Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. novembra 2017, 18:52
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

19. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava sa niesol v znamení skvelých filmov. Ktoré však boli výherné?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Patrili ste medzi účastníkov filmového festivalu aj vy?

Zatiaľ posledný ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava (9. - 16. 11. 2017) je za nami. Poďme si teda bližšie posvietiť na všetky tohtoročné súťažné sekcie a ich víťazov. V rámci Súťaže hraných filmov porota v zložení Jean-Marc Barr (USA), Katarína Krnáčová (Slovensko), Bojan Vuletić (Srbsko) skúmala projekty a ich tvorcov, ktorí majú šancu výrazne zasiahnuť do sveta kinematografie.

Cenu za najlepší hraný film obdržala snímka - Chlapi neplačú (Muškarci ne plaču) - tú sme vám ešte v našom nedávnom článku odporúčali. V tomto prípade sa porota zhodla jednohlasne. Na filme si najviac vážila kolektívny herecký výkon hlavných predstaviteľov a celkovú myšlienku o zmierení. V príbehu sme mali možnosť vidieť skupinu vojenských veteránov bývalej Juhoslávie. Tí sa podujali na psychologický experiment s názvom "kurz zmierenia".

Cenu pre najlepšieho režiséra získala Soleen Yusef so svojou snímkou Dom bez strechy (Haus ohne Dach). Soleen Yusef sa prostredníctvom svojho absolventského filmu pozrela na problematiku patriarchálnej spoločnosti v Kurdistane. Vďaka nej slovenskí diváci bližšie nazreli na absolútne odlišný druh kultúry, než aký poznajú doma. Cena za najlepší ženský herecký výkon bola pridelená herečke Laetitia Dosch (snímka Paula/Jeune Femme). Laetitia vo filme stvárnila postavu, ktorej sa napriek slabosti podarilo nájsť novonadobudnutú silu a jej herecké kreácie sa stali pre porotu inšpiráciou. Belgická snímka Paula, rezonujúca najmä životaschopnosťou mladej ženy, si získala srdcia Študentskej poroty v zložení Michaela Kostková, Barbora NemčekováVeronika Suchá, a preto obdržala Cenu Študentskej poroty.

Porota sa taktiež zamerala aj na mužských hercov a Cena za najlepší mužský herecký výkon pripadla hercovi menom Navid Mohammadzadehovi. Ten so svojou postavou odsúdenou na tragédiu dokázal vo filme Bez dátumu, bez podpisu (Bedoune Tarikh, Bedoune Emza) podať autentický herecký výkon plný emócií. Snímka Bez dátumu, bez podpisu, získala taktiež Cenu poroty FIPRESCI. Na 19. ročníku MFF Bratislava ste mohli vidieť aj nejeden dokumentárny film, zaoberajúci sa viacerými horúcimi témami súčasnej doby. V rámci tejto sekcie rozhodovala porota v zložení Vincet Dieutre (Francúzsko), Petra Seliškar (Slovinsko), Ondrej Starinský (Slovensko) a ocenenie za najlepší dokumentárny film nakoniec obdržala turecká dokumentárna snímka Meteory (Meteorlar). Pri tomto dokumente porota prizerala najmä na jeho silný, ostrý, poetický a politický rozmer.

Poslednú súťažnú sekciu predstavovali krátke filmy. Za porotu rozhodoval András Cséfalvay (Slovensko), Diana Dabrowska (Poľsko) a Alexej Dmitrijev (Rusko). Cenu za najlepší krátky film porota venovala islandskému filmu Ostrovy (Les Iles) a takzvané Zvláštne uznanie poroty súťaže krátkych filmov patrí pozoruhodnej vesmírnej serenáde Amatéri (Amateurs). Záverečné Ocenenie MFF Bratislava za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii si osobne na festivale prevzal európsky herec a režisér Jean-Marc BarrCenu za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii v minulosti získali Vanessa Redgrave, Jan Tříska, Ulrich Seidl, István Szabó, Juraj Herz, Jan Švankmajer, Zdeňek a Jan Svěrákovci, Goran Paskaljević, Jiří Krejčík, Bille August a Theodor PištěkLaureátkou ocenenia MFF Bratislava a držiteľkou pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy (2017) sa stala známa slovenská herečka Božidara Turzonová.

Napriek nepochybným kvalitám výherných filmov a kreatívnych tvorcov by sme z festivalového výberu radi vyzdvihli aj nádherné romantické fantasy The Shape of Water od mexického majstra Guillerma del Tora a vynikajúcu čiernu komédiu Tri bilbordy kúsok za Ebbingom, za ktorou stojí režisér Martin McDonagh. Oba kúsky totiž disponujú vysokými kvalitami a ak by sa im na najbližšom udeľovaní Oscarov ušli aj nejaké tie ocenenia, rozhodne by to nikoho z nás neprekvapilo. Čo sa samotného festivalu týka, jeho atmosféra bola skvelá, a to aj napriek skutočnosti, že udalosť bola rozdelená do viacerých od seba vzdialených bratislavských kín.

Členom personálu nechýbala ochota a správanie návštevníkov a filmových nadšencov bolo taktiež na úrovni. Ak ste teda tohtoročný, v poradí 19. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava vynechali, na ten ďalší už určite zájdite. Nebudete ľutovať. A ako ste boli spokojní s tohtoročným MFF Bratislava vy? Súhlasíte s výhernými kategóriami porôt? Alebo sa prikláňate k naším favoritom? Či ste si medzi snímkami vyhliadli úplne čosi iné?

19. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava sa niesol v znamení skvelých filmov. Ktoré však boli výherné?
Zdroj: bratislavaiff.sk

Domov
Zdieľať
Diskusia