Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júla 2016, 17:00
Čas čítania 0:00
Jakub Hvozdovič

Thriller A Bigger Splash je letným filmom s hviezdnym obsadením, ktorý vás dozaista neosvieži (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Čakali sme vlhký psychologický zážitok, no zostali sme nemilo prekvapení.

Spomedzi všetkých noviniek, ktoré boli ohlásené a propagované ako filmy tohto leta ma úprimne zaujal jeden nenápadný. O Sparnom lete (známejší bude skôr jeho anglický názov A Bigger Splash) sme vám  už zopár riadkov priniesli. Nielenže lákal nabitým obsadením, ale aj jeho prvé ukážky vyzerali naozaj perfektne a ja osobne som čakal psychologický thriller so sympatickými postavami a nečakanými koncovými zvratmi. Veď prečo zahadzovať tak veľký potenciál, však? Ďalšou zaujímavosťou bola jeho spojitosť so snímkou La Piscine z roku 1969, v ktorej si zahral napríklad Alain Delon a v neposlednom rade na režisérskej stoličke sedel Talian Luca Guadagnino, ktorý už bol nejaký čas v hľadáčiku zahraničia vďaka svojmu talentu. Tentokrát dostal šancu opäť rozvíriť vlny, no chopil sa toho až s príliš zahmleným úsudkom. Neberte ma zle. Od takýchto spoluprác sa očakáva, že sa na stôl vyložia všetky karty, ale spoliehať sa na to, že film bude rešpektovaný iba preto, lebo naň pripneme štítok art, je detinské. Ako teda film obstál?

Thriller A Bigger Splash je letným filmom s hviezdnym obsadením, ktorý vás dozaista neosvieži (Recenzia)
Zdroj: Fox Searchlight

Rocková legenda Marianne Lane (Tilda Swinton) po vyčerpávajúcich zážitkoch dovolenkuje na vulkanickom ostrove Pantelleria v Taliansku spolu so svojim priateľom Paulom (Matthias Shoenaerts). Popri relaxovaní sa im nečakane ozve Mariannin bývalý manažér a najmä stará láska Harry (Ralph Fiennes), ktorý na ostrov zavítal so svojou dcérou Penelope (Dakota Johnson). Ich pokojné prázdniny sa tak prerušia, keďže Harry so sebou prináša obrovskú dávku energickej nostalgie, od ktorej niet úniku. A Bigger Splash tak má byť zmyselným zosobnením túžby, žiarlivosti a rock 'n' rollu pod hrejivým stredomorským slnkom. Film sa snaží ešte viac otepliť silný erotický podtón, ktorý nám je prezentovaný záber za záberom. Hneď na začiatok si teda povedzme to, čo ste už vytušili z prvých viet. Trailer trocha zavádzal. Namiesto našľapanej psychologickej drámy s rozvitými postavami a strašlivým koncom sme dostali akúsi zmes režisérskeho kumštu na drogách, nádherne komorného, no nevyužitého prostredia a pekných, ale zároveň totálne nevyužitých postáv, zabíjaných nezáživným scenárom s nudnou symbolikou. Prečo toľko negatív?

Priznávam, že ten režisérsky kumšt na drogách je príliš subjektívne vyjadrenie. Táto stránka filmu je vo všetkých recenziách vychvaľovaná a sám musím priznať, že niektoré zábery sú naozaj pastvou pre oči. Čo mi teda prekáža? Ich nekonzistentnosť. Statické zábery striedajú dlhé, detailné približovania a rýchle prestrihy. Nárazové blízke zábery tvárí striedajú klasické uhlové zobrazenie. Jednoducho v tomto filme nájdete snáď všetko. Všetko tak pekne pokope, až to pôsobí silene a odpudivo. Čo tie tváre, ktoré boli veľkým lákadlom? Ralph Fiennes ukazuje, že sa vie naozaj zhostiť roly energicky a pôsobivo a jeho vzájomná iskra s Tildou Swinton, ako takmer nemou bývalou láskou bola jedinečná. Horšie to už bolo pri Dakote JohnsonMatthiasovi Schoenaertsovi, ktorých charizma sa zo scén úplne vytratila a jediné, na čom ich dejová linka stavala, bola primitívna erotika. To bol ďalší problém. Film je presiaknutý chtíčom a sexom v každom zábere a neraz som počul ohlasy, že to pôsobilo až doslova hnusne. Naopak na mňa to malo úplne opačný vplyv. Z filmu sršala číra asexualita, ktorú už úplne pochoval nudný scenár plný nezáživných, neuveriteľných a zbytočných dialógov.

Thriller A Bigger Splash je letným filmom s hviezdnym obsadením, ktorý vás dozaista neosvieži (Recenzia)
Zdroj: telegraph.co.uk

A Bigger Splash toho nemá s La Piscinou veľa spoločné. Dokonca nemá ani veľa spoločné s inými filmami podobného štýlu. Symbolika bezmedznej energie a citov, ktorá v živote všetko vykoľají je síce milá a jednoduchá, no hodná polhodinového kraťasu, nie dvojhodinovej stopáže. Film ako taký získava od kritikov naozaj vysoké hodnotenia a je tak možné, že ho nedokážem oceniť iba ja, no za všetkými výhradami si stojím. Sparné leto je jedným z filmov, ktorý za sebou má herecký a režisérsky talent, potenciál a všetko potrebné na masovú drámu. Bohužiaľ (pre mňa) sa z toho vykľul zbytočný a nezáživný zážitok s nedotiahnutým dejom a vypustenou parou. 4/10

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia