Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. februára 2019, 11:04
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Fantastický Mads Mikkelsen ťa emocionálne rozdrví v intenzívnej severskej dráme Hon

Fantastický Mads Mikkelsen ťa emocionálne rozdrví v intenzívnej severskej dráme Hon
Zdroj: BBC
FILMY A SERIÁLY TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Nenapadá ti žiadny film či seriál, ktorý by si si pustil? Možno ti v tom pomôžu naše pravidelné tipy.

Máme tu opäť sobotu, čo znamená, že dorazilo ďalšie vydanie našej rubriky Tipy na filmy. V nej ti už klasicky ponúkneme trojicu skvelých projektov (tentokrát aj so seriálom), ktorým by si určite mal dať šancu. Nech sa páči. 

Oskar A. – Hon (The Hunt, 2012, réžia: Thomas Vinterberg)

Hlavným hrdinom tejto skvelej dánskej drámy je Mads Mikkelsen v úlohe 40-ročného Lucasa. Ten sa nedávno rozviedol a začína žiť nový život. Má kamarátov, prácu, priateľku, pohodový vzťah s dospievajúcim synom a všetko sa zdá byť v poriadku.

Túto idylku však naruší jedna náhodná lož, ktorá sa rýchlo začne šíriť v Lucasovej komunite. Obavy a nedôvera miestnych sa tak rýchlo vymknú kontrole a jeho známi prepadnú akejsi podivnej hystérii. Lucasovi teda neostáva nič iné, než uhájiť svoju česť a možno nakoniec aj holý život.

Čo sa však na prvý pohľad môže zdať ako nezaujímavá severská záležitosť, je v skutočnosti emocionálne nesmierne silný a intenzívny príbeh, ktorý sa divákovi dokonale zareže pod kožu, pričom tá bezmocnosť ústrednej postavy je priam hmatateľná. Mads Mikkelsen tu navyše predviedol ďalší fantastický výkon! 9/10

Dušan Š. – The Little Drummer Girl (2018, réžia: Chan-wook Park)

Talentovanú Florence Pugh si si mohol všimnúť v brilantnej dráme Lady Macbeth či historickom epose Outlaw King. Teraz si táto mladá herečka pripísala ďalší úspech, a síce minisériu The Little Drummer Girl. V nej stvárnila ľavicovo zmýšľajúcu herečku Charlie, ktorú do svojich radov naverbuje izraelská tajná služba.

Odporúčané
Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun 18. februára 2024, 13:30

Tá od nej chce, aby im pomohla s pátraním po nebezpečnom teroristovi. Seriálu nechýba poriadna porcia napätia, výborné dialógy a kvalitné aj komplexné postavy. Nie je to však len pôvabná Pugh, kto podáva fantastický výkon. Výborní sú aj Michael Shannon a Alexander Skarsgård.

Okrem samotného thrillerového príbehu ti režisér Chan-wook Park dá možnosť nazrieť na komplikovaný palestínsko-izraelský konflikt, v ktorom by sme márne hľadali vyslovene dobré či vyslovene zlé postavy. Výborná práca, ktorá by ti rozhodne nemala ujsť. 9/10

Barbara L. – The Breadwinner (2017, réžia: Nora Twomey)

Dievčatko Parvana žije so svojou rodinou v Kábule, zemi ovládanej Talibanom, kde ženy môžu vychádzať von len v sprievode muža a zahalené. Keď jej otca bez varovania neprávom zatknú, musí sa postarať o matku, sestru a malého brata. Jediný spôsob, ako uživiť rodinu, je ostrihať si vlasy a vydávať sa za chlapca.

V týchto ťažkých časoch nájde spriaznenú dušu v kamarátke Shauzii, ktorá sa tiež vydáva za chlapca a naučí Parvanu, ako najrýchlejšie zarobiť peniaze. Využije svoje schopnosti z písania a čítania, aby dostala otca z väzenia. V temnej realite plnej zla a násilia nachádzajú útechu vo fantazijnej rozprávke o statočnom chlapcovi, ktorý sa vyberie na nebezpečnú cestu, aby zachránil celú dedinu.

Odporúčané
Recenzia Bones & All: Timothée Chalamet podrezáva hrdlá a konzumuje ľudí aj s kosťami. Pri sledovaní filmu ťa možno napne Recenzia Bones & All: Timothée Chalamet podrezáva hrdlá a konzumuje ľudí aj s kosťami. Pri sledovaní filmu ťa možno napne 23. novembra 2022, 17:30

V animovanej snímke The Breadwinner budeš márne hľadať milú rozprávku o rodine či priateľstve. Napriek tomu, že obe témy hrajú vo filme dôležitú úlohu, tak ide v prvom rade o tragický príbeh utláčaných afgánskych žien. Na pozadí vojny vystupuje nesmierne odvážne dievča, ktoré sa usiluje o návrat milovaného otca k rodine a riskuje vlastný život. Animák ponúka aj veľmi pestrú vizuálnu stránku, od ktorej sa nebudeš chcieť odtrhnúť. 8/10

Domov
Zdieľať
Diskusia