Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. augusta 2019, 14:21
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

10 najemotívnejších scén z filmov od Pixaru, ktoré nás emocionálne zdrvili a rozplakali

10 najemotívnejších scén z filmov od Pixaru, ktoré nás emocionálne zdrvili a rozplakali
Zdroj: Pixar/Disney
FILMY A SERIÁLY PIXAR ANIMÁKY
Uložiť Uložené

Pixar dokáže pracovať so svojimi postavami dokonale, a tak niet divu, že nás častokrát dojal až za hranicu únosnosti.

Pixar je tu s nami už od roku 1979. Až v roku 1986 však túto spoločnosť navždy zmenil Steve Jobs. Prešlo však dlhých 9 rokov, kým sme sa od nich dočkali prvého celovečerného filmu v podobe Toy Story. História tohto štúdia je nesmierne pútavá, zaujímavá a prekvapujúca. My sme ju pre teba rozobrali v piatich veľkých článkoch.

Aj dnes sa sčasti budeme venovať histórii, keďže sa pozrieme na 10 najemotívnejších scén, ktoré nás v redakcii zasiahli najviac. Ako to už býva zvykom, pôjde o zoznam, nie rebríček (tu by sa zhotoviť asi ani nedal) a je úplne v poriadku, ak tvoja TOP 10 vyzerá úplne inak. Vtedy sa už však presúvaj do diskusie a daj nám vedieť, čo si myslíš o Pixare a ich najemotívnejších scénach. Článok sme schválne postavili na doterajších 21 počinoch, takže scény z Toy Story 4 tu nečakaj.

Odporúčané
Sci-Fi Transcendence od kameramana Dark Knight s Deppom a Freemanom dostáva prvé strhujúce zábery Sci-Fi Transcendence od kameramana Dark Knight s Deppom a Freemanom dostáva prvé strhujúce zábery 21. decembra 2013, 12:59

1. Spaľovna (Toy Story 3)

Prvé dva diely Toy Story oplývali množstvom emotívnych momentov. Či už išlo o záver jednotky, príbeh Jessie. My sme sa však rozhodli, že trojka nás emotívne zasiahla najviac. Najprv to bolo v spaľovni, kam sa hračky dostali po patáliách s odvrhnutou hračou menom Lotso. Woody na čele s Buzzom nedokázali uniknúť ohňu spaľovne a v emotívnom momente sa všetky hračky chytili za ruky a prijali svoj ultimátny koniec. 

Na animák šlo o nevídane napínavú scénu, ktorú určite nejeden detský (aj dospelý) divák predýchaval len ťažko. Všetko nakoniec skončilo dobre, no Pixar ukázal, že na to vie ísť aj z ostra a takmer nám s touto scénou zlomil srdcia. 

2. Lúčenie s Andym (Toy Story 3)

Netrvalo dlho a na rad prišlo ďalšie soplenie. Woody a spol. sa totiž navždy museli rozlúčiť s Andym, ich pôvodným majiteľom. Obzvlášť Woody to niesol veľmi ťažko. Andy odchádzal za vzdelaním a na hračky už bol príliš starý. Spomenul si však, koľko pekných chvíľ s nimi zažil, naposledy im doprial pôžitok z ich existencie a daroval ich dievčatku Bonnie, aby sa nestali zbytočnými.

Dokonalý koniec, povedali mnohí. Lenže Pixar a Disney ešte neskončili a pokračovali aj so štvrtou časťou, ktorá sa im ale náramne podarila a vôbec nepôsobí zbytočne.

3. Obeta Big Bonga (Inside Out)

Popletený Bing Bong bol veľmi zaujímavou postavou originálneho Inside Out. Dorazil včas, aby osviežil príbeh a tempo, pričom nás zoznámil s novými stránkami Riley. Dozvedeli sme sa, že sa dostal na miesto, odkiaľ sa uniká len ťažko. Bol totiž imaginárnym priateľom Riley, keď bola ešte veľmi malá. Časom však na neho zabudla a on odvtedy smutne blúdi v jej hlave. 

Akoby nestačilo, že prišiel o jediný dôvod svojej existencie a najväčšiu radosť zo života. Big Bong musel celé tie roky sledovať život Riley z diaľky, no keď prišla chvíľa pomôcť jej, neváhal. Nevyčítal jej, že na neho zabudla. On na ňu nezabudol nikdy, a tak mu nerobilo problém obetovať svoj život, aby Riley pomohol. 

4. Večné zabudnutie (Coco)

Coco je ďalším vynikajúcim a nesmierne originálnym animákom, aké v Hollywoode dokáže v takej miere vydávať len Pixar. Ponúka množstvo emotívnych scén, no na jednu sa vzhľadom na ten silný koniec zvykne zabúdať. 

Ide o scénku, kedy Hector svojmu kamarátovi Chicarronovi spieva poslednú pieseň na želanie. Po jej konci sa ale z ničoho nič vyparí a divák sa dozvedá, že jedna smrť nestačí. Aj mŕtvi môžu zomrieť, a to vtedy, keď medzi živými už nie je nik, kto by na nich spomínal. Či už na nich úplne zabudli, alebo už nežijú a nové generácie sa o svojich predkoch nemajú ako dozvedieť, duša vo svete mŕtvych navždy zomiera. 

5. Sally opúšťa Boo (Monsters, Inc.)

Koniec Monsters, Inc. (Príšerky, s. r. o.) skončil pre hrdinov naozaj dobre. A zároveň zle, keďže Sally a Mike sa museli navždy rozlúčiť s Boo. Aj divák si myslel, že ide o poslednú rozlúčku. Soundtrack jemne dokresľoval Sallyho emócie a po všetkých tých dobrodružstvách a nesmierne zlatej Boo bolo každému divákovi pri tej predstave do plaču. 

