Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
3. júna 2019, 17:20
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

10 seriálov, ktoré v roku 2019 kvalitou hravo prekonajú Game of Thrones

10 seriálov, ktoré v roku 2019 kvalitou hravo prekonajú Game of Thrones
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY NAJLEPŠIE SERIÁLY
Uložiť Uložené

... a vlastne hravo prekonajú väčšinu obľúbených seriálov.

Predminulý týždeň sme sa pozreli na desiatku seriálov, ktoré sme ti odporúčali pozerať po skončení Game of Thrones. Išlo prevažne o menej známe počiny, ktorým sa nedostáva tak veľa mediálnej pozornosti, a ktoré vždy radi zviditeľníme. V ich prospech hovorí aj fakt, že sú dozaista lepšie ako posledné dve série Game of Thrones a mnohé z nich sa vysielajú na pravidelnej týždňovej báze. Divák tak nepríde o onú atmosféru seriálového napätia a čakania na ďalšiu epizódu. 

Dnešný článok bude o čosi iný. Pripravili sme si pre teba 10 skvelých seriálov súčasnosti, ktoré sa vrátia aj v roku 2019 a ktoré sú podľa nás kvalitatívne vyššie ako Game of Thrones. Nejde o žiaden útok na obľúbený fantasy seriál, tak to tak ani neber. Skôr odporúčame dnes už známe seriály a dúfame, že si k nim nájde cestu množstvo nových fanúšikov. Na záver už len dávame na známosť, že ide o zoznam, a nie rebríček.

1. Better Call Saul

Prequelový spin-off ku Breaking Bad sa v našich očiach radí na rovnakú kvalitatívnu latku ako jeho starší brat. Do konca zrejme neostávajú viac ako dve série a ak to tvorcovia naozaj vyšperkujú, Saul môže Heisenberga nakoniec aj prekonať. Vo svojej podstate ide o dramatické krimi s prvkami komédie a pár akčnými zložkami.

Dočkáš sa skvelých hereckých výkonov, úžasnej práce s kamerou, konzistentne kvalitného scenára a množstva prekvapivých momentov. Seriál odporúčame všetkým tým, ktorí obľubujú pomalší rozbeh, vyšperkované dialógy a budovanie charakterov postáv, ako aj všetkým fanúšikom Breaking Bad. 


2. BoJack Horseman

BoJacka sme mali v týchto výberoch už viackrát. Pravdou je, že sa tak trochu opakujeme a niektoré seriály sme už na Filmkulte v podobných článkoch rozoberali. Dokým si však nenájdu zaslúžené množstvo divákov, budeme v tom pokračovať aj naďalej. BoJack predstavil svet, v ktorom ľudia a personifikované zvieratá žijú bok po boku. Hlavnou postavou je bývalá hollywoodska hviezda kôň BoJack. V súčasnosti o neho už nik nezakopne a on svoje problémy a depresiu utápa v alkohole.

BoJack nie je dobrý človek a aj napriek tomu, v akom prostredí vyrastal a čo všetko mu život spôsobil, aj on sa mohol stať niekým lepším. Seriál zachytáva skutočné ľudské problémy, nepríjemné životné udalosti a pohráva sa s motívmi nádeje, depresie, lásky, priateľstva a smútku. Prezentuje život tak, ako ho poznáme a vnímame okolo nás. Po skončení množstva epizód ostaneš civieť na monitor a rozmýšľať o tom, čo sa práve stalo. Nie je to však len o dramatických momentoch. BoJack dokáže pobaviť každého diváka, a to nielen so svojím čiernym, ale i originálnym a situačným humorom. Odporúčame všetkými desiatimi.

 


3. Castlevania

Upíri, príšery, Dracula, čarodejníci, zlomyseľná cirkev, ľahko ovplyvniteľní ľudia plní nenávisti a do toho istý Trevor Belmont, posledný svojho rodu. Zabijak upírov a netvorov, ochranca ľudstva odsúdený na zánik. Na nečakanom mieste a s nečakanými pomocníkmi objaví novú motiváciu do života. Postaví sa Draculovi, nezabudne pri tom hláškovať a odsekávať hlavy upírom. 

