Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. marca 2019, 17:03
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Najlepšie z Refresheru za uplynulý týždeň: Rozhovor s Čaputovou a Šefčovičom, sex a drogy na Pokeci, bývalí fašisti o Kotlebovi

REFRESHER
Uložiť Uložené

Počas uplynulého týždňa sme sa v Refresheri vystavili náročným situáciám, aby si ty nemusel.

Ako každý týždeň, aj dnes pre teba máme pripravený výber zopár najlepších článkov, ktoré na Refresheri uzreli svetlo sveta počas uplynulých pár dní. Už tradične sme si dali záležať na aktuálnych témach, pričom tou najdôležitejšou boli prezidentské voľby, no vystavili sme sa aj náročnejším situáciám, aby si ty nemusel. 

Nechýbajú rozhovory so zaujímavými Slovákmi, módna inšpirácia, ale aj spracovanie náročnejších tém, ktorým sa v našich končinách venujeme ako jediní. Do komentárov nám nezabudni dať vedieť, v akých oblastiach by sme ešte mali pridať, pokojne navrhni atraktívnych respondentov na rozhovor a neboj sa dať nám vedieť, čo sa ti nepáči. 

Ešte predtým ako začneme, dávame do pozornosti pracovnú príležitosť pre redaktora, ktorý si trúfa na pravidelné spracovávanie náročných tém, aké by sa na Refresher hodili. Sme otvorení naozaj všetkému, no najlepšie bude, keď si preštuduješ inzerát, kde nájdeš aj pokyny k tomu, ako sa o pozíciu uchádzať. 


Skúsili sme život na minimálnej mzde v Prahe

Pred pár týždňami sme skúšali vyžiť z platu východniara v Bratislave, čo sme považovali za skutočne náročný oriešok. Tentokrát sa naši českí kolegovia rozhodli absolvovať podobnú výzvu a konkrétne chceli otestovať, či je možné vyžiť z českej minimálnej mzdy v hlavnom meste.

Po zaplatení nájmu, účtu za telefón a zopár ďalších povinnostiach ostala nášmu kolegovi len veľmi nízka čiastka a často nám ho v práci bolo veľmi ľúto, keďže jedol aj potraviny, na ktoré by si chuť určite nemal. V článku sa dozvieš zopár trikov a rád, no hlavne náš subjektívny pohľad na túto náročnú výzvu. 


Rozhovor s bývalými neonacistami

Téma fašizmu na Slovensku je žiaľ v súčasnosti aktuálnejšia ako by sme si všetci priali. Zástancovia tohto režimu sú v modernej spoločnosti stále rovnako nebezpeční a najhoršie na tom je, že ich máme aj v politike a na sociálnych sieťach. Upozorňovať na ich prítomnosť a nebezpečenstvo, ktoré predstavujú, považujeme za našu povinnosť, a preto teraz prinášame rozhovor s dvoma bývalými neonacistami z Bratislavy. 

V rozhovore sa dozvieš ako prebiehali organizované bitky a koncerty neonacistických kapiel, svedectvá o napádaní cudzincov, hierarchii neonacistických skupín alebo ich začiatkoch v našich končinách. Nechýbajú názory na Mariána Magáta, Mariana Kotlebu a Milana Mazureka a načrtnutá podobnosť medzi Marianom Kotlebom a Adolfom Hitlerom.

Odporúčané
Bývalí neonacisti z Bratislavy: Kotleba kráča v stopách Hitlera (Rozhovor) Bývalí neonacisti z Bratislavy: Kotleba kráča v stopách Hitlera (Rozhovor) 12. marca 2019, 19:34


Vyskúšali sme Pokec v roku 2019

Keď svet ani len nesníval o sociálnej sieti ako Facebook, na Slovensku už v roku 1997 fungovala prvá Zoznamka, z ktorej sa v priebehu niekoľkých rokov stal projekt združujúci tisíce ľudí.  O dva roky neskôr prišiel na scénu Pokec a so svojím jednoduchým názvom trafil do čierneho.

Slováci sa chceli združovať, komunikovať spolu v reálnom čase a zatiaľ čo veľká časť ľudí bola fascinovaná textovými správami, tisícky Slovákov objavovali čaro internetového zoznamovania. Vedeli ste, že ľudia chodia na Pokec doteraz? A nie je ich vôbec málo. Od čias, kedy sme si tam hľadali kamarátov, sa však dosť zmenil. 

