Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. júna 2019, 11:07
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Aj Jim Carrey hral homosexuála. Týchto 10 skvelých filmov so záberom na komunitu LGBTI ti otvorí oči

Aj Jim Carrey hral homosexuála. Týchto 10 skvelých filmov so záberom na komunitu LGBTI ti otvorí oči
Zdroj: FilmRise
FILMY A SERIÁLY LGBT+
Uložiť Uložené

Homosexuálny príbeh postáv Jima Carreyho a Ewana McGregora je plný humoru i lásky.

Na Filmkulte sa venujeme rôznym filmovým či serialovým lahôdkam a pravidelne pre čitateľov vyberáme špecifické odporúčania. V nedávnej dobe sme publikovali článok s desiatimi najlepšími anime na Netflixe či zoznam desiatich výborných teen seriálov. S odkazom na našu staršiu publikáciu 15 skvelých filmov s tématikou LGBT dnes k tebe prichádzame s ďalšou kvalitnou desiatkou.

Jim Carrey ako bisexuál či oscarová Fantastická žena. 10 skvelých filmov so záberom na komunitu LGBT
Jim Carrey ako bisexuál či oscarová Fantastická žena. 10 skvelých filmov so záberom na komunitu LGBT Zdroj: LD Entertainment / Roadside Attractions

 

Na konci sveta (2017, réžia: Francis Lee)

Mladý John Saxby (Josh O'Connor) pracuje ako farmár na zapadnutej farme spolu so svojím otcom a starou mamou. Je zatrpknutý a osamelý. Jeho život sa však zmení, keď na farmu príde vypomáhať mladý Rumun Gheorghe (Alec Secareanu).

Dalo by sa povedať, že snímka Na konci sveta je drsnejšou, realistickejšou a melancholickejšou Skrotenou horou (2005). Režisérsky debutant Francis Lee bravúrne vykreslil atmosféru tvrdej farmárskej driny, ako aj uveriteľný milostný vzťah medzi dvoma hlavnými hrdinami. Výrazne mu v tom pomohli famózne herecké výkony ústredných hercov.

 

Prevýchova Cameron Postovej (2018, réžia: Desiree Akhavan)

Tínedžerka Cameron (Chloë Grace Moretz) je lesbička a keď sa o jej orientácii dozvie jej nábožensky založená rodina, pošle ju do kresťanského tábora, kde ju majú z homosexuality „vyliečiť“.

Odporúčané
Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu 22. apríla 2024, 12:30

Výborný nezávislý film Desiree Akhavan zbytočne netlačí na pílu a aj tak dokáže byť mimoriadne emocionálny. Nájdeš tu hneď niekoľko skvelých a silných scén, parádnych hereckých výkonov (Chloë Grace Moretz predviedla zrejme svoj najlepší výkon) a hlavným hrdinom budeš určite fandiť. Výborné dielo.

 

Dievča (2018, réžia: Lukas Dhont)

15-ročná Lara sa síce narodila ako chlapec, ale aj tak sa nevzdáva svojho sna stať sa profesionálnou baletkou. Celá jej rodina sa presťahovala, aby mohla chodiť na prestížnu tanečnú školu a pripravovať sa na zmenu pohlavia. Larinou najväčšou oporou je otec, ktorý s ňou navštevuje lekárov a zaujíma sa o jej život.

Baletka bojuje v škole s tlakom zo strany učiteľov a spolužiakov, a preto na seba kladie čoraz väčšie nároky. Režisér Lukas Dhont vsadil na tanečníka Victora Polstera, ktorý sa prvýkrát predstavil ako herec v hlavnej úlohe a podal skvelý autentický výkon. Dhont prináša portrét odhodlaného trans tínedžera, ktorý je frustrovaný z toho, že ešte stále nie je ženou. Nenechaj si ujsť snímku, ktorá zožala úspech v Cannes a ušla sa jej aj nominácia na Zlatý glóbus.