6. Eve si myslí, že Wall-E je mŕtvy a po oživení si nič nepamätá (Wall-E)

Obetavý, priateľský a všetkými milovaný Wall-E zachraňuje ľudstvo a situáciu, hoci to znamená, že možno príde o život. A taktiež o možnosť byť ďalej s Eve, robotom, ktorý mu učaroval. Eve mu časom podľahne a keď zisťuje, že je navždy preč, zdrví ju to. Ľudstvo sa síce vracia na Zem, ona však stratila to, čo konečne našla – zmysel života. Druhá rana príde v momente, kedy Wall-E-ho oživí, no on si nič nepamätá.


7. Intro k Up o idylickom manželstve a strate milovaného (Up)

Intro k Up, kde sme  spoznali párik zaľúbencov v podobe Carla a Ellie, sa stalo na internete virálnym. Krásnym spôsobom odzrkadľuje svetlé aj temné chvíle života vrátane smrti a následného smútku. Ako sa druhý vyrovná s tým, keď ho navždy opustí jeho láska? Up sa s tým na koniec pohralo veľmi citlivo a empaticky, no už nič neprekonalo silný moment na začiatku filmu. 


8. Chvíľa, kedy Merlin prišiel o svoju milovanú a všetky ikry/deti (Finding Nemo)

Keď materinský inštinkt zvíťazil nad pudom sebazáchovy a logickým zmýšľaním. Coral nechcela nechať svoje nenarodené deti nechránené a zaplatila za to svojím životom, ako aj životom 399 detí. Prežilo len jedno. Merlin ho pomenoval Nemo, menom, ktoré sa páčilo jeho milovanej. Od tej chvíle však ostal zatrpknutý a pred oceánom prechovával až príliš veľa rešpektu. Škoda rýchleho konca pre skvelo vyzerajúcu postavu, ako sa Coral rozhodne začala javiť. 


9. Emócie si uvedomujú, že radosť a smútok spolu tvoria nezabudnuteľné a životne dôležité momenty (Inside Out)

 Máme tu ďalšiu scénu z Inside Out, kedy nám Pixar zase raz zahral na struny emócií. A práve emócie ako také hrali prim v celom filme. Nekonečné naťahovanie smútku a radosti vyústilo v chaos a Riley bola zmätená. Pixar deťom, ale aj dospelým poslal veľmi dôležitú a citlivo prednesenú správu o tom, že byť smutný je v poriadku.

Ba čo viac, človek sa niekedy smútku nevyhne. Dusiť ho v sebe a nedať mu priestor štiepiť nás je chybou. Nie všetky dôležité a krásne spomienky sú naplnené výhradne šťastím a radosťou. Poklonu si zaslúžia aj animátori, ktorí na ľudských postavách (nielen v tejto scéne) odviedli brilantnú prácu. 

10. Babička Coco si konečne spomenula (Coco)

Na záver si dáme nesmierne silný moment z Coco. Miguel sa vracia do sveta živých a konfrontuje svoju rodinu so svojou najväčšou túžbou. Miluje hudbu a oni ho od nej nemôžu naďalej odťahovať. A práve skrz hudbu sa pokúša prinútiť babičku Coco, aby si spomenula na svojho milovaného. Ak tak neučiní, Hector navždy zomrie. Viac slov skutočne netreba. Ak si film videl, môžeš si scénku pripomenúť a pripraviť si servítky, no a ak si Coco stále nevidel, musíš to čím skôr napraviť.

Anketa:
Ktorá scéna z pixarovských filmov ťa emotívne dostala najviac?
Spaľovna v Toy Story 3
Lúčenie s Andym v Toy Story 3
Jessin príbeh v Toy Story 2
Smrť Arlovho otca v Good Dinosaur
Ego a jeho reč/spomínanie na detstvo v Ratatouille
Úmrtie celej Merlinovej rodiny v Hľadá sa Nemo
Posledná smrť v Coco
Babička Coco v závere filmu
Bing Bong upadá do večného zabudnutia
Riley dáva priestor ako radosti, tak smútku
Intro k Up
Sally opúšťa Boo
Wall-E zomiera a nepamätá si Eve
Dory sa stretáva s rodičmi a prosí Merlina, aby neodchádzal
Iná
Spaľovna v Toy Story 3
6 %
106 Hlasov
Lúčenie s Andym v Toy Story 3
6 %
111 Hlasov
Jessin príbeh v Toy Story 2
0 %
4 Hlasy
Smrť Arlovho otca v Good Dinosaur
1 %
21 Hlasov
Ego a jeho reč/spomínanie na detstvo v Ratatouille
1 %
19 Hlasov
Úmrtie celej Merlinovej rodiny v Hľadá sa Nemo
3 %
60 Hlasov
Posledná smrť v Coco
5 %
89 Hlasov
Babička Coco v závere filmu
33 %
580 Hlasov
Bing Bong upadá do večného zabudnutia
7 %
124 Hlasov
Riley dáva priestor ako radosti, tak smútku
2 %
40 Hlasov
Intro k Up
19 %
347 Hlasov
Sally opúšťa Boo
6 %
101 Hlasov
Wall-E zomiera a nepamätá si Eve
6 %
111 Hlasov
Dory sa stretáva s rodičmi a prosí Merlina, aby neodchádzal
1 %
20 Hlasov
Iná
3 %
49 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia