Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. septembra 2019, 16:57
Čas čítania 0:00
Vl Mi

16-ročný chalan bol závislý na vapingu, dostal záchvat a šiel na liečenie. Potiahol som si aspoň raz za minútu, vraví

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

O vapingu sa hovorí čoraz častejšie, no nie v najlepšom svetle.

Tíndežer Luka Kinard začal na strednej škole s vapingom. Po čase sa mu to vymklo spod kontroly a stal sa závislý. Začal predávať svoje oblečenie, aby si mohol kúpiť e-cigarety. „Bol som úplne závislý na vapingu,“ hovorí mladík zo Severnej Karolíny, píše web Today.

Pred vapingom si dával žuvací tabak. To ho však prestávalo baviť, preto sa dal na elektronickú cigaretu. Obľúbil si príchuť mentol a uhorka. Fajčil v podstate neustále. V tom čase si neuvedomoval, ako často si potiahol. „Bolo to pravdepodobne každú minútu," spomína. Aj napriek tomu, že je neplnoletý, nebolo ťažké zaobstarať si náplne či cigaretu. Aby si mohol dovoliť tak často fajčiť, predal dokonca aj svoje topánky.

Len 16-ročný chalan bol závislý na vapingu, šiel na liečenie. Potiahol som si aspoň raz za minútu, vraví
Len 16-ročný chalan bol závislý na vapingu, šiel na liečenie. Potiahol som si aspoň raz za minútu, vraví Zdroj: pixabay.com

Fajčil takto 15 mesiacov. Zhoršil sa v škole, skončil so športom. Začal byť agresívny, podráždený. „Bol som mimo kontroly,“ vraví s tým, že výrazne schudol. Pociťoval silnú bolesť na hrudníku a dokonca sa bál, že má nábeh na infarkt. V septembri v roku 2018 dostal záchvat. Trval šesť minút, kardiológ povedal, že to má z vapingu. Rodičia ho donútili prestať, poslali ho na rehabilitáciu. Nechcel ísť, no nakoniec tam strávil 39 dní.

Odporúčané
Má 18, no lekárske snímky ukázali, že má pľúca sedemdesiatnika. Ďalší prípad ochorenia, ktoré spájajú s fajčením e-cigariet Má 18, no lekárske snímky ukázali, že má pľúca sedemdesiatnika. Ďalší prípad ochorenia, ktoré spájajú s fajčením e-cigariet 13. septembra 2019, 9:09

Keď sa vrátil, odolal. Rodičia mu pomáhali. Stále sa však psychicky necíti najlepšie. „Moje zdravie je teraz dobré, no neexistuje spôsob, ako by som sa úplne uzdravil. Ešte neprešiel ani rok od liečenia. Každý deň sa zotavujem. Takto to bude po zvyšok môjho života,“ zakončil stredoškolák.

Domov
Zdieľať
Diskusia