Castlevania má za sebou na Netflixe 2 série, ktoré dokopy oplývajú 12 epizódami plnými humoru, hlášok, vynikajúco naanimovanej akcie, krvi, príšer a skvelých momentov. Ide o prvotriednu zábavu v sviežo pôsobiacom prostredí so sympatickými postavami, ktoré si okamžite zamiluješ. Nakoniec, ak po 2 epizódach seriálu neprídeš na chuť, môžeš to vzdať. Skôr ti však garantujem, že tou dobou už budeš na budúce udalosti seriálu namotaný. 

4. Rick & Morty

Stávka na istotu a pravdepodobne najobľúbenejší animovaný seriál súčasnosti. Titul toho najlepšieho v redakcii stále držíme pre BoJacka, no tieto dva počiny si medzi sebou môžu konkurovať len ťažko. Rick & Morty je totiž nekonečnou studňou sci-fi nápadov so šialeným humorom, ktorý ťa dostane v každej jednej epizóde. 

Originálne postavy a ich dobrodružstvá naprieč celým vesmírom, vtipné dialógy a nezabudnuteľné hlášky. Tento rok sa dočkáme novej série a my sme zvedaví, či to viac ako dvojročné čakanie (prvá epizóda dorazí až v novembri) bude stáť za to. 


5. Mr. Robot

Rola Elliota Andersona preslávila Ramiho Maleka. Ten odvtedy ušiel kus cesty, pričom už získal aj svojho prvého Oscara (za Bohemian Rhapsody). Najbližšie ho uvidíme v novej bondovke v pravdepodobnej zápornej role. Zároveň však bude musieť dokončiť svoju púť hackera, ktorý obrátil celý svet naruby. 

Posledná séria Mr. Robot dorazí už tento rok a bude mať údajne 12 epizód. Mr. Robot je plný očakávaných aj neočakávaných zvratov, skvele napísaných a zahraných postáv, pričom sa sem-tam aj pobavíš. Excelentne napísaný príbeh ťa častokrát nechá v úplnej tme a potešia ťa aj nesmierne napínavé scény. Niektorí môžu frfľať na príliš očakávané zvraty, no skôr ide o to, ako ich tvorcovia exekvovali. 


6. Big Mouth

Ide o ďalšiu animovanú pecku od Netflixu. V seriáli Big Mouth sa zoznámiš s deťmi v puberte. Tie v súčasnosti ohrozuje svet internetu, nekonečného prísunu informácií a taktiež blížiaca sa puberta či problémy v rodine. Big Mouth si sčasti robí srandu zo zaužívaných stereotypov (obzvlášť v amerických domácnostiach), využíva nekorektný humor a nezastaví sa pred ničím.

Je pravda, že sa pri pozeraní náramne pobavíš (ak ti tento štýl humoru sadne), no tvorcovia sa neboja ísť aj do vážnejších tém, ako je napríklad rozvod a jeho dopad na deti. Big Mouth dokáže chytiť za srdce, no v prvom rade ti dokonale precvičí bránice. 7


7. Black Mirror

Už o dva dni nás čaká 3-dielna séria s poradovým číslom 5. V nej sa okrem iných predstaví aj Anthony Mackie či Miley Cyrus. Black Mirror by nemalo treba nikomu vysvetľovať. Ide o sociálno-politickú kritiku a sčasti filozofické vyobrazenie súčasnej doby. Vykresľuje blízku budúcnosť a nebezpečenstvo, ako aj výhody dnešných a futuristických technológií. To všetko v originálnych prostrediach a úžasných nápadoch nielen čo sa týka jeho postáv. Prítomné sú aj nečakané zvraty či vynikajúco napísané konce.

Všetko je to v závere o posolstve a úrovni originality, s akou tvorcovia dokázali svetu ukázať ich odkaz. O každý diel sa stará iný režisér a je to cítiť. Odporúčame sledovať vo dvojici a následne sa o jednotlivých epizódach rozprávať. Možno budeš prekvapený, aký odlišný názor a vnímanie mnohých vecí v tvojom živote má tvoj partner/kamarát. 


