Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. marca 2019, 12:04
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Influencer, gamer či manažér sociálnych sietí. Toto sú zamestnania, ktoré sú momentálne v kurze a patria medzi najpopulárnejšie

Influencer, gamer či manažér sociálnych sietí. Toto sú zamestnania, ktoré sú momentálne v kurze a patria medzi najpopulárnejšie
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://unsplash.com/photos/gZB-i-dA6ns" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">unsplash.com</a>
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Pracovný trh sa prispôsobuje rozvoju technológií.

Zamestnávatelia momentálne zvádzajú ťažký boj. Vznikajú desiatky pozícií, ktoré by kedysi spoločnosť nepotrebovala, no dnes sú prakticky nutnosťou. Táto zmena úzko súvisí s rýchlym nástupom inteligentných zariadení a faktom, že generácia ypsilon nastupujúca na trh sa od nich nevie odtrhnúť. 

Ráno fotka kávičky na Instagram, následne storyčko cestou do práce. Pravidelné scrollovanie sociálnych sietí, zapájanie sa do diskusií a písanie statusov. Možno sa to nezdá, ale všetky tieto každodenné drobnosti tu pred 15 rokmi neboli, jednoducho neexistovali. Dnes sú rutinou a výrazne ovplyvnili pracovný trh – vznikli pracovné pozície, ovplyvňujú obchod a všeobecné vnímanie produktu ako takého.

Odporúčané
Mladí už nechcú ticho a poslušne sedieť v kancli. Chcú byť akoby influenceri v bežnom zamestnaní Mladí už nechcú ticho a poslušne sedieť v kancli. Chcú byť akoby influenceri v bežnom zamestnaní 29. novembra 2018, 8:48

Na sociálnej sieti nájdeš už aj malú, regionálnu firmu, ktorá ti prostredníctvom fotografií a statusov približuje dennú rutinu. Smart zariadenia jednoducho prinútili firmy, aby sa posunuli vpred, mladých zas inšpirovali na nevšednú kariéru.

Možno sa to nezdá, no za posledných pár rokov vznikli alebo sa rozvinuli odvetvia, o ktorých predtým nik ani nechyroval a zamestnať človeka na takú pozíciu bol skôr znak prepychu, ako samozrejmosti. Dnes je všetko inak. 

Za každým postom firmy stojí často hneď niekoľko ľudí, ktorí sa snažia z jedného statusu spraviť virálny post. Za každým videom nahratým na Youtube je poriadne premyslený nápad a za každou vychytávkou na tvojom obľúbenom webe pracoval celý tím vývojárov.

Vybrali sme desať zamestnaní či oblastí, ktoré sú v posledných rokoch v kurze a zaujímajú predovšetkým mladých.  Mimochodom, tento autorský text patrí do série článkov s názvom Kto je generácia Ypsilon?, určite vlákno neprehliadni.

Social media manager

Na sociálnych médiách ako je Instagram a Facebook už nájdeš naozaj všetko. Od maličkej firmy po veľkoobchod, tvojho obľúbeného herca, speváka či film. Navyše máš možnosť vyjadriť svoje postoje, lajkuješ, zdieľaš, komentuješ a zapájaš sa do života rôznorodých komunít.

Na to, aby to celé fungovalo, respektíve fungovalo efektívne, vznikla pozícia manažéra sociálnych sietí. Jeho úlohou je koordinovať obsah obchodného klienta, vymýšľať kampane, propagácie, byť nápaditý a „chrumkavý“. Na to, aby si sa stal manažérom sociálnych sietí, musíš sledovať trendy, byť zbehlý v angličtine, mať aké-také zručnosti v programoch na úpravu fotografií a hlavne mať originálne nápady. A zároveň musíš byť zmierený s tým, že si ten, čo všetko tvorí a zariaďuje, no nikto to nevidí (až na tvojich kolegov).

Youtuber/streamer

Youtuber či streamer je úplne iná kapitola. Predávaš svoju tvár a nápady, si značkou sám sebe. Úspech či neúspech závisí od tvojho contentu, nápaditosti, šikovnosti v oblasti strihania a natáčania videí. Ak si nudný, nesympatický a nezáživný, nenahrabeš si fanúšikov a nezarobíš si.

Na Slovensku a Česku dnes máme desiatky zaujímavých streamerov, medzi ktorých bezpochyby patrí Selassie, Duklock či peeetaaa. Je však samozrejme čisto na tebe, komu dáš šancu a kto sa ti svojou tvorbou zapáči, no určite je dnes z čoho vyberať.

Rozmach v IT sektore

Okrem účtov na sociálnych sieťach chce mať každá firma svoj web, na ktorom zákazníci či návštevníci nájdu všetko, čo potrebujú. Kvalitných programátorov a grafikov na Slovensku stále nie je veľa a to aj napriek tomu, že ich je z roka na rok čoraz viac. O tom, že IT biznis je momentálne veľmi lákavá oblasť podnikania, svedčí aj fakt, že pribúda čoraz viac a viac firiem, ktoré ti dodajú všetko v jednom balíku – vymyslia, ako bude stránka fungovať, vyzerať a pomáhajú ti so servisom stránky aj po tom, čo je stránka hotová.

Reseller

Domov
Zdieľať
Diskusia