V článku sa okrem faktov dozvieš aj to, ako dopadol náš experiment so ženským profilom v Sexzoznamke. Úprimne sme toľko bizarností naozaj nečakali a Pokec sa v skutočnosti dá označiť za nebezpečné miesto. Vyskúšali sme aj mužský profil, takže si to budeš mať možnosť porovnať. 

Odporúčané
Zaplatím ti 500 € a mám aj kokaín. Vyskúšali sme si Pokec cez ženský profil a zažili divočinu v priebehu pár sekúnd Zaplatím ti 500 € a mám aj kokaín. Vyskúšali sme si Pokec cez ženský profil a zažili divočinu v priebehu pár sekúnd 15. marca 2019, 22:25

Rozhovory so Zuzanou Čaputovou a Marošom Šefčovičom

Slovensko už pozná výsledky prvého kola prezidentských volieb, do ktorého sa dostala dvojica Zuzana Čaputová a Marošom Šefčovičom. Obaja boli favoritmi už na základe prieskumov pred voľbami, takže sme sa ich ešte počas uplynulého týždňa rozhodli osloviť s ponukou na rozhovor, ktorú obaja prijali. 

Na základe odpovedí si budeš môcť vyberať v druhom kole, ktoré nás čaká už o dva týždne. Ide o súboj kandidátov, ktorí majú v rôznych oblastiach rozličné názory a je veľmi dôležité rozhodovať sa na základe hodnôt, a tak veríme, že sme ti výber uľahčili, prípadne ťa utvrdili v tom, že bol správny. 

Odporúčané
Zuzana Čaputová: Chcem byť prezidentkou pre všetkých – ženy, mužov, Slovákov, ale i národnostné menšiny (Rozhovor) Zuzana Čaputová: Chcem byť prezidentkou pre všetkých – ženy, mužov, Slovákov, ale i národnostné menšiny (Rozhovor) 13. marca 2019, 18:28
Odporúčané
Maroš Šefčovič: Slovensko nie je skorumpovaná krajina. Sme úspešná krajina s výnimočným príbehom (Rozhovor) Maroš Šefčovič: Slovensko nie je skorumpovaná krajina. Sme úspešná krajina s výnimočným príbehom (Rozhovor) 13. marca 2019, 18:28


Rozhovor s organizátormi koncertu Nicki Minaj v Maďarsku

Nicki Minaj ruší jeden koncert za druhým a otázne stále je, koľko sa ich ešte do konca turné neuskutoční. V nebezpečenstve je skoro každý a fanúšikovia toho už právom majú dosť. Ešte po hrozbe zrušenia vystúpenia v Budapešti sme oslovili aj maďarských organizátorov, ktorí nám konečne zaslali odpovede, a tak sa môžeš dozvedieť čosi viac o komunikácii s manažmentom americkej raperky priamo z prvej ruky. 

Pýtali sme sa ich na jednotlivé kroky, priebeh komunikácie, požiadavky a tiež názor na zrušený koncert v Bratislave. Keďže na ňom boli prítomní, povedali aj to, čo sme doteraz nevedeli a teraz nám neostáva nič iné, len sledovať, čo Nicki ešte v svojej ceste naprieč Európou vyvedie. 

Odporúčané
Organizátor koncertu Nicki Minaj v Maďarsku: Extrémne sme sa báli, Slováci zvládli situáciu veľmi dobre (Rozhovor) Organizátor koncertu Nicki Minaj v Maďarsku: Extrémne sme sa báli, Slováci zvládli situáciu veľmi dobre (Rozhovor) 16. marca 2019, 13:17


10 najkrajších kabeliek pod 50 €

Ani tento týždeň sme nezabudli na módnych nadšencov, no na svoje si prídu v prvom rade ženy, pre ktoré sme vybrali aktuálne dostupné kabelky do 50 €. Oblečenie obzvlášť doplnky vôbec nemusia disponovať visačkou so štvorcifernou cenovkou, a preto sme sa rozhodli vybrať desať najzaujímavejších kabeliek, ktoré si môže dovoliť skoro každý. 

Odporúčané
10 najkrajších kabeliek pod 50 € 10 najkrajších kabeliek pod 50 € 16. marca 2019, 10:12


Zamestnania, ktoré sú momentálne v kurze

V dnešnej dobe sa pracovný trh mení spolu s požiadavkami mladých ľudí, resp. celej modernej spoločnosti, ktorá už nie je zvyknutá na prísny režim a jasne stanovené pravidlá. Bežného absolventa zaujímajú okrem špecifických zamestnaní ako lekár či právnik aj tie jednoducho dobové, na ktoré sme sa bližšie pozreli v článku a vybrali 10 najzaujímavejších.

