Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
22. augusta 2019, 12:48
Čas čítania 7:51
Karin Filkaszova

Najprv našli žiadosť o výkupné, potom mŕtve telo 6-ročnej dcéry vo vlastnej pivnici. Vražda JonBenet Ramseyovej je stále nevyriešená

Najprv našli žiadosť o výkupné, potom mŕtve telo 6-ročnej dcéry vo vlastnej pivnici. Vražda JonBenet Ramseyovej je stále nevyriešená
Zdroj: Ken Kistler/Public Domain Pictures
ZAUJÍMAVOSTI STRAŠIDELNÉ PRÍBEHY
Uložiť Uložené

6-ročné dievčatko zabili vo vlastnom dome, no vinník sa nikdy nenašiel. Konšpiračných teórií však existuje veľa

Predtým, ako celé Spojené kráľovstvo šokoval prípad zmiznutej Madeleine McCannovej, v Spojených štátoch sa nerozprávalo o ničom inom, než o záhadnej vražde 6-ročnej JonBenet Ramseyovej. 

Rodičia najskôr vo svojej kuchyni našli list s požiadavkami o výkupné, čo naznačovalo, že JonBenet niekto uniesol. Jej bezvládne telo však bolo v ten istý deň objavené v pivnici vlastného domu. Tento zvláštny sled udalostí nedával žiadny zmysel a dodnes je prípad vraždy malého dievčatka nevyriešenou záhadou. 

Odporúčané
Madeleine McCannová zmizla ako 3-ročná. Nezvestné dievčatko vyvolalo mediálny ošiaľ, ktorý ničí životy jej najbližším Madeleine McCannová zmizla ako 3-ročná. Nezvestné dievčatko vyvolalo mediálny ošiaľ, ktorý ničí životy jej najbližším 7. augusta 2019, 17:13

Pozornosť médií a policajtov okamžite smerovala na rodičov, ktorí boli od začiatku hlavnými podozrivými. Na ich usvedčenie sa však nikdy nenašiel žiaden hmotný dôkaz a vyšetrovatelia tým pádom stratili drahocenný čas na pátranie po pravom vinníkovi. 

Od vraždy JonBenet prešlo takmer 23 rokov, počas ktorých sa objavilo množstvo špekulácií o tom, čo sa na Vianoce v roku 1996 naozaj odohralo. Na zozname podozrivých sa ocitlo viac ako 1600 ľudí a dokonca sa po čase k vražde niekto aj falošne priznal. 

V článku si prečítaš:
  • Ako JonBenet zomrela a kde našli jej telo
  • Čo všetko sa stalo rodine Ramseyovcov na Vianoce 1996
  • Prečo mohla mať súťaž krásy niečo spoločné s jej smrťou
  • Prečo z vraždy podozrievali jej rodinu
  • Aké chyby vo vyšetrovaní nastali
  • Čo bolo napísané v žiadosti o výkupné
  • Prečo je prípad neuzavretý, keď sa k vražde priznali dvaja ľudia
  • Čo stálo v liste, kde sa pedofil priznáva kamarátovi k vražde JonBenet
  • Aké teórie o vražde JonBenet existujú


Kráľovná krásy od útleho veku

JonBenet sa narodila v roku 1990 a bola druhorodeným dieťaťom Johna a Patsy Ramseyových, ktorí mali spolu v roku 1987 ešte syna Burkea. John bol druhýkrát ženatý a z prvého manželstva mal 3 deti, no jedna z dcér mu zomrela pri autonehode vo veku 22 rokov. Táto tragická udalosť sa stala 4 roky pred smrťou jeho druhej dcéry JonBenet. 

John bol podnikateľom a prezidentom spoločnosti, ktorá sa zaoberala počítačovými systémami. Rodina Ramseyovcov bola preto dobre finančne zabezpečená a tento fakt neskôr zohral úlohu v žiadosti o výkupné v prípade vraždy JonBenet. 

Odporúčané
Študentku naposledy videli opitú v aute muža, ktorý dnes sedí za inú vraždu. Jej telo však nikdy nenašli a už 9 rokov je nezvestná Študentku naposledy videli opitú v aute muža, ktorý dnes sedí za inú vraždu. Jej telo však nikdy nenašli a už 9 rokov je nezvestná 15. augusta 2019, 10:42

Johnova druhá žena Patsy bola bývalá kráľovná krásy a JonBenet odmalička povzbudzovala, aby aj ona pokračovala v matkiných šľapajách. Už vo svojich šiestich rokoch mala JonBenet za sebou niekoľko detských súťaží krásy a dostávala sa do povedomia miestnych hľadačov detských talentov. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Drop Dead Sisters! (@dropdeadsisterspodcast) on

V útlom veku bolo dievčatko držiteľkou titulov ako sú Royale Miss Ameriky, Malá Miss Charlevoix a Malá Miss Colorado. Tiež vyhrala národnú mini-miss krásy a dokonca sa objavila na titulnej stránke niekoľkých časopisov určených pre propagovanie detských modelov. 

Aktívna účasť v podobných súťažiach viedla k podozreniu, že jej únos a nasledovnú vraždu naplánoval niekto, kto si JonBenet takýmto spôsobom vyhliadol. Vlna kritiky sa však zniesla aj na Patsy, ktorej ľudia vyčítali, že dcéru okrádala o detstvo a naservírovala ju ako obeť pre pedofilov. Súťaže krásy však boli práve tým hlavným dôvodom, prečo vražda malého dievčatka upútala takú obrovskú mediálnu pozornosť. 

Najsmutnejšie Vianoce rodiny Ramseyovcov

Osudný deň pre rodinu Ramseyovcov nastal večer 25. decembra 1996.  Rodina strávila deň na vianočnom večierku u svojich známych a po príchode domov o deviatej večer rodičia uložili obe deti do postele. Sami šli spať krátky čas po nich. 

Ako prvá sa zobudila Patsy o piatej ráno a keď zišla po schodoch dolu do suterénu, na kuchynskej linke si všimla 3 listy papiera. Na nich bola zdĺhavými vetami ručne napísaná žiadosť o výkupné. 

6-ročnú kráľovnú krásy našli na Vianoce zavraždenú v pivnici vlastného domu. Jej smrť je dodnes nevyriešenou záhadou
6-ročnú kráľovnú krásy našli na Vianoce zavraždenú v pivnici vlastného domu. Jej smrť je dodnes nevyriešenou záhadou Zdroj: Wikimedia

List bol adresovaný najmä otcovi Johnovi a stálo v ňom, že únoscovia žiadajú 118-tisíc dolárov pre bezpečný návrat dcéry. Rodine sa vyhrážali, že ak by informovali akúkoľvek políciu, JonBenet s určitosťou zabijú. Ak však splnia všetky dané podmienky, dievčatko neutrpí žiadnu ujmu na zdraví a môže sa vrátiť bezpečne domov. 

Samotná žiadosť o výkupné vyvolala veľké množstvo otázok. Bola príliš dlhá a obsahovala informácie, ktoré boli známe len blízkym členom rodiny. Napríklad žiadaná suma, 118-tisíc dolárov, bola takmer identická s čiastkou, ktorú John dostal ako vianočný bonus. 

Po prečítaní listu vybehla Patsy v panike hore do JonBenetinej izby, kde našla prázdnu postieľku. S krikom potom zobudila manžela a spoločne zavolali políciu aj napriek varovaniam, že nemajú nikoho kontaktovať. Okrem polície zavolali aj susedom, ktorí sa okamžite zišli v ich dome. 

Desiatky ľudí sa prechádzali po miestnostiach v dome Ramseyovcov, podávali si medzi sebou list od únoscov a dotýkali sa všetkého, čo mohlo predstavovať nejaký dôkaz na chytenie páchateľa. Okrem nelogického činu rodiny, aj polícia bola za túto situáciu zodpovedná. 

Ako prvé mala zaistiť celý dom ako miesto činu a ľudí požiadať o opustenie priestoru. Nebola to však jediná chyba, ktorú v ten deň urobili. Jeden z policajtov, Rick French, prehľadával dom a hľadal nejakú stopu, ktorá by ho zaviedla k nezvestnému dievčatku. Keď však prišiel k dverám pivnice, všimol si, že sú zaistené drevenou doskou. Rozhodol sa odísť bez toho, aby do miestnosti čo i len nahliadol. 

Čo však nemohol tušiť, za dverami sa nachádzalo bezvládne telo malej JonBenet. Malé dievčatko našiel až jej otec John, ktorý sa sám rozhodol prehľadať dom ešte jedenkrát. JonBenet bola zabalená v bielej plachte, ruky mala zviazané nad hlavou a ústa zalepené lepiacou páskou. 

John v šoku dievčatko zodvihol, strhol jej pásku z úst a prikryl ju plachtou, na ktorej sa mohlo nachádzať niekoľko inkriminujúcich odtlačkov. Vyniesol ju hore po schodoch k ostatným a týmto činom do veľkej miery sťažil vyšetrovanie policajtov. 

Pitva dievčatka poukázala na to, že bola uškrtená nylonovou šnúrou a veľkou silou ju niekto udrel do hlavy. Okrem toho stopy na jej tele naznačili, že JonBenet niekto sexuálne zneužil, aj keď nešlo priamo o znásilnenie. 

Rodičia ako prví podozriví

Podozrenie z vraždy okamžite smerovalo na adresu rodičov. Dokonca aj prvotné vyšetrovanie sa sústredilo len na usvedčenie Ramseyovcov. Prácu polície však výrazne sťažila strata mnohých dôkazov, ktoré na mieste činu zničili nadbytoční ľudia. 

Polícia nezaregistrovala žiaden pokus o nepovolený prístup do domu a mysleli si, že rodičia nafingovali žiadosť o výkupné. Všetci z rodiny okamžite poskytli vzorky vlasov, krvi a písma a zúčastnili sa dvojhodinového výsluchu od polície. Dokonca vyšetrovatelia spovedali aj 9-ročného Burkea. 

Napriek tomu boli Ramseyovci obvinení, že s políciou dostatočne nespolupracujú. Tí sa ohradili argumentom, že nechcú podporovať domnienku, že čin spáchali oni. Chceli, aby sa polícia namiesto nich sústredila na teóriu o únoscovi. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Mariam Alnoumas (@mariamalnoumas98) on

Jednou z prvých teórií o vražde JonBenet bolo, že dievčatko zabila vlastná matka. Tá ju údajne mala silno udrieť a keď si myslela, že ju úderom zabila, nafingovala zaškrtenie a spoločne s manželom vymysleli teóriu o únose. Túto teóriu vyvrátil syn Burke, ktorý sa vyjadril, že jeho matka naňho nikdy ani nekričala, nieto ešte aby svoje deti bila.

Jeho svedectvo potvrdila aj detská psychologička, ktorá poznamenala, že deti žili v milujúcom prostredí, kde im vôbec nič nechýbalo. Rodičia však boli počas nasledujúcich rokov ešte niekoľkokrát obžalovaní, ale vždy bezvýsledne. 

Forenzní experti zaoberajúci sa prípadom odmietli podpísať žiadosť na právne stíhanie rodičov, pretože verili, že nemajú dostatočné dôkazy. Aj niekoľko vyšetrovateľov a súdnych znalcov sa pridalo na stranu teórie o neznámom únoscovi, pretože nazbierané dôkazy sa viac prikláňali k tejto možnosti. 

V roku 2008, keď bola dostupná nová technológia na skúmanie DNA, sa vzorky z miesta činu skúmali ešte raz. Kvôli výsledkom testovania bola celá rodina Ramseyovcov vylúčená z listu podozrivých. To však nezabránilo tomu, aby o prípade vznikali nové dokumentárne filmy a knihy, ktoré stále obviňovali JonBenetiných príbuzných. 

Najaktuálnejšia teória je tá, že JonBenet zabil jej brat Burke. Podľa dokumentárneho filmu Prípad JonBenet Ramseyovej z roku 2016 ju Burke nechtiac neznámym predmetom príliš silno udrel do hlavy a dievčatko zomrelo. Rodičia sa jeho čin potom snažili zakryť a syna ochrániť, preto vymysleli scenár s únosom. Ramseyovci sa s producentmi dokumentárneho filmu súdili s tvrdením, že ide o nepodložené poškodzovanie mena rodiny. Obe strany sa na finančnej kompenzácii dohodli mimosúdne.

Poslednú fotografiu JonBenet zhotovil usvedčený pedofil

Teórii, že žiadosť o výkupné je pravdivá a JonBenet zabil cudzí páchateľ, sa polícia začala aktívne venovať až pár mesiacov po vražde. V októbri 1997 sa na liste podozrivých ocitlo 1600 mien. Kvôli kontaminovaným dôkazom a prehliadnutým stopám sa však počet osôb neznižoval. Na zozname sa nachádzal sused, bývalá upratovačka a dokonca aj muž, ktorý spáchal samovraždu krátko po smrti JonBenet.

Každý z nich odovzdal vzorku DNA, no výsledky boli nepresvedčivé. Jeden z vyšetrovateľov na mieste činu veril, že únosca sa do domu dostal cez rozbité okno v pivnici. Dievčatko zobral, zanechal žiadosť o výkupné, no keď s ňou chcel odísť cez pivničné okno, JonBenet sa bránila. Silno ju preto udrel do hlavy a keď neprestávala vzlykať, zaškrtil ju a nechal tam. 

