Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. marca 2019, 16:17
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Spojené kráľovstvo chce zvýšiť vek na nákup cigariet z 18 na 21 rokov. Plánuje vychovať novú generáciu bez nikotínu

ZAUJÍMAVOSTI CIGARETY
Uložiť Uložené

Iniciatíva našla podporu naprieč politickým spektrom.

Skupina poslancov britského parlamentu vymyslela spôsob, ako znížiť počet ľudí, ktorí fajčia cigarety. V spolupráci s množstvom mimovládnych organizácií a charít zaoberajúcich sa prevenciou fajčenia navrhujú, aby sa v Spojenom kráľovstve zdvihol minimálny vek na nákup cigariet z 18 na 21 rokov.

Politik Bob Blackman vysvetlil, že britská vláda chce v budúcich desaťročiach zredukovať počet fajčiacich ľudí, pri mládeži zase chcú dosiahnuť, aby nikdy s fajčením nezačínala. Do roku 2035 by chceli v Spojenom kráľovstve predĺžiť očakávanú dĺžku života o 5 rokov.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený katsushige (@katsushige_baggio),

V súčasnosti pritom v tejto ostrovnej krajine fajčí 8 % obyvateľstva vo veku 15 rokov, vláda chce tento podiel znížiť na 3 %. Vo všeobecnosti sa táto iniciatíva zameriava na potenciálne znižovanie fajčenia medzi mládežou z 15,5 % na 12 %.

Aj keď sa politikom návrh pozdáva, občania zrejme nebudú k iniciatíve pristupovať rovnako. Vo svete existuje len hŕstka krajín, kde je minimálny vek na nákup cigariet zvýšený na 21 rokov, medzi ktoré patria Honduras, Kuvajt alebo rovno mesto New York City.

Odporúčané
Čo sa deje s tvojím telom pri fajčení? Oxid uhoľnatý „vysáva“ kyslík z orgánov, v krvi ti koluje arzén aj kyanid Čo sa deje s tvojím telom pri fajčení? Oxid uhoľnatý „vysáva“ kyslík z orgánov, v krvi ti koluje arzén aj kyanid 3. novembra 2023, 14:30

Ba čo viac, skupina politikov do svojho návrhu zahrnula aj špeciálny odvod pre výrobcov cigariet. Keby návrh vstúpil do platnosti, výrobcovia by museli zaplatiť ročný poplatok za objem cigariet, ktoré predali v Spojenom kráľovstve. V praxi by ich tak tieto poplatky mohli stáť desiatky miliónov libier.

Domov
Zdieľať
Diskusia