Dozvieš sa, aké dispozície by si mal mať, keď chceš byť manažér sociálnych sietí alebo profesionálny hráč hier. Platí, že ani tieto povolania často nie sú vôbec jednoduché a kvalitne ich dokáže vykonávať len veľmi malá časť ľudí.

Odporúčané
Influencer, gamer či manažér sociálnych sietí. Toto sú zamestnania, ktoré sú momentálne v kurze a patria medzi najpopulárnejšie Influencer, gamer či manažér sociálnych sietí. Toto sú zamestnania, ktoré sú momentálne v kurze a patria medzi najpopulárnejšie 16. marca 2019, 12:04


Bol Michael Jackson pedofil?

Svetom ešte stále otriasa dokumentárny film Leaving Neverland, ktorý prostredníctvom priamych, veľmi detailných a miestami až hrozivých výpovedí dokazuje, že bol Michael Jackson pedofil. Verejnosť si to o ňom myslela už v minulosti, no jemu sa podarilo v rámci súdnej cesty všetko vyvrátiť a ešte počas úspešnej kariéry očistiť svoje meno. 

My sme v článku zhrnuli všetky existujúce informácie o každom jednom prípade, ktorých nebolo málo. Už táto skutočnosť môže byť pri odpovedi na otázku v nadpise vodítkom, no v každom prípade si musíš názor utvoriť sám, keďže zosnulý Jackson už nemá možnosť obhájiť sa, ani priznať, prípadne uviesť všetko na pravú mieru. Zahraničné rádia už prestávajú hrať jeho hudbu a na pamiatku jeho osoby ako umelca sa pravdepodobne nebude spomínať v dobrom. 

9 konšpiračných teórií a hoaxov, ktorým ľudia (stále) veria

Žijeme v šialene rýchlej dobe a často naozaj nemáme čas a ani energiu kontrolovať, čo je a nie je pravda. To by aj napriek tomu nemalo byť dôvodom, aby ľudia šírili na verejnosti nezmysly, a tak sme sa rozhodli raz a navždy vyvrátiť najfrekventovanejšie hoaxy zhromaždením dôležitých dôkazov.

Klamstvá na internete sú obrovským problémom a veľké technologické spoločnosti stále hľadajú liek, ako zabrániť šíreniu nepravdy. Konšpiračné teórie a hoaxy sa stali istým spôsobom fenoménom, ľudia sú náchylní veriť klamstvám. A to aj vtedy, keď sú vedecky a racionálne vysvetlené. Pripravili sme pre teba zoznam desiatich hoaxov a konšpiračiek, ktorým ľudia neoblomne veria aj po tom, čo boli spoľahlivo vyvrátené.

Odporúčané
Pitie sava ťa môže zabiť, očkovanie nespôsobuje autizmus. 9 konšpiračných teórií a hoaxov, ktorým ľudia (stále) veria Pitie sava ťa môže zabiť, očkovanie nespôsobuje autizmus. 9 konšpiračných teórií a hoaxov, ktorým ľudia (stále) veria 15. marca 2019, 14:10


Rozhovor s Adamom, ktorý popri práci vo Viedni stíha trénovať 8-ročných chlapcov

Adam Klanica má 28 rokov a popri práci v telekomunikačnej spoločnosti stíha vychovávať nastupujúcu generáciu futbalistov v klube, ktorý nás v sezóne 2005/2006 výborne reprezentoval v Lige Majstrov, teda FC Petržalka. Mladý Slovák si svoj sen o profesionálnej kariére vinou početných zranení nikdy nesplnil, avšak na futbal nezanevrel a snaží sa rozvíjať talenty chlapcov zo základnej školy.

Získava si priazeň ich aj samotných rodičov, a to vďaka tomu, že si vie nastoliť jasné pravidlá aj mimo ihriska. Viac o bývalom študentovi manažmentu na bratislavskej UK či  viedenskej Wirtschaftsuniversität sa už ale dozvieš  v rozhovore.

Odporúčané
Adam popri práci vo Viedni stíha trénovať 8-ročných chlapcov v FC Petržalka, ktorým vštepuje lásku k hre (Rozhovor)    Adam popri práci vo Viedni stíha trénovať 8-ročných chlapcov v FC Petržalka, ktorým vštepuje lásku k hre (Rozhovor) 12. marca 2019, 11:20
Domov
Zdieľať
Diskusia