Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júna 2019 o 22:31
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Šprtky to chcú tiež je jedna z najlepších tínedžerských komédií posledných rokov (Recenzia)

Šprtky to chcú tiež je jedna z najlepších tínedžerských komédií posledných rokov (Recenzia)
Zdroj: United Artists Releasing
FILMY A SERIÁLY BOOKSMART
Uložiť Uložené

Debut Olivie Wilde by si rozhodne nemal minúť.

Nová coming-of-age komédia Booksmart, alebo ak chceš, tak Šprtky to chcú tiež (slovenský distribútor sa zase vytiahol) od režijne debutujúcej herečky Olivie Wilde sa do našich kín prirútila s výbornou povesťou.

Za veľkou mlákou si totiž odniesla fantastické recenzie, ktoré snímku vynášali do nebies ako najlepší coming-of-age film od Superbad. Žeby to bolo až také skvelé? Tak sa na to teda pozrime...

Booksmart (Recenzia)
Booksmart (Recenzia) Zdroj: United Artists Releasing

Amy (Kaitlyn Dever) a Molly (Beanie Feldstein) sú najlepšie kamarátky a majú deň pred skončením strednej školy. Po celé štúdium tvrdo dreli a mali najlepšie známky, aby sa dostali na tie najprestížnejšie vysoké školy. Tým pádom si odopierali párty a všetky ostatné slasti bežných tínedžerov.

V kolektíve nie sú príliš obľúbené, keďže až príliš dávajú svojim spolužiakom najavo, že sú intelektuálne nad nimi. Keď však zistia, že ich údajne hlúpejší spolužiaci sa dokázali dostať na skvelé univerzity a popri tom si aj užívať študentský život (to jest: párty, chľast a sex), tak majú pocit, že svoje najlepšie roky premárnili. Poslednú noc pred skončením školy sa tak konečne rozhodnú poriadne odviazať.

Booksmart (Recenzia)
Booksmart (Recenzia) Zdroj: United Artists Releasing

Začnime hneď skraja tým, že zahraničné ohlasy neklamali. Šprtky to chcú tiež je skutočne mimoriadne vydarenou komédiou, ktorá je veľmi zručne a sebavedomo zrežírovaná. Osobne by som však vypichol najmä scenár.

Odporúčané
Hellboy bude v R-kovom prevedení bojovať proti silám temnoty a podá si aj beštiu Babu Yagu Hellboy bude v R-kovom prevedení bojovať proti silám temnoty a podá si aj beštiu Babu Yagu 13. marca 2019 o 9:24

Ten je totiž veľmi svižne napísaný, nešetrí vtipnými hláškami, jemne absurdnými situáciami a zaujímavými zvratmi (z ktorých niektoré môžu pôsobiť trochu vykonštruovane, ale to mi v tomto prípade neprekážalo). Plusom sú aj vtipné dialogické prestrelky. Napísať dobré dialógy nie je len tak, ale tu to vyšlo na jednotku. 

Ďalšie obrovské plus sú obe hlavné predstaviteľky, ktoré podávajú bez preháňania famózne herecké výkony. Nejde o žiadne prvoplánové a nudné krásky, akých sme už videli tony a práve o to sú zaujímavejšie.

Booksmart (Recenzia)
Booksmart (Recenzia) Zdroj: United Artists Releasing

Je pravdou, že zo začiatku môže chvíľu trvať, kým si ťa získajú. Obe herečky ale dokážu svojim postavám vtlačiť obrovskú pečať realistickosti a veľkej sympatickosti a čím dlhšie si s nimi, tým viac im musíš fandiť a držať palce.

Špeciálne ma potešila charizmatická Kaitlyn Dever, ktorú som už dlhšie registroval a som rád, že konečne dostala poriadnu rolu. Jej kolegyňa Beanie Feldstein však rozhodne nezaostáva a spolu s Dever tvorí naozaj vydarenú dvojicu.

Šprtky to chcú tiež je veľmi dobre natočenou snímkou a len márne by si tu hľadal nejaké začiatočnícke chyby neskúsenej debutantky. Olivia Wilde ukazuje, že jej to na režisérskej stoličke veľmi svedčí a svoj príbeh rozpráva veľmi pôsobivo. Má tiež cit pre tempo, a keď má jej film spomaliť a byť vážny, bez problémov to funguje a vy prežívate všetky emócie s hlavnými hrdinkami.

Vizuálne je film tiež veľmi pôsobivý. Vlastne musím povedať, že mi táto bláznivá noc, čo sa týka vizuálu, tak trochu pripomenula filmy Harmonyho Korinea. Soundtrack je tiež veľmi vydarený a zvolené songy sa do deja perfektne hodia (možno ich však predsa len mohlo byť pomenej).

Booksmart (Recenzia)
Booksmart (Recenzia) Zdroj: United Artists Releasing

Ak by som mal predsa len niečo vytknúť, tak je to trošku prestrelená dĺžka (hlavne ku koncu sa mohlo trochu viac strihať), ale inak som si túto babskú jazdu užil a dobre sa pobavil. Vlastne oveľa viac, než v prípade Superbad, s ktorým sú Šprtky najčastejšie porovnávané. Plným právom si teda zaslúži osem a pol boda z desiatich. 

Ide teda o najlepší coming-of-age film posledných rokov? To by som možno úplne netvrdil (konkurencia je veľká, viď. Eighth Grade či Lady Bird), avšak snímka Olivia Wilde rozhodne patrí k tomu najlepšiemu, čo sa dá v tomto subžánri nájsť. Uvidíme, ako sa na film budem pozerať s odstupu, nie je vylúčené, že hodnotenie zvýšim. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia