Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. júla 2019, 9:47
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Problém s korupciou v Rusku je obrovský. Až 35 % Rusov s ňou počas roka príde do styku

Problém s korupciou v Rusku je obrovský. Až 35 % Rusov s ňou počas roka príde do styku
Zdroj: unsplash.com / serge-kutuzov
ZAUJÍMAVOSTI KORUPCIA RUSKO
Uložiť Uložené

V Rusku sa už čím ďalej viac neupláca za zvýhodňovanie, ale za plnenie svojej práce.

Korupcia patrí už tradične medzi spoločensky najviac preberané témy, v našom regióne nie sme výnimkou. Či už Slovensko alebo Česko, obe krajiny sa dlhodobo potykajú s príznakmi nezdravých návykov v podobe úplatkárstva, rodinkárstva, skrátka korupcie ako takej.

Prieskum Transparency International z roku 2018 hovorí jasne, zatiaľ čo Slovensko sa v rebríčku 180 krajín umiestnilo na 57. mieste, naši západní bratia sú na tom s 38. priečkou podstatne lepšie. Od vyspelých európskych regiónov sme však stále značne vzdialení.

S obdobným problémom sa potykajú aj ostatné post-sovietske republiky, ktoré bilancujú zväčša na podobných miestach ako my. Výnimkou sú snáď len Ukrajina a Moldavsko, ktoré aj v rámci tohto zoskupenia vytŕčajú a dlhodobo sa umiestňujú nielen ako najviac skorumpované krajiny Európy, ale aj sveta.

Veľký progres naopak zaznamenalo v rámci post-sovietskych krajín Estónsko, ktoré môže ísť celému východnému bloku príkladom. Umiestnilo sa totiž na 18. mieste, takže predbieha aj celý rad krajín západnej Európy.

Odporúčané
Robili pre Černáka, no neskôr ho zradili. Karol Mello si užíva na Belize, jeho brat je po smrti Robili pre Černáka, no neskôr ho zradili. Karol Mello si užíva na Belize, jeho brat je po smrti 9. júla 2019, 17:49

Čím viac na západ či sever sa vyberieme, tým sa miera korupcie znižuje. Najmä škandinávske krajiny v súčasnosti slúžia ako ukážka toho, ako sa to má robiť. Či už hovoríme o Nórsku, Švédsku, Fínsku alebo Dánsku, všetky patria k absolútnej špičke, čo sa problematiky týka. Dánsko sa dokonca dlhodobo umiestňuje na prvom mieste ako najmenej skorumpovaná krajina na svete.

Problém s korupciou je v Rusku už markantný. Až 35 % Rusov s ňou počas roka príde do styku
Problém s korupciou je v Rusku už markantný. Až 35 % Rusov s ňou počas roka príde do styku Zdroj: unsplash.com / natalya-letunova

Nedáš, nemáš

Presne na opačnom konci je už desaťročia zakorenené Rusko. To sa so svojím 138. miestom dlhodobo radí k tomu najhoršiemu, čo možno v rámci úplatkárstva vo svete nájsť. Obrazne povedané, korupcia a podplácanie sú jednoducho zakorenené v životnom štýle Ruskej federácie.

Domov
Zdieľať
Diskusia