Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. novembra 2018, 10:46
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Sabrina mladá čarodejnica je späť, tentokrát ako temný atmosferický horor s čiernym humorom. Dokáže vás očariť? (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY THE CHILLING ADVENTURES OF SABRINA
Uložiť Uložené

The Chilling Adventures of Sabrina od Netflixu má potenciál byť veľkým hitom.

Poznáte známy komediálny seriál 90. rokov Sabrina, mladá čarodejnica, ktorý s úspechom frčal aj na našich televíznych staniciach? Tak naň rýchlo zabudnite, pretože Netflix nám vo svojom novom projekte The Chilling Adventures of Sabrina ponúka radikálne odlišný pohľad na dobrodružstvá tejto tínedžerskej čarodejnice.

Ale je to pochopiteľné. Zatiaľ čo pôvodný seriál vychádzal z komiksovej predlohy, ktorá vznikla v 70. rokoch, najnovšia verzia je adaptáciou komiksu z roku 2014. Nejde teda už o žiadny sitcom, ale o atmosférický dark fantasy horor.

Sabrina Spellman (Kiernan Shipka) je polovičná čarodejnica a žije v mestečku Greendale, kde obýva honosný dom so svojimi čarodejníckymi tetami – dobráckou Hildou (Lucy Davis) a prísnejšou Zeldou (Miranda Otto). 

Býva s nimi aj Sabrinin bratranec Ambrose (Chance Perdomo), ktorý si tu odpykáva domáce väzenie za to, že sa svojho času pokúsil vyhodiť do vzduchu Vatikán. Všetci spoločne prevádzkujú miestne pohrebníctvo. 

Sabrina mladá čarodejnica je späť, tentokrát ako temný atmosferický horor s čiernym humorom. Dokáže vás očariť? (Recenzia)
Zdroj: Netflix

 

Blížia sa však Sabrinine 16. narodeniny, kedy si bude musieť vybrať, či dá prednosť čarodejníckej dráhe, upíše sa Luciferovi a nastúpi na Akadémiu neviditeľných umení alebo ostane verná svetu smrteľníkov. 

Odporúčané
Čarodejnica Sabrina sa v traileri pre 2. sériu kúpe v krvi a mávnutím rúk láme väzy nepriateľov Čarodejnica Sabrina sa v traileri pre 2. sériu kúpe v krvi a mávnutím rúk láme väzy nepriateľov 18. marca 2019, 16:36

Keďže má však skvelého priateľa Harveyho (Ross Lynch) a výborné kamarátky Roz (Jaz Sinclair) a Susie (Lachlan Watson), dvakrát sa jej na temnú dráhu vydať nechce.

Netflix seriál takticky vypustil tesne pred Halloweenom a je nutné dodať, že urobil dobre. The Chilling Adventures of Sabrina sa totiž vyslovene hodí na sychravé jesenné dni a pokiaľ obľubuješ temné a štylizované fantasy horory, zrejme budeš s výsledkom nadmieru spokojný. Nová Sabrina je rozhodne nadpriemerný seriál, ktorý má potenciál stať sa veľkým hitom.

Sabrina mladá čarodejnica je späť, tentokrát ako temný atmosferický horor s čiernym humorom. Dokáže vás očariť? (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Plusom je najmä absolútne skvelá pochmúrna atmosféra, ale aj zaujímavý svet čarodejníc a čarodejníkov a jeho svojrázne pravidlá. Je pravdou, že jednotlivé prvky miestami môžu pripomenúť Harryho Pottera (čarodejnícka škola, averzia voči polovičným čarodejníkom a smrteľníkom, hlavná hrdinka, ktorá stratila oboch rodičov), ale aj vďaka temnejšiemu ladeniu a nápaditosti si seriál zachováva svoju vlastnú tvár.

Samotné epizódy sú rozdelené skôr na menšie poviedky, ktoré sú trochu chatrne a neobratne zlepené tak, aby vytvárali akýsi celistvý príbeh. Ten síce pri spätnom pohľade nedrží pokope až tak dobre, ale vďaka kvalite jednotlivých epizód to ani veľmi nevadí. Poteší aj slušná dávka čierneho humoru (hoci ho mohlo byť pokojne viac) a nevyhýbanie sa krvavým scénam.

Kiernan Shipka v hlavnej úlohe je navyše absolútne a fenomenálne bohovská. Túto slečnu som si všimol už vo výbornom horore The Blackcoat's Daughter a ako Sabrina je dokonalá. Dokáže pôsobiť nevinne roztomilo, ale zároveň má v očiach tú správnu „diabolskú“ či zlovestnú iskru. Dúfam, že seriál pre ňu bude odrazovým mostíkom k ďalším zaujímavým rolám.

Sabrina mladá čarodejnica je späť, tentokrát ako temný atmosferický horor s čiernym humorom. Dokáže vás očariť? (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Výbornú prácu odviedli aj Lucy Davis a Miranda Otto v úlohách Sabrininých svojráznych tiet a svoju rolu si s chuťou užil aj charizmatický Richard Coyle ako hlavný zástupca Satana na Zemi.

Trochu zamrzí, že postavy smrteľníkov a Sabrininých kamarátov sú pomerne nudné a nezaujímavé. Na ich problémy som sa nedokázal emocionálne napojiť, takže keď ich tvorcovia v neskorších epizódach začali vystrkovať do popredia, vôbec to na mňa nefungovalo a prichádzala nuda.

Zamrzí tiež nevyužitie vďačného Bronsona Pinchota ako riaditeľa školy. Naopak, Michelle Gomez ako tajomná učiteľka Wardwell, ktorá má so Sabrinou tajné plány, miestami dosť prehrávala.

Sabrinin bratranec Ambrose je z môjho pohľadu postava hodná vyškrtnutia, keďže mi pripadala zbytočná a ničím zaujímavá. Možno sa to však v nasledujúcich sériách zmení (druhá sa už nakrúca). 

Sabrina mladá čarodejnica je späť, tentokrát ako temný atmosferický horor s čiernym humorom. Dokáže vás očariť? (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Je teda veľká škoda, že tvorcovia sa trochu viac nepohrali aj s vedľajšími postavami. V tom prípade by som išiel s celkovým hodnotením ešte vyššie. Takto celý seriál herecky stojí a padá hlavne na výbornej trojici Shipka-Otto-Davis.

Mimochodom, kocúr Salem sa tu tiež vyskytuje, ale tentokrát nehláškuje (vôbec nerozpráva) a myslím, že tvorcovia mohli jeho postavu využiť omnoho, ale omnoho viac. Samotný príbeh, resp. príbehy sú ale zaujímavé.

Do budúcna v tomto bohatom svete vidím veľký potenciál. Autori si umne požičiavajú z viacerých zdrojov, vrátane biblických príbehov, ale aj skutočnej histórie a čarodejníckeho folklóru a mytológie.

Osobne som rád, že som seriál videl, užil som si ho a udelil by som mu slušných sedem bodov z desiatich. Celkovo môžem povedať, že The Chilling Adventures of Sabrina je sviežim temným dúškom, ktorý boduje pôvabne pochmúrnou atmosférou, čiernym humorom a výbornými hlavnými hercami. 

Seriál má viacero múch a vedľajšie postavy ti asi k srdcu neprirastú, ale pre Netflix rozhodne nejde o žiadnu veľkú prehru. Dokonca sa aj teším na to, čo tvorcovia prinesú do budúcna. A to je predsa len úspech, nie?

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia