Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
28. mája 2019, 9:28
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Ako je možné prežiť 85-metrový pád z vyhliadky UFO? Toto hovorí fyzika

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA UFO
Uložiť Uložené

Dievča zachránila kapota auta pod mostom.

Minulú stredu zo strechy vyhliadky UFO na bratislavskom Moste SNP vypadlo maloleté dievča, ktoré akoby zázrakom prežilo. Pristálo totiž na kapote auta vedľa piliera mostu na petržalskej strane, ktorá zbrzdila pád. Dnes je pacientka pri vedomí a komunikuje s okolím.

Pád z výšky 85 metrov, ktorý dievča našťastie prežilo, však mnohých fascinuje. Na facebooku sa preto už zjavili zaujímave, aj keď trošku morbídne, výpočty o nepríjemnej udalosti. Stránka Vedátor_sk priniesla zaujímavé fakty, podľa ktorých by dievča mohlo padať rýchlosťou až 125 kilometrov za hodinu.

Do výpočtu už sú zarátané aj komplikované údaje ako odpor vzduchu, vďaka čomu máme možnosť pozrieť sa na nešťastnú stredajšiu udalosť aj z vedeckého hľadiska. Samozrejme, pri inej hmotnosti sa menia aj rýchlosť a dĺžka pádu.

Predpokladá sa, že práve kombinácia odporu vzduchu a pádu na kapotu zachránila dievčaťu život.

Autor výpočtov rátal s hmotnosťou 60 kilogramov, 90-kilový človek by mohol padať asi o 7 kilometrov za hodinu rýchlejšie.

Odporúčané
Dievča dnes vyskočilo alebo vypadlo z reštaurácie UFO na Moste SNP. Dopad z desiatok metrov prežila Dievča dnes vyskočilo alebo vypadlo z reštaurácie UFO na Moste SNP. Dopad z desiatok metrov prežila 22. mája 2019, 20:12
Domov
Zdieľať
Diskusia