8. True Detective

Geniálna prvá séria, celkom dobrá druhá, no a vynikajúca tretia séria. Niekomu možno nesadol ten koniec, my sme s ním však nadmieru spokojní. Nic Pizzolatto si zobral kritiku k srdcu a napísal príbeh sústredený na niekoľko postáv, s ktorými sme prežívali celkom bežný, aj keď určite smutný životný príbeh. Práve postavy, skvelé režijné zručnosti a vynikajúci scenár sa ale postarali o to, že sme žrali každú ďalšiu epizódu a boli sme zvedaví, ako to celé skončí. 

1. a 3. séria pracuje s viacerými časovými pásmami, ktoré (veľmi prehľadne) skáču hore dolu a pridávajú do kriminálneho prípadu ďalšie skutočnosti. Spoločne so skvelými detektívmi odhaľujeme stále nové a nové nezrovnalosti, ktoré možno vyústia v celkom prosté závery. Vždy je tu však prítomná silná myšlienka a dôležitá je hlavne exekúcia. Užiješ si množstvo napätia, sem-tam aj skvele natočenú akciu a geniálnu prácu s postavami a dialógmi. Ide o antologický seriál, takže série na seba nenadväzujú. Pokojne teda môžeš tú druhú vypustiť (aj keď vôbec nie je zlá, avšak oproti prvej a tretej výrazne slabšia) a užiť si špičkovú seriálovú prácu.

9. Peaky Blinders

Po 4 sériách tejto vynikajúcej gangsterky so sympatickými členmi rodiny Shelbyovcov sa už v redakcii nevieme dočkať nových častí. Birmingham na začiatku 20. storočia ti ukáže drsné prostredie starého Anglicka, v ktorom nie je núdza o pästné súboje, prestrelky či dramatické vývoje vzťahov medzi postavami.

Okrem talentovaných hercov, akými sú Cillian Murphy (postava Thomasa Shelbyho) či Paul Anderson (Arthur Shelby) budeš mať tú česť vidieť herecké kreácie populárneho Toma Hardyho (Alfie Solomons), Adriena Brodyho (Luca Changretta) alebo Sama Neilla (inšpektor Campbell). Cigánske, židovské či talianske gangy v seriáli Peaky Blinders medzi sebou vedú neľútostné vojny, ktorým by si určite mal dať šancu.

10. Chernobyl

Jadrová havária v Černobyle z roku 1986 sa do histórie ľudstva zapísala čiernymi písmenami a tvorcovia HBO nám ihneď po menej úspešnom finále Game of Thrones prinášajú náplasť v podobe fantastického seriálu Chernobyl. V ňom budeš môcť behom piatich častí sledovať detailný priebeh udalosti, od snahy o utajenie najhorších následkov, cez krvavé obete tejto katastrofy, až po odpratávanie rádioaktívneho odpadu.

Dramatická miniséria Chernobyl zasiahla divákov po celom svete natoľko, že sa jej na známom portáli IMDb podarilo behom niekoľkých týždňov vyšplhať na pozíciu najlepšie hodnoteného seriálu, čím Chernobyl prekonal napríklad kultový Breaking Bad.

Anketa:
Ktorý z týchto seriálov máš najradšej?
BoJack Horseman
Chernobyl
Castlevania
Peaky Blinders
Better Call Saul
Big Mouth
True Detective
Black Mirror
Mr. Robot
Rick & Morty
BoJack Horseman
1 %
117 Hlasov
Chernobyl
53 %
6969 Hlasov
Castlevania
1 %
117 Hlasov
Peaky Blinders
22 %
2883 Hlasov
Better Call Saul
2 %
312 Hlasov
Big Mouth
1 %
86 Hlasov
True Detective
4 %
568 Hlasov
Black Mirror
5 %
666 Hlasov
Mr. Robot
3 %
434 Hlasov
Rick & Morty
8 %
1095 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia