Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. marca 2019, 15:28
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Svet Marvelu: Na internet uniklo stretnutie Avengerov z Endgame. Čo znamená a kedy sa odohráva potitulková scéna z Captain Marvel?

Svet Marvelu: Na internet uniklo stretnutie Avengerov z Endgame. Čo znamená a kedy sa odohráva potitulková scéna z Captain Marvel?
Zdroj: Marvel Studios/Disney
FILMY A SERIÁLY MARVEL FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Captain Marvel je už niekoľko dní v kinách a my tak logicky máme niekoľko otázok.

Dlhoočakávaná premiéra prvej ženskej MCU sólovky je za nami. Nedopadla úplne podľa našich predstáv, no Disney si aspoň zase raz krásne nabalí vrecká. Snímka je totiž obrovským hitom, no nás dnes bude zaujímať hlavne to, ako je napojená na zvyšok MCU a pozrieme sa aj na potitulkové scény. 

Na samotnom konci filmu Carol prebudí plný rozsah svojich schopností a so všetkými pozametá podlahu. Na jednej strane sa ukázala sila tejto hrdinky, na strane druhej sme nemuseli mať o nikoho a nič strach. Sčasti to pramenilo aj z faktu, že išlo o prequel, no a sčasti za to môže nulové napätie či snaha o osudovosť. Niekedy vtedy prehltne mačka-flerken Goose aj Tesseract (aj ty si si pri jeho odhalení jemne odfrkol, akoby museli byť Infinity Stones zdrojom všetkého vzácneho v MCU?). 

Mimochodom, tá nikoho nezjedla. Goose (meno dostala po Anthonym Edwardsovi z Top Gunu), v komiksoch zvaná aj ako Chewie, dokáže vo svojom vnútri vytvárať dimenzie a priestor pre uskladnenie čohokoľvek, na čom si pochutná. Z hľadiska prehltnutia Tesseractu to môžeme vnímať len ako formu dopravy a netreba za tým hľadať nič hlbšie. Teba môže zaujímať, ako sa v prvom rade Tesseract dostal z rúk Howarda Starka (ktorý ho našiel v ľade niekedy po 2. svetovej vojne, zatiaľ čo Cap driemkal o čosi dlhšie) do moci Mar-Vella z rasy Kree. 

Svet Marvelu: Na internet uniklo stretnutie Avengerov z Endgame. Čo znamená a kedy sa odohráva potitulková scéna z Captain Marvel?

Na toto bohužiaľ odpoveď nikto z nás nepozná, no dá sa predpokladať, že Howard jej ho zveril s vedomím, že vie, o koho ide.  Tesseract bol na Zemi až príliš dlho a je divné, že ho tam tak dlho nikto nevedel nájsť alebo ho nehľadal vôbec. Tu sa môžeme pozrieť ja na fakt, prečo do ochrany Zeme nikdy nezasiahol Ancient One (predstavený v Doctorovi Strangeovi). Práve nálet a bombardovanie Accusermi či útok na New York sú zrejme najvhodnejšie príklady nefunkčného prepojenia MCU.

A teraz už k sľubovaným potitulkovým scénam. V tej druhej Goose v nej „vypľúva“ Tesseract na stôl Furyho. A to je asi tak všetko podstatné, čo sa v nej stane. Oveľa zaujímavejšia je však tá prvá. Marvel Studios už tradične využíva systém 2 potitulkových scén (až na Infinity War), kde jedna načrtne ďalší dej a druhá slúži skôr na pobavenie. 

Frame from scene after credits!!!!! from r/MarvelStudiosSpoilers

Tá dejovo významnejšia sleduje zrejme úvodnú polhodinu Avengers: Endgame. Stretávame totiž Black Widow, Captaina Americu, War Machina a Bannera. Hrdinovia sledujú narastajúci počet mŕtvych po celom svete, zatiaľ čo za nimi príde Rhodes so správou, že Furyho pager prestal vysielať signál. Nikto z nich netuší, kam bol vyslaný, no všetci si uvedomujú, že posledný akt Nicka Furyho nebol len tak pre srandu králikov. A tak sa snažia obísť nastavenia a vyslať signál znova.

