Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
12. novembra 2018, 0:31
Čas čítania 0:00
Šimon Kucka

Jim Carrey sa v seriáli Kidding vracia k špičkovým hereckým výkonom, ktoré majú od komédie ďaleko (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY JIM CARREY
Uložiť Uložené

Nový seriál s Jimom Carreym nie je tým, za čo sa vydáva.

Nie je tomu až tak dávno, čo HBO oznámilo príchod nového seriálu v hlavnej úlohe s Jimom Carreym na svoje obrazovky. Keď sa povie slovné spojenie „Jim Carrey – hviezda seriálu”, väčšina priaznivcov hollywoodskeho komika nastraží uši. Ak však pridáte drobnú informáciu, a to, že o réžiu sa stará Michel Gondry, získali ste pozornosť nielen fanúšikov, ale aj kritikov. 

Gondry totiž režíroval filmový hit Večný svit nepoškvrnenej mysle (2004), kde práve Carrey opäť dokázal celému svetu, že pri pohľade na jeho herecký um sa nemusia ľudia iba smiať. Podľa môjho osobného názoru je Carrey jedným z najlepších komikov, akí kedy žili, no keď sa prevtelí do komornejšej postavy, skutočne to stojí za to. 

Výnimkou nie je ani seriál Kidding. Aj keď môžu trailery či samotný názov evokovať pocit, že pôjde o komédiu (český preklad znie K smíchu, pozn. red.), nie je to tak. Ide o veľmi podobný zážitok, akým bolo Eternal Sunshine či Truman Show (1998). Dokonca o čosi temnejší.

Jim Carrey sa v seriáli Kidding vracia k špičkovým hereckým výkonom, ktoré majú od komédie ďaleko (Recenzia)
Zdroj: Showtime
 

Jim Carrey sa pretransformoval do postavy menom Jeff Pickles. Ide o postavu vytvorenú na základe známej televíznej osobnosti menom Mr. Rogers. Ak by si náhodou nevedel o koho ide, Fred Rogers bol americký zabávač s televíznou šou s názvom Mister Rogers' Neighborhood určenou pre deti, kde ich učil k láske ku svojmu okoliu a k sebe samému.

Odporúčané
10 najlepších filmov s Jimom Carreym (Rebríček) 10 najlepších filmov s Jimom Carreym (Rebríček) 27. septembra 2022, 9:30

Jeff Pickles, vlastným menom Jeff Piccirillo, má taktiež vlastnú televíznu šou určenú pre deti, ktorá je takmer identická s tou Rogersovou. Dokonca mu nik nepovie inak, ako Mr. Pickles. Je tým milým susedom, ktorého každý pozná po mene, rozdáva lásku a radosť všade navôkol, jednoducho by neublížil ani muške. 

Postupne zisťujeme, že celé televízne štúdio je vlastne rodinnou firmou. Na čele spoločnosti stojí Jeffov otec, Sebastian Piccirillo (Frank Langella) a Jeffova sestra Didi (Catherine Keener) vytvára rôzne pestrofarebné bábky pre šou. 

Jim Carrey sa v seriáli Kidding vracia k špičkovým hereckým výkonom, ktoré majú od komédie ďaleko (Recenzia)
Zdroj: Showtime

Zoznamujeme sa aj s ďalšími dôležitými postavami a rodinou, ako napríklad synom Willom (Cole Allen), ex-manželkou Jill (Judy Greer) či inými charaktermi s väčším či menším významom. Pointa príbehu večne usmiateho a priateľsky pôsobiaceho muža spočíva v tom, že keď zhasnú reflektory a vypnú sa kamery, ocitá sa v skutočnom živote, ktorý sa mu rúca.

Už je to rok, čo jeden z jeho synov – dvojičiek, Phil, zahynul pri autonehode. On a jeho žena sú rozvedení a Jeff teraz býva sám. So smrťou syna sa nedokáže vyrovnať a všetci navôkol si myslia, že mu začína pokrivkávať psychika. Vidia to všetci až na samotného pána Picklesa.

Asi toľko k deju, aby sme sa vyhli zbytočným spoilerom. Tvorcom celej šou je Dave Holstein, ktorý sa pri realizácii svojho projektu obklopil skvelou partičkou ľudí, počnúc Carreym a končiac Gondrym. Francúz štatisticky režíruje 60% seriálu, ostatných 40% si po dvoch epizódach rozdelili Jake Schrier (Paper Towns) a Minkie Spiro (Better Call Saul).

Jim Carrey sa v seriáli Kidding vracia k špičkovým hereckým výkonom, ktoré majú od komédie ďaleko (Recenzia)
Zdroj: Showtime
 

Seriály sa od filmov okrem iného odlišujú dlhším rozbehom, čím je automaticky kvalitnejšie vykreslená psychológia postáv a divák sa s nimi môže lepšie zžiť (v pomyselnom rebríčku sú na prvej priečke knihy). Pri Kidding trvá tento rozbeh približne prvé 4 epizódy. Potom začína emocionálny trip. 

