Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
25. mája 2019, 21:31
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Akú bielu látku vdychoval kanadský hokejista na striedačke počas zápasu s Českom?

ŠPORT HOKEJ KANADA
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Amoniak známy aj ako „smelling salt“ je súčasťou hokeja už dlho. Ide o povolený doping látkou, ktorá vraj dokáže stimulovať nervovú sústavu športovcov.

Česko dnes v semifinále prišlo o šancu získať zlaté medaily, tie bronzové sú však stále na dosah. Počas priameho prenosu mali možnosť diváci vidieť aj moment, ako si kanadský hráč s číslom 81 prevzal od lekára na lavičke bielu látku, položil si ju na mantinel, rozdrvil a sklonil sa nad ňu. 

Predstavivosť Slovákov okamžite začala fungovať, v skutočnosti má však tento záber jednoduché vysvetlenie. Ide o ampulku s amoniakom, čo je látka, ktorá má stimulovať nervovú sústavu a nabudiť športovca k lepšiemu výkonu. 

Súčasťou ligového aj reprezentačného hokeja sú „smelling salts“ s obsahom uhličitanu amónneho ((NH4)2CO3) už dlhé roky a sú obľúbené najmä v najlepšej lige sveta NHL. Okrem 15 % amoniaku podľa Aktualít obsahuje ampulka ešte 35 % alkoholu a 50 % ďalších prísad, tie však na obale nie sú uvedené špecificky. Tento povolený doping nájdeme aj v iných športoch vrátane NFL či silového trojboja. 

Vďaka dnešnému zápasu a Marchessaultovi tak aspoň teraz vieš, že aj hokejisti sa občas potrebujú posilniť. Zaujímavo znie, že ampulka nie je až tak príjemná na čuchanie. „Smrdia ako hov..,“ prezradil ešte v roku 2016 Kyle Palmieri z New Jersey. 

Domov
Zdieľať
Diskusia