To však nebude potrebné, keďže po rýchlej kamerovej otočke vidíme, že sa Natashina otázka (koho Fury volal) zodpovie sama. My už od potitulkovej scény z Infinity War vieme, že signál smeroval na druhú stranu vesmíru, a to konkrétne ku Carol Danvers. Tá má dosť sily na to, aby Thanosovi zavarila sama o sebe, no a spoločne s preživšími hrdinami sa im môže podariť to, čo nedokázali na prvýkrát. 

Captain Marvel in post credit scene! from r/MarvelStudiosSpoilers



Vďaka potitulkovej scéne vieme, že Captain Marvel nebude žiadnym veľkým esom do finálneho boja, ale bude súčasťou tímu už od začiatku. Hodila by sa aj do záberov, kde je miestami viditeľné, že v nich chýba jedna postava. Ťažko povedať, aké budú jej ďalšie kroky, no nepochybne si aj ona všimla, že zmizla polovica galaxie. Zároveň môžeme predpokladať, že ona nebude tou, ktorá zachráni Nebulu a Tonyho putujúc vesmírom bez kyslíka, vody a jedla (okej, je to Marvel, stále to môže byť úplne inak). 

Vzhľadom na to, že Cap má v scéne stále svoju bradu a všetky zábery z Endgame nám ho ukázali už oholeného, vieme, že potitulková scéna sa odohráva na samom začiatku. Zrejme predtým dostaneme krátky brífing o tom, ako sa na Zemi žije krátko po Thanosovom lusknutí, no tu to začína byť zaujímavé. Ak Captain Marvel dorazí na samom začiatku, čo hrdinovia robia tak dlho po jej príchode? Cap sa stihne oholiť a začať chodiť na špeciálne sedenia ľudí, ktorí sa nevedia vyrovnať so stratou toľkých blízkych a známych. 

Svet Marvelu: Na internet uniklo stretnutie Avengerov z Endgame. Čo znamená a kedy sa odohráva potitulková scéna z Captain Marvel?

Natasha sa vydáva do Ázie vyhľadať Hawkeya (jeho Thanos na 99% pripravil o celú rodinu), Thor je kdesi mimo Zeme a Rocket sa pravdepodobne taktiež odpratal na domovskú planétu. V prípade, že zase raz nejde o klamlivé zábery, ktoré majú našu pozornosť smerovať nesprávnym smerom, sa môžeme domnievať viaceré.

Tejto teórii napovedá aj stretnutie Avengerov z Endgame. Scéna sa prehrávala na stretnutí investorov Disney a jeden z nich sa prekecol. Čo sa v nej teda deje? Zábery začínajú pohľadom na známu miestnosť v sídle Avengers. Vidíme Steva, Natashu, Carol a taktiež Nebulu, ktorá hovorí, že Thanos sa asi po skončení plánu uchýlil v „záhradke“. 

Rocket potom hovorí o tom, ako Thanosov čin spôsobil na Zemi najväčší energetický výbuch v jej histórii. A rovnaká energia bola v tej chvíli zaznamenaná aj na inej planéte. Samozrejme, reč je o priestore, do ktorého sa Thanos uchýlil na samotnom konci Infinity War. 

Svet Marvelu: Na internet uniklo stretnutie Avengerov z Endgame. Čo znamená a kedy sa odohráva potitulková scéna z Captain Marvel?

Hrdinovia si nie sú istí, či druhý nábeh na Thanosa dopadne inak ako naposledy, keď všetci dostali pekne na zadok. V tom sa ozve Carol, že rozhodujúcim faktorom bude tentoraz ona (že narozdiel od prvého stretu nebudú mať k dispozícii polovicu vtedajších hrdinov už akosi nikto neriešil). Rovnako tak si Avengeri zrejme neuvedomujú, že Infinity Gauntlet je značne poškodená a ani my nevieme, či Thanos stále dokáže použiť silu všetkých Infinity Stones.

