Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. septembra 2016, 15:07
Čas čítania 0:00
Daniel Michalík

Zombieho vizuálna lahôdka 31 je najšialenejším hororom tohto roka. Dokázala však konkurovať ostatným peckám? (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Na film sa pozerá dobre a je plný zvrátených nápadov. Prekonal Rob Zombie samého seba?

Tento rok sme dostali plnú nádielku hororov - či už to bol napínavý Don't Breathe, celovečerný režisérsky debut Davida F. Sandberga s názvom Lights Out alebo strašidelné pokračovanie Conjuringu od Jamesa Wana. Všetky tri dokonca figurovali v našom rebríčku najlepších mainstreamových hororov 21. storočia, čo nám dokazuje, aký bol tento rok silný. A to ešte ani neskončil. Popri nich si svoje miesto našiel aj projekt od Roba Zombieho s názvom 31, ktorý sa ale výrazne líši. Tí, ktorí poznáte Zombieho tvorbu, viete, o čom hovorím. Dokáže jeho nezávislá novinka konkurovať vyššie spomenutým filmom, alebo je len ďalším závanom vetra, na ktorý čoskoro zabudneme?

Zombieho vizuálna lahôdka 31 je najšialenejším hororom tohto roka. Dokázala však konkurovať ostatným peckám? (Recenzia)
Zdroj: Saban Films

Dej začína v roku 1976 so skupinkou podivínov pracujúcou v cirkuse, ktorí cestujú na svoju ďalšiu zastávku. Počas cesty sú však prepadnutí ľudmi v kostýmoch a tí, ktorí nie sú zabití na mieste, sú unesení preč na miesto zvané Murder World. Piati preživší sa ocitnú v brutálnej hre zvanej 31. Usporadúvajú ju traja neznámi čudáci v aristokratických kostýmoch. Hlavnou pointou je prežiť dvanásť hodín, počas ktorých musia hlavní protagonisti prechádzať labyrintom miestností a bojovať za svoj holý život. Nemajú to vôbec ľahké, keďže si na nich brúsi zuby partia šialených klaunov.

Už od prvého momentu film pôsobí krásnym vizuálom. Dôraz je kladený hlavne na detaily a ak máte radi gore horory plné krvi a nechutných momentov, prídete si na svoje. Pohltí vás špinavá atmosféra a čo sa týka nápaditosti jednotlivých miestností a masiek, musíme tvorcov pochváliť. Snímka taktiež nie je ani totálne predvídateľná. Do samotného konca neviete, ako to presne dopadne. Prejde vám pomerne rýchlo a prinúti vás držať pozornosť až do finále. Určite treba vyzdvihnúť aj slizkého záporáka, ktorý je celkom príjemným prekvapením.

Zombieho vizuálna lahôdka 31 je najšialenejším hororom tohto roka. Dokázala však konkurovať ostatným peckám? (Recenzia)
Zdroj: Saban Films

Žiaľ, 31 má svoje muchy a že ich nie je málo. Herecké výkony miestami značne kolísajú a samotné postavy sú až príliš nesympatické - žiadnu si neobľúbite a ani vám neprirastie k srdcu, teda vo výsledku vám bude úplne jedno, ktorá z nich vydrží až do konca. Ako som už spomenul, miera brutality je tu vysoká, avšak veľká časť sa odohráva mimo obrazu kvôli roztrasenej kamere. Z námetu sa dalo po dejovej a scénáristickej stránke vyťaziť o čosi viac a chýbalo mi tam niečo, čo by ma nejakým spôsobom prekvapilo alebo ma nechalo o tom ešte chvíľu premýšľať. V skratke, navonok film vyzerá detailne, ale vo vnútri je prázdny. V konečnom dôsledku je 31 jemne nadpriemerným filmom, ktorého zhliadnutie nebudete ľutovať. Nuž, medzi tohtoročnou konkurenciou sa ľahko stratí, ale ak ho považujeme za nezávislý film, ktorým aj v skutočnosti je, tak nesklame. Jedno zhliadnutie však stačí. 5,5/10

Domov
Zdieľať
Diskusia