Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. februára 2019, 18:04
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Marihuana je obrovským rizikom pre miliardový trh s alkoholom, tvrdí nová analýza

ZAUJÍMAVOSTI ALKOHOL MARIHUANA
Uložiť Uložené

Analytici zisťovali dlhodobý vplyv marihuany na trh s alkoholom.

V rôznych krajinách sveta už bola marihuana zlegalizovaná. V Uruguaji či Kanade si môžeš zelenú rastlinu kúpiť bez strachu z toho, že by ťa policajti za jej užívanie mohli strčiť do väzby. Veľmi podobná situácia panuje aj v štátoch USA ako Kalifornia či Colorado, a tak je zrejme len otázkou času, kedy sa legalizácia začne vo veľkom rozoberať aj v Európe.

Na užívanie marihuany v štátoch, kde je už legálna, sa najnovšie pozreli analytici zo spoločností IWSR a BDS Analytics. Spoločnosť IWSR sa špecializuje na analýzu dát o trhu s alkoholom, a práve alkohol bol hlavnou témou výskumu. Analytici predpokladajú, že by marihuanový trh mohol výrazne ovplyvniť a ohroziť dominanciu trhu s alkoholom. Kanabis podľa nich predstavuje dlhodobé riziko pre výrobcov alkoholu.

Z výskumu vyplýva, že v krajinách s legálnou marihuanou rastlinu užíva až do 40 % mladých ľudí vo veku nad 21 rokov. Výsledky analýzy upozorňujú na to, ako dokážu ľudia marihuanu využiť v situáciách, kde alkohol nemôže zohrávať žiadnu rolu. Dajú sa z nej vyrábať všemožné produkty a oproti alkoholu má jednu očividnú výhodu.

Odporúčané
Kedysi podával lopty futbalistom, dnes má luxusnú vodku, ktorú propaguje aj Jake Paul. Ako sa z mladíka stal milionár? Kedysi podával lopty futbalistom, dnes má luxusnú vodku, ktorú propaguje aj Jake Paul. Ako sa z mladíka stal milionár? 19. februára 2024, 9:30

Marihuana má preukázateľné pozitívne účinky na zdravie, a tak ju mládež užíva v situáciách, keď sa potrebuje koncentrovať, vyburcovať svoju kreativitu či motivovať sa. Samozrejme, mladí marihuanu vyhľadávajú aj pre spomínané medicínske účinky.

Spoločnosti preto vyhlasujú, že veľkí výrobcovia alkoholických nápojov by sa mali sústrediť na zmenu potrieb, nárokov a dopytu mladých ľudí, aby o niekoľko rokov nezostali na chvoste.

Čoraz viac známych spoločností začalo investovať do marihuany, najlepším príkladom je možno majiteľ značky Marlboro, o ktorého akvizícii firmy pôsobiacej v oblasti kanabisu sme písali nedávno.

Domov
Zdieľať
Diskusia