 

Boy Erased (2018, réžia: Joel Edgerton)

Herca a režiséra Joela Edgertona zaujal príbeh mladého chlapca Garrarda, ktorý vyrastal v cirkevnej rodine baptistického pastora a zápasil s vlastnou sexualitou. Počas štúdia na vysokej škole sa musel rozhodnúť, či absolvuje terapeutický program na liečbu homosexuality, alebo bude riskovať stratu rodiny.

Odporúčané
Jediný LGBTI+ filmový festival na Slovensku prichádza do bratislavských kín. Tieto filmy si nesmieš nechať ujsť Jediný LGBTI+ filmový festival na Slovensku prichádza do bratislavských kín. Tieto filmy si nesmieš nechať ujsť 24. októbra 2023, 15:00

Dospelý Garrard sa vo svojej knihe venuje najmä praktikám programu, ktoré mali posilniť jeho vieru v Boha a zmeniť ho na heterosexuála. Biografická dráma Boy Erased by ti nemala uniknúť kvôli hviezdnemu obsadeniu (Russell Crowe, Nicole Kidman, Joel Edgerton) a taktiež pre jej výpovednú hodnotu.

Lucas Hedges sa vcítil do role vystrašeného chlapca, ktorý sa vyrovnáva so svojou sexuálnou orientáciou a snaží sa vyhovieť požiadavkám rodičov. Edgerton ti ukáže smutný a drsný pohľad na nevhodné metódy programu, ktoré majú nepriaznivý dopad na jeho účastníkov a prinúti ťa zamyslieť sa nad absurdnosťou tejto terapie.

Single Man (2009, réžia: Tom Ford)

Príbeh nás zavedie do roku 1962 k britskému profesorovi Georgeovi Falconerovi, ktorý prežíva ťažké chvíle, pretože stratil dlhoročného partnera Jima. Po smrti milovaného človeka sa snaží nájsť zmysel života, avšak stále zostáva v minulosti a nevidí svetlú budúcnosť. Osamelú rutinu dopĺňa stretnutiami s najlepšou kamarátkou Charley, ktorá ho taktiež nedokáže prebrať k životu.

Jedného dňa si George zaumieni, že musí rázne zmeniť postoj k životu a učiniť dôležité rozhodnutie. Módny návrhár Tom Ford preniesol na veľké plátna adaptáciu románu Christophera Isherwooda a vytvoril skutočne vkusnú snímku so skvelým Colinom Firthom a krásnou Julianne Moore. Očarí ťa interiér luxusného domu a elegantné scény ako vystrihnuté zo 60. rokov. Rozcítia ťa myšlienky šarmantného homosexuála v strednom veku, nad ktorými sa zamyslíš aj po skončení filmu.

Fantastická žena (2017, réžia: Sebastián Lelio)

Piaty celovečerný film chilského režiséra Sebastiána Lelia získal v roku 2018 Oscara v kategórii Zahraničný film. Vyslúžil si ho pre svoj jedinečný náhľad do života transgender ženy, ktorej hneď v úvode umiera partner a po celú stopáž sa snaží s touto skutočnosťou vyrovnať.

Odporúčané
Prešiel rok od vraždy Matúša a Juraja pred Teplárňou. Prípad nie je uzavretý, LGBT+ ľudia stále nemajú rovnaké práva Prešiel rok od vraždy Matúša a Juraja pred Teplárňou. Prípad nie je uzavretý, LGBT+ ľudia stále nemajú rovnaké práva 12. októbra 2023, 13:09

Popasovať sa musí aj s vlastnou sexuálnou identitou, ktorú vysvetľuje na polícii, partnerovej rodine a taktiež pred doktormi. Fantastická žena má silný emancipačný podtext a tejto málo rozoberanej, ale dôležitej téme, sa venuje premyslene a s citom. Zároveň sa nevnucuje a neprosí o súcit.

Chlapci neplačú (1999, réžia: Kimberly Peirce)

Film natočený podľa skutočných udalostí ukazuje život Teeny Brandonovej, ktorá jedného dňa začne pred svetom vystupovať ako muž menom Brandon Teena. S touto radikálnou zmenou je Brandon spokojný a dokonca sa mu podarí nájsť lásku. V momente, kedy však rodina jeho priateľky odhalí, že Brandon je v skutočnosti žena, začína pre Brandona peklo.

