Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. októbra 2019, 18:19
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

19 ľudí zomrelo a viac ako 1000 skončilo v nemocnici kvôli vapingu. Vedci nachádzajú chemické popáleniny na pľúcach pacientov

ZAUJÍMAVOSTI SMRŤ
Uložiť Uložené

Vedcom sa pomaly darí prichádzať na to, čo súvisí so smrťami spôsobenými vapingom.

Do dnešneho dňa bolo oficiálne potvrdených 19 úmrtí v súvislosti s fajčením e-cigariet, informuje CBS. Od marca 2019 sa verejnosť dozvedá o početných prípadoch, kedy mali ľudia fajčiaci elektronické cigarety zdravotné problémy a bolo nutné ich hospitalizovať. Doteraz bolo potvrdených 1080 podobných prípadov. Sťažovali sa na sťažené dýchanie aj v bolesť hrudi, pričom z početných vyšetrení následne vyplynulo, že tzv. vaping a zdravotné problémy priamo súvisia. 

Situáciou sa už začali zaoberať aj vedci, ktorí preskúmali pľúca 17 chorých pacientov. Podľa výsledkov autori štúdie tvrdia, že poranenia pripomínajú chemické popáleniny. 

Odporúčané
Má 18, no lekárske snímky ukázali, že má pľúca sedemdesiatnika. Ďalší prípad ochorenia, ktoré spájajú s fajčením e-cigariet Má 18, no lekárske snímky ukázali, že má pľúca sedemdesiatnika. Ďalší prípad ochorenia, ktoré spájajú s fajčením e-cigariet 13. septembra 2019, 9:09

„Niečo podobné môžeme sledovať pri vystavení toxickým chemickým výparom, jedovatým plynom a toxickým látkam,“ hovorí vedec. Zároveň však dodáva, že sa zatiaľ podarilo preskúmať len istú malú časť problematiky. Problémom môžu byť neoriginálne náplne, do ktorých dávajú výrobcovia aj chemické kontaminanty alebo vedľajšie produkty, ktoré do nich nepatria. 

Odborníci dodávajú, že následky vapingu sú výrazne iné ako u užívateľov marihuany alebo bežných fajčiarov. Zároveň upozorňujú ľudí na celom svete, aby užívanie e-cigariet obmedzili alebo aspoň nakupovali náplne inde, ako z čierneho trhu. 

Odporúčané
16-ročný chalan bol závislý na vapingu, dostal záchvat a šiel na liečenie. Potiahol som si aspoň raz za minútu, vraví 16-ročný chalan bol závislý na vapingu, dostal záchvat a šiel na liečenie. Potiahol som si aspoň raz za minútu, vraví 17. septembra 2019, 16:57

Domov
Zdieľať
Diskusia