Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. septembra 2019, 11:42
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

Antarktída je stále teplejšia, ľadovce sa hýbu až 400 metrov ročne, hladina oceánov stúpa. Klimatická kríza sa zhoršuje

ZAUJÍMAVOSTI ANTARKTÍDA KLIMATICKÁ ZMENA
Uložiť Uložené

Výskum ukázal, že situácia je ešte horšia, než sme si doteraz mysleli.

Nová štúdia hovorí, že roztopená povrchová voda na Antarktíde spôsobuje, že tok ľadovcov smerom k moru je omnoho rýchlejší. Znamená to, že hladina mora bude rýchlo stúpať.

Štúdia bola uverejnená v Nature Communications. Vedci si v nej prvýkrát spojili roztápanie povrchu s pohybom ľadovcov. Ukázalo sa, že roztopená voda spôsobuje, že ich pohyb je až stokrát rýchlejší, ako sa predpokladalo. Až 400 metrov ročne.

 

Antarktíde je stále teplejšia, ľadovce sa hýbu až 400 metrov ročne, povrch morí a oceánov stúpa. Experti varujú, že bude horšie
Antarktíde je stále teplejšia, ľadovce sa hýbu až 400 metrov ročne, povrch morí a oceánov stúpa. Experti varujú, že bude horšie Zdroj: NASA GISS

K novým zisteniam prišli pomocou snímok a dát zo satelitov. Ľadovce sa hýbu smerom dole a má to tri dôvody: ich vnútorné poškodenie, to, že zem je kvôli roztopenej vode šmykľavá a gravitáciu. Znamená to teda, že čím viac sa bude topiť na povrchu sneh, tým viac sa budú ľadovce hýbať smerom k oceánu. Vedci hovoria, že presne tak to aj bude, keďže teploty na Antarktíde stále stúpajú.

Štúdie týkajúce sa svetadielu, ktorý kedysi na svojom povrchu nemal absolútne žiadnu kvapalnú vodu sú naozaj znepokojujúce.

Odporúčané
Slovák Martin sa práve vrátil z 52-dňovej plavby na Antarktídu a najizolovanejší ostrov sveta. Výprava ho stála tisíce (Rozhovor) Slovák Martin sa práve vrátil z 52-dňovej plavby na Antarktídu a najizolovanejší ostrov sveta. Výprava ho stála tisíce (Rozhovor) 7. apríla 2019, 11:20

Už skôr v tomto roku prišli na to, že globálne otepľovanie spôsobilo, že ľad na kontinente má šesťkrát takú vysokú teplotu, ako v roku 1979. Kvôli roztápaniu sa zvýšila hladina morí po celom svete skoro o dva centimetre. Experti hovoria, že to bude ešte omnoho horšie.

Akturálna snímka z Antarktídy, kde je roztopená voda zreteľná.
Akturálna snímka z Antarktídy, kde je roztopená voda zreteľná. Zdroj: google earth

Domov
Zdieľať
Diskusia