Hlavnú rolu vo filme Chlapci neplačú stvárnila talentovaná Hilary Swank, ktorá si za svoj výkon v roku 1999 odniesla taktiež Oscara. Dráma od Kimberly Peirce ti predvedie výborné herecké výkony a tvrdý príbeh, ktorý napísal sám život.

120 tepov za minútu (2017, réžia: Robin Campillo)

Dráme 120 tepov za minútu sa v roku 2017 podarilo zahviezdiť na slávnom festivale v Cannes, odkiaľ si odniesla Veľkú cenu a Cenu medzinárodnej kritiky – F.I.P.R.E.S.C.I. Snímka divákov zavedie do Paríža 90. rokov, kde sa hlavný hrdina Nathan (Arnaud Valois) pridáva k aktivistom z ACT UP, ktorí šíria vedomosti o zákernom ochorení AIDS. V skupine spoznáva aj Seana (Nahuel Pérez Biscayart) bojujúceho nielen za hnutie, ale aj za svoj život.

Odporúčané
Vypadnutý Daniel z Farmy: Na sex som na farme ani nepomyslel. Ľudia v klube mi ďakujú za reprezentáciu queer komunity (Rozhovor) Vypadnutý Daniel z Farmy: Na sex som na farme ani nepomyslel. Ľudia v klube mi ďakujú za reprezentáciu queer komunity (Rozhovor) 1. októbra 2023, 14:30

Režisér Robin Campillo počas 140-minútovej stopáže dokázal udržať dusnú atmosféru, ktorá celý čas diváka udržuje v napätí. Pri viac ako 2 hodiny dlhom príbehu plnom politikárčenia zrejme nevydrží úplne každý, ale pokiaľ ti je podobná téma blízka, mal by si dať filmu určite šancu.

The Adventures Of Priscilla Queen Of The Desert (1994, réžia: Stephan Elliott)

Road movie so skupinou skladajúcou sa z transexuálov a tranzvestivov na čele s Hugom Weavingom, známym z Matrixu či Pána prsteňov, by si si určite nemal nechať ujsť. V prvom rade si Weavinga v takejto netradičnej role zrejme ešte nevidel a v druhom rade sa budeš môcť pri netradičnom námete rozoberajúcom sexuálne menšiny výnimočne a do sýtosti pobaviť.

Hlavní hrdinovia sa totiž neutápajú v žiadnej sebaľútosti a naopak si užívajú svojský životný štýl. Okrem dobrej nálady a zábavy si budeš môcť navyše pri The Adventures Of Priscilla Queen Of The Desert vychutnať trojicu vynikajúcich hercov, v podaní Terenca Stampa, Guya Pearca a spomínaného Huga Weavinga.

I Love You Phillip Morris (2009, réžia: Glenn Ficarra, John Requa)

Steven Russel (Jim Carrey) sa dostane do väzenia, kde spozná muža menom Phillip Morris (Ewan McGregor). Napriek tomu, že je Steven ženatým, za mrežami prijme aj svoju homosexuálnu stránku a do Phillipa sa zamiluje. Keď však jeho milovaného z väzenia prepustia, rozhodne sa za ním utiecť. A to hneď niekoľkokrát.

Odporúčané
Príbeh rodiča, ktorý podstúpil tranzíciu, je v kinách. Jeho premiéru prišla podporiť aj prezidentka Zuzana Čaputová Príbeh rodiča, ktorý podstúpil tranzíciu, je v kinách. Jeho premiéru prišla podporiť aj prezidentka Zuzana Čaputová 26. septembra 2023, 16:00

Po vyššie menovaných drámach sa okrem The Adventures Of Priscilla Queen Of The Desert dostávame k ďalšej komediálnej dráme, ktorá nebude žiadnou sto percentne serióznou záležitosťou, ale rozhodne sa pri nej aj poriadne zabavíš. Režisérom Glennovi Ficarrovi a Johnovi Requa sa v I Love You Phillip Morris podarila naozaj príjemným spôsobom spojiť vážna téma s poriadne odľahčeným príbehom.

Domov
Zdieľať
Diskusia