Okrem možnosti, že JonBenet zavraždil niekto z Johnovych známych, bola populárna aj teória, že si dievčatko na súťažiach krásy vyhliadli pedofili alebo obchodníci s detskou pornografiou. To by vysvetlilo aj skutočnosť, prečo sa na jej tele našli stopy po sexuálnom zneužití. 

V okolí troch kilometrov od domu Ramseyovcov sa nachádzalo 38 registrovaných sexuálnych delikventov. Podozrivou zhodou okolností je aj posledné profesionálne fotenie, ktorého sa JonBenet zúčastnila. Fotografie nafotil Randall Simmons, ktorého v júli 2019 odsúdili zo zločinu šírenia detskej pornografie. 

U Simmonsa sa našli 4 laptopy, ktoré obsahovali videá s detským pornom a takisto portfólio s fotkami malej JonBenet. Policajtov zaujímalo, prečo po toľkých rokoch stále v archíve uchováva fotky zavraždeného dievčatka. Simmons však obvinenia z vraždy JonBenet odmieta. 

Posledná profesionálna fotografia JonBenet zhotovená Randallom Simmonsom

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Remembering Angel Children. (@angelsforevermissed) on

Dvaja ľudia sa priznali, jeden môže byť skutočným vrahom 

Aby toho nebolo málo, k vražde JonBenet sa zvlášť od seba priznali dvaja muži. Prvé priznanie prišlo v roku 2006, keď sa 41-ročný učiteľ na základnej škole dobrovoľne prihlásil na polícii v Bangkoku. Podľa jeho slov dievčatko nadrogoval, sexuálne zneužil a potom ju nechtiac zabil. 

V jeho výpovedi však boli obrovské medzery a nedokázal uviesť žiadny presvedčivý detail o tom, že sa v deň vraždy v dome Ramseyovcoch skutočne nachádzal. V tele JonBenet sa takisto nenašli žiadne stopy po drogách a jeho DNA sa nezhodovalo so žiadnou vzorkou nájdenou na mieste činu. 

Druhý človek, ktorý sa k vražde priznal, bol Gary Howard Oliva. Oliva bol jedným z hlavných podozrivých už počas počiatočného vyšetrovania, keďže bol usvedčeným sexuálnym delikventom. Ten bol údajne malým dievčatkom posadnutý a k vražde sa priznal v listoch adresovaným kamarátovi. 

V jednom z listov stálo: „Nikdy som nikoho nemiloval tak, ako som miloval JonBenet. Napriek tomu sa mi vyšmykla z rúk, rozbila si hlavu a ja som sa pozeral, ako zomiera. Bola to nehoda. Prosím, ver mi. Nebola taká, ako iné deti. JonBenet ma kompletne zmenila a vymazala všetko zlo zo mňa. Iba jeden pohľad na jej krásnu tvár, na jej žiarivú krásnu pokožku a jej božské telo mi potvrdili, že vraždiť deti je zlé. Napriek tomu nechtiac zomrela a je to všetko moja vina.“

Oliva je momentálne za mrežami kvôli distribúcii detského porna. Pri prehľadávaní bytu sa uňho našlo viac ako 300 fotografií JonBenet, vrátane básničky, ktorú nazval Óda pre JonBenet. Je však ťažké povedať, či ide o skutočné priznanie, alebo o výmysel chorého rozprávkara. Polícia sa vyjadrila, že toto priznanie prešetruje, no momentálne nemá žiadny finálny záver. Prípad vraždy dievčatka je preto dodnes stále otvorený. 

Je otázne, či sa vražda po toľkých fatálnych zlyhaniach pri počiatočnom vyšetrovaní niekedy vyrieši. Komplikovaný prípad však dodnes rodine Ramseyovcov spôsobuje peklo zo života. Z nich sú dnes nažive už len otec John a syn Burke, pretože Patsy zomrela na rakovinu vaječníkov v roku 2006.

Po jej smrti sa John stretol s Beth Hollowayovou, matkou nezvestnej Natalee Hollowayovej, ktorej prípad sa stal takisto mediálnou senzáciou. Hovorilo sa o nich, že spolu chodia, no John sa vyjadril, že ich spája spoločná tragédia zo straty ich detí. John sa odvtedy opäť oženil, má 75 rokov a ostáva len dúfať, že sa niekedy dozvie skutočnú pravdu o smrti jeho dcéry. 

Domov
Zdieľať
Diskusia