Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. marca 2019, 11:08
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Tom Hanks je v úžasnej gangsterke Road to Perdition nájomným vrahom, ktorý sa vydáva na cestu pomsty

Tom Hanks je v úžasnej gangsterke Road to Perdition nájomným vrahom, ktorý sa vydáva na cestu pomsty
Zdroj: Fox Searchlight Pictures
FILMY A SERIÁLY TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Aj tento víkend pre teba máme niekoľko skvelých filmových tipov.

Vitaj pri ďalšej časti našej pravidelnej sobotnej rubriky Tipy na filmy. V nej ti opäť raz odporučíme trojicu filmov, ktorým by si podľa nás určite mal dať šancu.

Oskar A. – Cesta do zatratenia (Road to Perdition, 2002, réžia: Sam Mendes)

Talentovaný Brit Sam Mendes sa po svojom oscarovom celovečernom debute American Beauty presunul do žánru gangsteriek a zaviedol nás do roku 1931, teda do obdobia veľkej hospodárskej krízy. Tu spoznávame Michaela Sullivana (Tom Hanks), nájomného vraha pracujúceho pre írsky gang, ktorého syn sa stane svedkom vraždy.

Keď je však okrem najstaršieho potomka vyvraždená celá jeho rodina, Micheal je nútený syna ochrániť, nájsť si k nemu cestu a zároveň sa vydať na cestu odplaty. Mendes aj v tomto prípade jasne dokázal, že je v remesle mimoriadne silný, o čom svedčí aj množstvo krásnych a nápaditých scén.

No oprieť sa mohol aj o silný príbeh, vynikajúci soundtrack Thomasa Newmana a skvelé herecké výkony (popri Hanksovi stojí za zmienku aj Daniel Craig, Jude Law či Paul Newman). Road to Perdition je jednoducho strhujúcou gangsterkou, ktorá by ti rozhodne nemala uniknúť. 9/10

Dušan Š. – The Old Man & the Gun (2018, réžia: David Lowery)

Neobyčajný skutočný príbeh džentlmenského lupiča bánk Forresta Tuckera (Robert Redford), ktorý sa ani na staré kolená nedokáže vzdať svojho netradičného koníčka. Po jednej takejto akcii však spozná sympatickú Jewel (Sissy Spacek) a nadviaže s ňou priateľstvo. Po jeho stopách sa však už vydáva detektív John Hunt (Casey Affleck).

Odporúčané
Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun 18. februára 2024, 13:30

David Lowery doručil krásne nostalgickú a pohodovú kriminálku, ktorá ťa dostane skvelými postavami, ako aj skvelou chémiou medzi Redfordom a Spacek. Nečakaj žiadny akčný thriller, rozprávanie je príjemne pomalé a filmu by sa skôr hodila škatuľka „feel good kriminálky“. Ja som si ju užil náramne. 8/10

Barbara L. – Mačka na rozpálenej plechovej streche (Cat on a Hot Tin Roof, 1958, réžia: Richard Brooks)

Divadelná hra Tennesseeho Williamsa Cat on a Hot Tin Roof získala v roku 1955 Pulitzerovu cenu a o pár rokov neskôr (1958) si ju diváci mohli užiť na veľkom plátne s Paulom Newmanom a Elizabeth Taylor v hlavných úlohách.

Dvaja bratia Brick a Gooper prichádzajú so svojimi rodinami na oslavu narodenín Veľkého tatka. Zatiaľ čo Gooper je právnikom a s manželkou Mae vychováva 5 otravných detí, bývalá futbalová hviezda Brick sa utápa v alkohole a jeho bezdetné manželstvo s krásnou Maggie prechádza vážnou krízou.

Celá fraška, odohrávajúca sa počas jedného dňa, odkrýva rodinné tajomstvá, nevypovedané krivdy a klamstvá premieňa na bolestivú pravdu. Nečakaj žiadne dramatické zvraty, na aké si zvyknutý zo súčasných filmov. Dostaneš vkusne natočenú konverzačku s charizmatickým Paulom Newmanom a očarujúcou Elizabeth Taylor, ktorí predvádzajú skutočne úžasné herecké predstavenie. 8/10

Domov
Zdieľať
Diskusia