Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júna 2019, 11:26
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Jediné dieťa, ktoré sa po černobyľskej havárii narodilo a vyrastalo v zóne, je dnes 19-ročnou zdravou študentkou

ZAUJÍMAVOSTI CHERNOBYL
Uložiť Uložené

Lekári sa však obávajú, že zdravotné problémy sa môžu ukázať neskôr.

Mariyka sa narodila v roku 1999 svojim rodičom Mikhailovi a Lydii v blízkosti štvrtého černobyľského reaktora. Dôvod? Jej rodičia jednoducho odmietli opustiť svoj dom, a tak na tomto mieste nažívali aj nasledujúce roky po tragickej havárii, ktorá zasiahla rozsiahlu oblasť Európy.

Ako píše Express, identitu dieťaťa ukrajinská vláda dlhší čas tajila pred svetom. Pochopiteľne, nemali záujem, aby sa svet dozvedel, že dovolili dvojici pracovníkov žiť a splodiť dieťa v zamorenej oblasti.

Odporúčané
Likvidátor Černobyľu: Strážil som zakázanú zónu okolo reaktora, zlodejov sme tam mohli aj strieľať (Rozhovor) Likvidátor Černobyľu: Strážil som zakázanú zónu okolo reaktora, zlodejov sme tam mohli aj strieľať (Rozhovor) 5. júna 2019, 12:32

Jej otec Mikhail patril medzi odvážnych hasičov, ktorí zasahovali 26. apríla 1986 proti požiaru šíriacemu sa z reaktora. Vystavenie sa extrémne zvýšenej radiácii však na rozdiel od mnohých jeho kolegov prežil, a tak mohol o viac ako dekádu neskôr so svojou manželkou splodiť dieťa.

Úrady nás ohrozujú a ponižujú, pretože chcú, aby sme odišli z nášho domova,“ citoval niekdajšie vyjadrenie Lydie Sovenko Express. Konanie rodičov, samozrejme, mnohí ľudia odsudzujú.

Ich dieťa totiž vyrastalo v zóne, ktorá nesmie byť do dnešného dňa trvalo obývaná. Ako nám v rozhovore povedal Michal Krajčír, dokonca aj pracovníci elektrárne môžu do zóny vstupovať iba na 2 týždne a ďalšiu polovicu mesiaca strávia vo svojich domovoch v Kyjeve.

Odporúčané
Ilegálny prieskum Černobyľu je nebezpečný, najstrašidelnejšie je podzemie nemocnice (Rozhovor) Ilegálny prieskum Černobyľu je nebezpečný, najstrašidelnejšie je podzemie nemocnice (Rozhovor) 23. mája 2019, 11:01

Malá Mariyka však napriek tomu vyrastala v zóne, kde sa kúpala vo vode vystavenej zvýšenej dávke radiácie a taktiež pila mlieko zo zamorených kráv. Dnes je považovaná za jediné dieťa, ktoré sa narodilo a vyrastalo v černobyľskej zóne po havárii z roku 1986.

V zóne samozrejme vyrastala bez prítomnosti akýchkoľvek iných detí, a tak sa do príchodu školského veku, keď mala 7 rokov, mohla hrávať iba so svojimi rodičmi. I keď podľa vlastných slov pochopiteľne túžila po prítomnosti rovesníkov, ktorým chcela ukázať svoj domov.

Dnes je 19-ročnou študentkou žijúcou v Kyjeve. Privyrába si prácou v bare a v budúcnosti by chcela pracovať v zdravotníckom odbore. Jej 66-ročná mama však naďalej žije a pracuje v oblasti Černobyľu. Podľa niektorých odborníkov by sa negatívne následky na zdraví dievčaťa mohli objaviť v budúcnosti. Doposiaľ sa tak ale našťastie nestalo.

Odporúčané
Havária jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach: Nebyť dvoch mladých Slovákov, mohli sme skončiť ako Černobyľ Havária jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach: Nebyť dvoch mladých Slovákov, mohli sme skončiť ako Černobyľ 4. júna 2019, 14:50
Domov
Zdieľať
Diskusia