Rhodes sa ešte Carol pýta, kde bola posledných 20 rokov, keď ju Zem toľkokrát potrebovala. Na to odpovedá, že planéty po celom vesmíre potrebujú pomoc hrdinov, no žiadna z nich nemá svojich Avengers, aby ich ochránila. V tom sa postaví Thor, privolá svoj Strombreaker, ktorý prefrčí popri Carolinej hlavy, zatiaľ čo ona sa ani len nepohne.

Thor len sucho poznamená, že sa mu páči a následne vidíme hrdinov letiac do vesmíru. Rocket už len humorne varuje tých, ktorí vo vesmíre neboli, aby mu neovracali loď. Tým scéna končí a ty sa asi pýtať, prečo v nej nebol Ant-Man a ani Tony.

Svet Marvelu: Na internet uniklo stretnutie Avengerov z Endgame. Čo znamená a kedy sa odohráva potitulková scéna z Captain Marvel?

Nebula sa predsa na Zem dostala, tak kde dopekla trčí Iron Man? Feige by ho nezabil na nedostatočný prísun kyslíka či vody, to je nám snáď všetkým jasné. Je teda možné, že je v nemocnici, na vlastnej špeciálnej misii alebo jednoducho už odmieta život hrdinu. Možno už neverí, že niečo dokážu zmeniť a nechce riskovať život (v prípade, že Pepper lusknutie prežila, sa k nej nepochybne bude chcieť veľmi vrátiť). 

A je tu aj možnosť, že sa so Scottom vybrali do Quantum Realm hľadať odpovede na otázky, ako zmeniť to, čo Thanos napáchal. Tých možností je skutočne neúrekom. Veľmi som však nerozoberal tú teóriu, ktorú som spomínal pred pár odsekmi. Hovorí o tom, že Avengers sa vyberú poraziť Thanosa a zvrátiť jeho čin s pomocou Captain Marvel.

Bohužiaľ, ani tentokrát im to nevyjde a Thanos ich znova porazí (možno s ďalšími novými záporákmi, keďže sa hovorí, že Thanos na to vo filme nebude sám). Thanos pravdepodobne nikoho nezabije, keďže na to nemá dôvod. Hrdinov porazí a daruje im život, len aby pochopili, že proti nemu nemajú žiadnu šancu. 

Svet Marvelu: Na internet uniklo stretnutie Avengerov z Endgame. Čo znamená a kedy sa odohráva potitulková scéna z Captain Marvel?

Vracajú sa teda na Zem a snažia sa zmieriť s tým, čo sa stalo. Cap začína prepadať depresiám a Natasha sa rozhodne vyhľadať svojho priateľa Clinta, z ktorého sa stal akýsi assassin. Osud vesmíru je spečatený, keď sa v tom pred bránou Avengers strediska objavuje Scott Lang a nepochybne má nejaký plán.

Stále nevieme, akú rolu v tom zohráva Tony a ako sa Scott dostane z Quantum Realm, no po 2. porážke Thanosom sa zrejme hrdinovia pustia do alternatívneho riešenia – cestovania v čase. To všetko je však len teória a my si na jej potvrdenie budeme musieť počkať minimálne do ďalšieho traileru. Ani tam nám však Marvel nemusí prezradiť dejové linky Endgame. Čo si o tom všetkom myslíš ty?

PS: Captain America nakoniec nie je The First Avenger.

PS2: Carol získala svoje schopnosti podobne ako v komiksoch. Po strete s technológiou Kree. Avšak, skutočne pramenia práve z Tesseractu, čo jej v boji s Thanosom dáva určitú výhodu.

Domov
Zdieľať
Diskusia