Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. januára 2019 o 12:09
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Priemerný Európan minie za rok na alkohol 300 €. V ktorej krajine pijú obyvatelia najviac?

ZAUJÍMAVOSTI ALKOHOL
Uložiť Uložené

Slovensko sa nachádza nad priemerom, ale aj tak sa nedostalo ani do prvej päťky.

Štatistický úrad Európskych spoločenstiev známy ako Eurostat publikoval správu, podľa ktorej európske domácnosti v roku 2017 minuli na alkoholické nápoje viac ako 130 miliárd €, čo značí približne 300 € na obyvateľa.

Na 5. mieste sa umiestnili naši bratia z Česka, ktorí na alkohol míňali približne 3,3 % svojich príjmov. Rebríčku kraľujú pobaltské krajiny ako Estónsko (5,2 %), Lotyšsko (4,9 %) a Litva (4 %). 4. miesto s 3,5 % obsadilo Poľsko.

Slováci do alkoholu investovali 2,5 % zo svojich príjmov a dostali sa na 10. priečku. Priemer Európskej únie je 1,6 %.

Najmenej výdajov na alkohol Eurostat zaznamenal v Španielsku, ktorého obyvatelia na alkoholické nápoje minuli len 0,8 % príjmov. Podobne nízke náklady sa týkali Talianska (0,9 %), Grécka (0,9 %), Holandska (1,2 %) či Portugalska (1,4 %). Zvyšok rebríčka nájdeš TU.

Odporúčané
V Papuči som sa rozprával so štamgastmi o Lacovi Meliškovi: Prievidžania si „Uja Cibuľu“ pamätajú aj ako futbalistu (Reportáž) V Papuči som sa rozprával so štamgastmi o Lacovi Meliškovi: Prievidžania si „Uja Cibuľu“ pamätajú aj ako futbalistu (Reportáž) 5. mája 2024 o 9:30

Do výslednej sumy Eurostat nezapočítaval výdaje za alkohol skonzumovaný v reštauráciách a hoteloch. Podľa Eurostatu sa percentá v rámci európskych krajín za posledných 10 rokov veľmi nemenili, takže možno predpokladať, že po spočítaní dát z roku 2018 sa dočkáme podobných výsledkov.

Domov
Zdieľať
Diskusia