Odporúčané
Grimasy Jima Carreyho šetrili štúdiám milióny dolárov na počítačových trikoch. V Hollywoode sa mu nijaký komik nevyrovnal Grimasy Jima Carreyho šetrili štúdiám milióny dolárov na počítačových trikoch. V Hollywoode sa mu nijaký komik nevyrovnal 17. januára 2022, 12:30

Každá epizóda má približne 30 minút, čo seriálu skutočne svedčí a skvelo funguje. Nedokázal by som si predstaviť iný formát, či už kratší, 20-minútový, alebo dlhší, 45-minútový.

Jedným z najväčších lákadiel celého projektu je vizuálna stránka. Michel Gondry je známy svojimi surreálnymi výtvormi a na hlavu postavenými nápadmi. Tie presadil najskôr vo videoklipoch, napríklad pre skupinu Foo Fighters, Daft Punk či speváčku Björk, a neskôr pri celovečerných filmoch.

Rovnako tak ich presadil aj v Kidding. Ako ochutnávku vám ponúkame túto scénu, ktorá nám vyrazila dych a zaslúžila by si samostatný článok. Poďakovať sa za ňu môžeme práve talentovanému Gondrymu.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 

THIS is why I wanna be a filmmaker ❤ Thanks for sharing this BTS video of “Kidding” with us @historyofcinema! You have a wonderful page my friend!

Príspevok, ktorý zdieľa Directors Visions (@directors_visions),

Kamera a vizuál seriálu je famózny. Hra s farbami, oddelenie farebného a idylického sveta od šedej reality je vymyslené do posledného detailu. Dave Holstein skutočne nemohol posadiť na režisérsku stoličku vhodnejšieho kandidáta ako režiséra Eternal Sunshine of Spotless Mind. 

Odporúčané
Jim Carrey odmieta selfie s fanúšikmi. Ľudia ich publikujú na Instagram, aby sa cítili dôležití, tvrdí herec Jim Carrey odmieta selfie s fanúšikmi. Ľudia ich publikujú na Instagram, aby sa cítili dôležití, tvrdí herec 24. júna 2019, 8:24

Zvuková stránka je zvládnutá precízne, väčšinu času môžeme počuť rôzne variácie zvučiek a piesní Mr. Picklesa o priateľstve, emóciách a živote. Niet čo vytknúť ani hercom. 

Carrey hrá najlepšie od roku 2004, a ako som už niekoľkokrát spomínal: keby si mám vybrať medzi 10 Carreyho komediálnymi rolami a 1 dramatickou rolou, bez váhania siahnem po druhej voľbe. Muselo byť preňho ťažké natáčať scény o smrti blízkej osoby a vyrovnávaní sa s ňou, keďže nedávno sám prešiel podobnou situáciou pri tragickej smrti svojej priateľky.

Vedľajší herci hrajú prirodzene druhé husle, a hoci to môže znieť tak, že ich hanobím, v skutočnosti ide o pravý opak. Všetkým jednoducho veríte, že sú tým, za koho sa vydávajú. Svojich úloh sa zodpovedne chytili aj mladí herci, najmä Cole Allen. Ten si zahral rovno dvojrolu, a to dvojičky Willa a Phila Picklesovcov. 

Jim Carrey sa v seriáli Kidding vracia k špičkovým hereckým výkonom, ktoré majú od komédie ďaleko (Recenzia)
Zdroj: Showtime

Kidding je presne takým seriálom, akým je podstata jeho príbehu a postavy v ňom. Existuje na to známe príslovie: „nesúď knihu podľa obalu”. Možno sa ti nasledujúce tvrdenie bude zdať hlúpe, no tento projekt pracuje s vývojom postavy veľmi podobne, ako napríklad Breaking Bad. Na číselnej stupnici projekt hodnotím osem a pol bodmi z desiatich. 

Odporúčané
Najlepšie komédie Jima Carreyho: Od nezabudnuteľnej Masky po bláznivého zvieracieho detektíva Acea Venturu Najlepšie komédie Jima Carreyho: Od nezabudnuteľnej Masky po bláznivého zvieracieho detektíva Acea Venturu 22. júna 2019, 16:45

Jeff je naoko milý, večne usmiaty, štedrý a dobroprajný chlapík. Jeho osobné problémy ho však postupne tlačia až k okraju útesu. A ty sa nemôžeš dočkať, čo sa stane, keď príde veľkolepý pád. Po rokoch tak (konečne!) ide o herecký koncert Jima Carreyho.

Má to skvelého režiséra a pracuje s témou, ktorá sa týka nás všetkých. Ak si teda ešte nevidel Kidding, vysoko ti ho odporúčame. My sa už nevieme dočkať 2. série. Účasť Michela Gondryho nie je oficiálne potvrdená, čo sa snáď čoskoro zmení. Celá prvá epizóda je voľne dostupná na YouTube (odkaz tu).

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia