Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. mája 2019, 16:48
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

„Chcem si nájsť takú manželku." Mladých Slovákov sme sa pýtali, prečo sledujú influencerov ako Plačková, Separ, Dalyb či Moma

 „Chcem si nájsť takú manželku." Mladých Slovákov sme sa pýtali, prečo sledujú influencerov ako Plačková, Separ, Dalyb či Moma
ZAUJÍMAVOSTI INFLUENCERI
Uložiť Uložené

Plačkovej followeri sú vulgárni, Dalybovi zas milujú módu. Akí sú aktívni fanúšikovia známych slovenských influencerov a prečo denno-denne sledujú ich život na Instagrame?

V súčasnosti sa medzi mladými stále viac skloňuje pojem influencer. Ide o osobu pôsobiacu na sociálnej sieti, ktorá disponuje značným vplyvom, no predovšetkým veľkým množstvom sledovateľov.

Na našom webe sme sa „influencerstvu“či jednotlivým influencerom venovali už niekoľkokrát, dnes sme sa však rozhodli pozrieť sa na túto problematiku z opačného konca. Prečo ich followuje toľko ľudí, čo ich na nich zaujalo a z akého dôvodu denne sledujú ich život? Nielen na tieto otázky sme hľadali odpoveď od samotných sledovateľov.

Jednotlivých influencerov sme vyberali intuitívne na základe viacerých odvetví ako hudba, móda, šport, médiá či YouTube. Na našom zozname sa preto nachádzajú mená ako Zuzana Plačková, Dalyb, Dominika Cibulková, Separ, Soňa Skoncová, Ttapple, Moma či Kali.

Odporúčané
Bohaté deti slovenského Instagramu: Nepovažujeme sa za pózerov, svojich followerov skôr motivujeme Bohaté deti slovenského Instagramu: Nepovažujeme sa za pózerov, svojich followerov skôr motivujeme 14. apríla 2019, 17:12

Snažili sme sa o rozmanitosť respondentov a rôznorodosť samotných odpovedí, a preto sme medzi aktívnymi followermi každého influencera vyberali z oboch pohlaví a hľadali rozličné vekové či sociálne skupiny z rôznych kútov Slovenska. Nie všetci však boli ochotní odpovedať, a z toho dôvodu nie je pri každom influencerovi rovnaký počet.

V tejto súvislosti sme sa navyše rozhodli osloviť aj odborníka – psychológa PhDr. Roberta Krauseho, ktorý sa k celej problematike vyjadril. Jeho citácie sa nachádzajú v sivých boxoch uprostred jednotlivých vyjadrení daných respondentov.

 Otázky pre respondentov:
1. Z akého dôvodu sleduješ daného človeka?

2. Motivuje ťa v tvojom osobnom živote?
3. Považuješ ho za svoj vzor? Ak áno, v akom zmysle?
4. Odporučil/a by si ho sledovať aj iným ľuďom a ak áno prečo?
5. Čo si myslíš o jeho hejteroch?

Zuzana Plačková

Zuzana Strausz Plačková je známa najmä vďaka reality show Hotel Paradise, no rovnako sa preslávila aj ako playmate. Okrem tradičného slovenského šoubiznisu sa rodáčke z Čadce podarilo preraziť aj na sociálnych sieťach, ktoré ju v súčasnosti živia. Momentálna influencerka a podnikateľka má na Instagrame cez 510-tisíc sledovateľov.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Strausz Plačková (@queen.plackova),

 

Nikoleta (17): Sledujem ju kvôli luxusnému životnému štýlu, cestovaniu či oblečeniu. Páči sa mi aj to, že si nedáva servítku pred ústa. Vždy všetko povie tak, ako si to myslí. Istým spôsobom ma aj motivuje.

Považujem ju za vzor v tom, čo by som chcela dosiahnuť a ako by som sa chcela správať k ľuďom. Odporúčam ju každému v mojom okolí, všetci ju kvôli mne sledujú. Jej hejterov na jednej strane chápem, každý ma právo na názor, no ten môj mi nikdy nezoberú.

Adriána (15): Followujem ju kvôli jej vystupovaniu a tomu, že je sama sebou. Nijako sa nepretvaruje. Tiež ma baví sledovať, ako cestuje po rôznych krajinách. Je mojím vzorom v tom zmysle, že nemám brať všetko tak vážne a že by som mala mať niektoré veci v pi*i. Jej hejteri ma netrápia, nech si hejtujú, keď ich to robí šťastným.

Michael (23): Som rozbitý po párty, netreba nijako odpovedať. Zuzu skrátka milujem a o jej hejteroch si myslím len to, že sú prije*aní zmrdi!

Kedysi vodca, dnes influencer
Podľa psychológa Roberta Krauseho bola túžba viesť druhých u ľudí zakorenená v každej dobe. Aktuálne sa teda len stretávame s obmenenými podobami slov, ktoré boli používané v minulosti ako vzor, ideál, vodca. „Vzhľadom na digitálnu dobu dostáva tento fenomén mediálno-sociálne kontúry pod názvom influencer.“

Dalyb

Dalibor „Dalyb“ Štofan je jeden z najznámejších slovenských hudobných producentov, DJ-ov a raperov. Pochádza z košickej hip-hopovej formácie Haha Crew a je predstaviteľom tzv. new school rapu. Okrem hudby sa venuje aj móde. V súčasnosti má na svojom Instagramovom profile presne 107-tisíc sledovateľov.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa D L Y B (@dalybhahacrew),

Jonáš (14): Sledujem ho hlavne preto, lebo mám rád jeho hudbu a dobre sa oblieka. Miluje rap a módu. Motivujú ma však skôr iní ľudia z Haha Crew, ale Dalyb je mojím vzorom, čo sa týka módy. Odporučil by som ho sledovať každému, kto počúva rap.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 65041 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako je možné, že hejt na Dalyba môže byť prirodzený
  • Prečo podľa fanúšikov ľudia hejtujú Dominiku Cibulkovú
  • Ktorá influencerka sa stala duševným guru jednej fanúšičky
  • Kto by si raz chcel nájsť manželku ako Moma
  • Čo pre ľudí znamená aktivita Soni Skoncovej na Instagrame
  • Ako pomáha Kaliho hudba, keď ju fanúšička púšťa svojim deťom
Domov
Zdieľať
Diskusia