Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. decembra 2018, 9:45
Čas čítania 0:00
Šimon Kucka

Počas Vianoc v telke pobežia nesmrteľné Pelíšky, geniálna detektívka Čínska štvrť či Nožnicovoruký Edward

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Čo budeš v televízii sledovať ty?

Filmkult si pre teba aj na obdobie Vianoc pripravil televízny program s tými najlepšími filmami, ktoré si budeš môcť pozrieť aj u seba doma. Slovenské televízie budú vysielať overené vianočné klasiky, ako Sám doma, Tri oriešky pre Popolušku, Snehulienka a sedem trpaslíkov, Mrázik a podobne.

Nech už si kedykoľvek cez sviatky zapneš televíziu, niečo vianočné v nej dozaista pôjde. Rozhodli sme sa preto vianočným klasikám vyhnúť a sústrediť sa skôr na kvalitu, než na tému. 

Dlhý bozk na dobrú noc ( The Long Kiss Goodnight, 1996, r. Renny Harlin)

Skôr ako Renny Harlin (Cliffhanger, Smrtonosná pasca 2) ti bude niečo hovoriť meno Shane Black (Iron Man 3, The Nice Guys), ktorý sa postaral o scenár k tomuto krimi thrilleru. Točí sa okolo učiteľky menom Samantha Caine (Geena Davis), ktorá nečakane zistí, že trpí stratou pamäte. V minulosti totiž bola nájomnou vrahyňou.

Najme si teda súkromného detektíva (Samuel L. Jackson), aby jej pomohol zistiť, čo viedlo k strate jej pamäti. Mysterióznu pecku si budeš môcť pozrieť v piatok o 20:15 na Dajto. 

TV Program
TV Program Zdroj: New Line

Čínska štvrť (Chinatown, 1974, r. Roman Polanski)

Na pomyselnom tróne detektívneho žánru sedí plným právom snímka Čínska štvrť od režiséra Romana Polanskeho. Hlavnú postavu súkromného očka – Jakea Gittesa – stvárnil bravúrny Jack Nicholson. Zápletka filmu je pomerne zložitá, no o to viac sa divákovi podarí vžiť do kože zmäteného detektíva. 

Z 11 nominácií na Oscara bol nakoniec premenená iba jedna, a to tá za najlepší pôvodný scenár, o ktorom sa zároveň často tvrdí, že je jeden z najlepších vôbec. Či ale ide o pravdivé tvrdenie, o tom sa môžeš presvedčiť sám už v piatok o 22:20 na Jednotke, alebo v sobotu o 01:35.

TV Program
TV Program Zdroj: Paramount

Bedári (Les Misérables, 1998, r. Bille August)

Známe dielo francúzskeho spisovateľa Victora Huga sa dočkalo niekoľkých desiatok filmových spracovaní. Za zhliadnutie jednoznačne stojí aj verzia od režiséra Billeho Augusta, v ktorej herecký ansámbel vytvroili Liam Neeson, Geoffrey Rush či Uma Thurman

Svetoznámy príbeh Jeana Valjeana (Neeson) vo fantastickom celovečernom spracovaní odvysiela Jednotka už v sobotu o 21:35. Repríza je naplánovaná na nedeľu o 01:20.

TV Program
TV Program Zdroj: Sony

Pelíšky (1999, r. Jan Hřebejk)

Túto klasiku sme si nedovolili nespomenúť. Dlhodobo uznávaný ako vrchol českej kinematografie je totiž film Jana Hřebejka, Pelíšky. Vzťahová tragikomédia je dynamitom emócií a na výsledku je vidieť, že bol robený s láskou a úctou ku všetkým ľuďom, zasiahnutým socialistickým režimom. 

Dej ti prezrádzať nebudeme, pozná ho snáď každý. Tento kinematografický kúsok sa vskutku najlepšie vychutnáva práve v období Vianoc, a tak si ho aj ty môžeš pozrieť v nedeľu o 20:30 na Markíze a potom aj v stredu o 13:05. 

TV Program
TV Program Zdroj: Česká televize

Spider-Man (2002, r. Sam Raimi)

Prvý hraný celovečerák o pavúčom mužovi si v roku 2002 natočil Sam Raimi, pričom o pár rokov neskôr pridal ešte ďalšie dva počiny. Spider-Manom/Peterom Parkerom sa stal Tobey Maguire, ktorého Raimi vybral na základe jeho hereckých zručností v dráme Pravidlá muštárne (1999). 

Vydarenú adaptáciu komiksu od Stana Leeho Steva Ditka bude vysielať televízia Dajto v pondelok o 18:10 (repríza v utorok o 01:45). Pokračovanie Spider-Man 2 (2004) pôjde na rovnakej stanici v utorok o 17:50 (repríza v stredu o 01:40) a záverečnú časť trilógie – Spider-Man 3 – si budeš môcť pozrieť v stredu o 17:45 (repríza vo štvrtok o 01:50).

Cez Vianoce v telke pobežia nesmrteľné Pelíšky, geniálna detektívka Čínska štvrť či Nožnicovoruký Edward
Cez Vianoce v telke pobežia nesmrteľné Pelíšky, geniálna detektívka Čínska štvrť či Nožnicovoruký Edward Zdroj: Sony/Marvel

Nožnicovoruký Edward (Edward Scissorhands, 1990, r. Tim Burton)

Táto rozprávka pre dospelých patrí do výkladnej skrine filmografie Tima Burtona. Nádherný príbeh o osamelom Edwardovi (Johnny Depp) s nožnicami namiesto rúk a dôležitosti nie vonkajšej, ale vnútornej krásy. 

Nápaditý rodinný film s typickými burtonovskými prvkami temnoty a podivných postavičiek bude vysielať JOJ Plus v stredu o 14:00 a vo štvrtok o 23:20.

Cez Vianoce v telke pobežia nesmrteľné Pelíšky, geniálna detektívka Čínska štvrť či Nožnicovoruký Edward
Cez Vianoce v telke pobežia nesmrteľné Pelíšky, geniálna detektívka Čínska štvrť či Nožnicovoruký Edward Zdroj: Fox

Domov
Zdieľať
Diskusia