dve najnovšie strany – Vlasť, ktorej predsedom je Štefan Harabin a Dobrá Voľba Tomáša Druckera. 

Zdá sa, že ani nedávne udalosti okolo odstúpenia podpredsedu parlamentu za Smer Martina Glváča výrazne neoslabili stranu Roberta Fica. Glváč pod tlakom z funkcie odstúpil kvôli podozreniam z komunikácie s Marianom Kočnerom – obvineným z viacerých ekonomických trestných činov a  taktiež vraždy novinára Jána Kuciaka.

Prieskum prebiehal od 30. októbra do 6. novembra 2019 cez osobné dopytovanie na štatistickej vzorke 1020 Slovákov. Zaujímavosťou je, že 10,5 % ešte stále nevie, koho bude voliť a 14,4 opýtaných uviedlo, že by voliť nešlo.

Novembrový prieskum Focusu naznačuje prvenstvo Smeru. Darí sa PS/Spolu aj Za Ľudí, čoraz viac strán je v ohrození
Zdroj: Denník N
Domov
Zdieľať
Diskusia