Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. augusta 2019, 11:00
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Policajti natočili falošné video, kde dievčaťu roztrhli slúchadlá. Cieľom bola kampaň za obozretnosť chodcov

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Polícia chcela chodcov týmto spôsobom upozorniť na to, aby boli obozretní.

Nedávno sme ťa informovali o videu, na ktorom policajný príslušník roztrhal dievčaťu slúchadlá z dôvodu, že pri počúvaní hudby kráčala mimo priechodu pre chodcov. K incidentu sa mala na internete vyjadriť aj matka poškodenej. 

Roztrhol jej pomaly nové slúchadlá, lebo vraj išla mimo priechodu. Vážený pán policajt sa mal ale uvedomiť, lebo tam, kde sa to stalo, je minimum premávky a priechody sú od seba dosť vzdialené,“ napísala. Polícia ale aktuálne na svojom facebooku priznala, že video bolo falošné.

Ako sa vyjadril administrátor stránky Polícia Slovenskej republiky, video má byť súčasťou kampane, ktorou chce polícia upozorniť na to, že chyby chodcov častokrát končia ich usmrtením.

Cieľom bolo poukázať na štatistiky za prvých sedem mesiacov aktuálneho roka, podľa ktorých stihla polícia zaznamenať 672 dopravných nehôd s účasťou chodca, z čoho malo byť ďalej 126 chodcov ťažko ranených a 35 dokonca usmrtených.

Otázkou zostáva, či si polícia vybrala vhodný spôsob, akým šíriť takéto posolstvo. Vytvorenie šokujúcej nepravdivej správy sa totiž pripisuje napríklad influencerom, ktorí tak na seba priťahujú pozornosť

Zdieľanie falošného videa oficiálnou policajnou facebookovou stránkou preto nemusí byť tým najvhodnejším možným riešením. S otázkou, či je takýto typ osvety podľa polície správny, sme kontaktovali hovorcov Prezídia PZ. „V tomto prípade nejde ani o podvod ani o hoax, ale o formu kampane s vysokým dosahom práve s ohľadom na jej spôsob, ktorou chceme upozorniť, že chodci sú nielen najzraniteľnejším účastníkom cestnej premávky, ale často robia také chyby, ktoré ich stoja život. 

Ako vidieť aj z komentárov k pôvodnému videu, viac ako polovica z nich si uvedomila problém chodcov a neútočila na policajta, aj keď takéto správanie by bolo v realite samozrejme neprípustné. To svedčí o uvedomelosti občanov, že dávajú prednosť bezpečnosti, čo nás teší,“ povedal pre Refresher major Michal Slivka.

Domov
Zdieľať
Diskusia