Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
25. februára 2019, 9:00
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

V Amazonskom pralese našli mŕtvu veľrybu. Biológovia rozmýšľajú, ako sa tam zviera zatúlalo

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Nezvyčajný pohľad sa naskytol biológom v Brazílii.

Brazílski biológovia z mimovládnej organizácie Bicho D'água zo severu krajiny zažili v posledných dňoch situáciu, ktorú si doteraz vedeli predstaviť len ťažko. V Amazonskom dažďovom pralese narazili na telo mŕtvej veľryby, ktoré sa nachádzalo na ostrove Marajó.

Ostrov leží v ústí rieky Amazonka do Atlantického oceánu, čo vysvetľuje, odkiaľ sa veľryba v pralese nabrala, ale tamojší experti stále neprišli na to, ako sa zviera ocitlo vo vzdialenosti viac ako 15 metrov od oceánu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Bicho D'água (@bicho_dagua),

Veľryba na dĺžku merala približne 11 metrov, jej šírka zase dosahovala 2 metre a biológovia zistili, že by malo ísť o 12-mesačné mláďa. Z rozkladajúceho sa tela okamžite odobrali vzorky, aby mohli zistiť príčinu smrti, pretože zatiaľ určená nebola.

Momentálna hypotéza hovorí, že veľryba sa mohla nachádzať vo vodách pri severnom pobreží krajiny, keď ju zastihol silný príliv, ktorý Brazília v posledných týždňoch zažíva pravidelne, a odniesol ju až na ostrov.

Takýmto spôsobom sa mohla dostať niekoľko metrov na pevninu, avšak biológovia zatiaľ nerozumejú ani tomu, prečo vlastne veľryba plávala pri severnom pobreží krajiny vo februári. V tomto období sa v oblasti veľryby zvyčajne nenachádzajú, a tak odborníci predpokladajú, že zviera mohlo stratiť svoju skupinu a zatúlať sa, čo sa mu stalo osudným.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Bicho D'água (@bicho_dagua),

Domov
Zdieľať
Diskusia