Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. marca 2019, 18:28
Čas čítania 0:00
Vl Mi Adam Novosad

Maroš Šefčovič: Slovensko nie je skorumpovaná krajina. Sme úspešná krajina s výnimočným príbehom (Rozhovor)

Maroš Šefčovič: Slovensko nie je skorumpovaná krajina. Sme úspešná krajina s výnimočným príbehom (Rozhovor)
Zdroj: TASR
REFRESHER
Uložiť Uložené

Vyspovedali sme prezidentského kandidáta Maroša Šefčoviča, ktorého už v sobotu čakajú voľby.

Slovensko čakajú najbližšiu sobotu prezidentské voľby. Už pred pár dňami sme ťa detailne oboznámili s dvoma kandidátmi, ktorí majú k postu prezidenta podľa viacerých prieskumov najbližšie. Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič sú si v mnohých oblastiach podobní, ale v mnohých diametrálne odlišní, a tak sme sa po prvotnom predstavení rozhodli oboch vyspovedať.

Odporúčané
Koho voliť za prezidenta? Zhrnuli sme všetko o dvoch najsilnejších kandidátoch z prieskumov Koho voliť za prezidenta? Zhrnuli sme všetko o dvoch najsilnejších kandidátoch z prieskumov 7. marca 2019, 14:14


Náš web nepatrí medzi tie spravodajské, pravidelne sa nevenujeme politickým témam, ale na druhej strane pociťujeme istú mieru spoločenskej zodpovednosti za to, ako naša krajina vyzerá a bude vyzerať.

Medzi našich čitateľov patrí veľké množstvo mladých ľudí, ktorým týmito rozhovormi chceme ponúknuť pohľad do sveta oboch kandidátov.

Nešetrili sme ani jedného, vypytovali sme sa na silné aj slabé stránky jednotlivých kandidátov, politických strán či na súčasný stav slovenskej spoločnosti, a tak ti možno aj spovede Zuzany Čaputovej a Maroša Šefčoviča pomôžu v rozhodovaní.

Jedno je však jasné, v sobotu neseď doma a choď voliť. Slovensko sa bez tvojho hlasu nezaobíde. Odpovede sme neupravovali, sú v plnom znení, bez gramatických a štylistických úprav.

Čo sa v rozhovore s Marošom Šefčovičom dozvieš:

  • Ako to vlastne medzi ním a Smerom je
  • Či je Slovensko skorumpovaná krajina
  • Čo si myslí o Georgovi Sorosovi
  • Či sú Kotlebovci fašisti
  • Ako vníma vraždu Jána a Martiny
  • Či sa dá dôverovať polícii
  • Či ovládajú krajinu oligarchovia

 

Maroš Šefčovič: Slovensko nie je skorumpovaná krajina. Sme úspešná krajina s výnimočným príbehom
Maroš Šefčovič: Slovensko nie je skorumpovaná krajina. Sme úspešná krajina s výnimočným príbehom Zdroj: Archív Maroša Šefčoviča

Prečo ste sa na poslednú chvíľu rozhodli kandidovať na prezidenta?

Už v minulom roku sa ma niektorí priatelia a známi pýtali, či o tom neuvažujem. Oficiálnu ponuku som dostal začiatkom nového roka a uvedomil som si, že mám príležitosť vrátiť Slovensku všetko, čo mi v minulosti dalo. Samozrejme, musel som sa o tom porozprávať s mojou rodinou, lebo je to veľký zásah do nášho života, ale aj túto výzvu sme prijali spolu. Moja manželka je v kampani naplno spolu so mnou a som presvedčený, že by bola skvelou prvou dámou.

Čo vás kvalifikuje na post prezidenta?

Slovensku ponúkam roky skúseností, ktoré som získal v rokovaniach s tými najvýznamnejšími svetovými lídrami. Chcem byť silným prezidentom pre silné Slovensko. Počas mojej kariéry som viedol rokovania aj so štátmi, ktoré boli prakticky vo vojne, a podarilo sa mi ich priviesť k dohode. To je to, čo ponúkam aj Slovensku, ktoré je veľmi rozdelené. Samozrejme, mohol by som spomenúť aj môj veľmi jasne definovaný program so zameraním na sociálne veci a osobitne seniorov a mladé rodiny.

Nikdy by som nepodpísal zrušenie vlakov zadarmo a podporujem napríklad aj zavedenie trinásteho dôchodku.

Kandidujete ako nezávislý kandidát, no s jasnou podporou Smeru. Čo to znamená?

 Znamená to, že chcem byť prezidentom, ktorý bude spájať ľudí aj politické strany a spoločne budem s každým hľadať tie najlepšie riešenia pre Slovensko. So stranou Smer-SD ma spája práca na strategických míľnikoch – napríklad zavedenie eura, vstup do Schengenu – a tiež  silné sociálne cítenie.

Ako vám pomáha strana? (finančne – koľko peňazí poskytla, materiálne, personálne)


 Všetky finančné operácie spojené s kampaňou sú na mojom transparentnom účte a určite neprekročím zákonom stanovený limit.

Ako veľmi ste v rámci kampane prepojený so Smerom? (chodíte na MDŽ, Robert Fico a Peter Pellegrini vás obraňujú v reláciách)

Ako som už povedal, so stranou Smer-SD máme silné spoločné témy predovšetkým v oblasti sociálnej politiky. Nikdy by som nepodpísal zrušenie vlakov zadarmo a podporujem napríklad aj zavedenie trinásteho dôchodku.

Maroš Šefčovič: Slovensko nie je skorumpovaná krajina. Sme úspešná krajina s výnimočným príbehom
Maroš Šefčovič: Slovensko nie je skorumpovaná krajina. Sme úspešná krajina s výnimočným príbehom Zdroj: Archív Maroša Šefčoviča

Ako vnímate kauzy strany Smer? Výrazne vás totiž ovplyvňujú v kampani.

Ja prichádzam na Slovensko s nespochybniteľne čistým štítom a osobným príbehom, v ktorom som preukázal svoju nezávislosť, a pokiaľ viem, všetky kauzy, ktoré boli otvorené, sa vyšetrujú. To je tá najlepšia odpoveď na akékoľvek podozrenia. Presadzujem princíp „padni, komu padni“ a hovorím jednoznačné „nie“ individuálnej milosti pre akéhokoľvek bývalého politika.

Prečo by vás mali voliť ľudia, ktorí majú výhrady voči strane Smer?

Domov
Zdieľať
Diskusia