Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. septembra 2018, 11:23
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Komédia o sexuálnych fetišoch, kultová bondovka a nehollywoodska dráma, ktorá vás rozcíti. Tieto 3 filmy musíte vidieť

FILMY A SERIÁLY TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Neviete, aký film si pozrieť? Naša nová rubrika vás možno inšpiruje.

Vítame vás v našej novej rubrike s názvom 3 najlepšie filmy, ktoré sme tento týždeň videli. V nej sa s vami vždy podelíme o tri tipy na filmy. Pôjde o snímky, ktoré redaktori Filmkultu videli za posledný týždeň a ktoré ich najviac zaujali.

Z toho vyplýva, že bude reč o snímkach rôzneho zamerania, známych aj neznámych, z rôznych rokov a všemožných žánrov, skrátka a dobre: To najlepšie, čo sa nám za posledných sedem dní dostalo pod ruky. Prvá trojica filmov od prvej trojice redaktorov je teda tu. Videli ste niektorý z menovaných filmov?

Dušan Š. – Malá smrť (réžia: Josh Lawson, 2014)

Zábavná poviedková komédia točiaca sa okolo sexuálnych fantázií a rôznych fetišov. Poviedky sú voľne prepojené, ale do veľmi veľkej miery ide vlastne o súbor krátkych a samostatných filmov, hoci režisér medzi nimi rôzne preskakuje.

Ako to už býva, niektoré poviedky zaujmú viac, iné menej (často v závislosti na tom, aký fetiš si scenárista vybral za ich centrálny motív), ale všetky si držia slušný štandard. 

Pomáhajú tomu aj kvalitní herci, svižná réžia a humor, ktorý je inteligentný, sem-tam čierny a mierne absurdný. Nikdy však neskĺzava do lacnej prízemnosti, čo je pri tejto téme priam zázrak.

Odporúčané
Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun 18. februára 2024, 13:30

Čo sa týka môjho favorita, absolútne ma očarila úplne záverečná poviedka. Tej dominuje skvelý nápad so "sexom po telefóne prekladanom do znakovej reči". Výsledkom je milá, romantická, dojemná a veľmi príjemná bodka. Na pohodový večer je snímka Josha Lawsona ako stvorená. 8/10

Oskar A. – Goldfinger (réžia: Guy Hamilton, 1964)

Keď som sa spätne pozrel na filmy, ktoré som videl za posledný týždeň, bolo mi jasné, že víťazom sa stane James Bond, a to konkrétne výborný Goldfinger.

Momentálne si totiž v rámci opakovania celej série púšťam najmä snímky s agentom 007, ktoré som stále nevidel všetky (resp. si na tie staršie už príliš nespomínam).

Goldfinger je v poradí treťou bondovkou a zároveň aj tretím zárezom skvelého Seana Conneryho v tejto slávnej úlohe. Záporák je sympatický, jeho plán nie je zbytočne prepálený a celé to má super atmosféru.

Takmer dvojhodinový mix odľahčenej akčnej zábavy, krásnych žien a nápaditých špionážnych vynálezov robí z tohto filmu nestarnúcu klasiku a bezpochyby najlepšiu Conneryho bondovku. Na titulnú pieseň od Shirley Bassey a Oddjobov vražedný klobúk ešte dlho nezabudnem. 9/10

Peter P. – 4 mesiace, 3 týždne a 2 dni (réžia: Cristian Mungiu, 2007)

Dlho som tento titul odkladal, no nakoniec som sa k nemu odhodlal. A dostal som bombu medzi oči. Príbeh o jednom nechcenom tehotenstve (v rumunských socialistických reáliách) je totiž mimoriadne depresívny a silný film.

Odporúčané
Recenzia Bones & All: Timothée Chalamet podrezáva hrdlá a konzumuje ľudí aj s kosťami. Pri sledovaní filmu ťa možno napne Recenzia Bones & All: Timothée Chalamet podrezáva hrdlá a konzumuje ľudí aj s kosťami. Pri sledovaní filmu ťa možno napne 23. novembra 2022, 17:30

A to som divák, ktorý ma väčšinu víťazných filmov z Cannes akurát na to, aby si z nich robil srandu alebo odbúraval nespavosť. Tentoraz však všetko funguje fantasticky aj na poli festivalových postupov. 

Minimalistická forma plná dlhých záberov a zdanlivo jednoduchých kompozícií je významným prvkom pre realistické vyznenie. No nie najdôležitejším. Prvé husle tu hrajú neuveriteľne prirodzené herecké výkony a najmä príbeh.

Ten sa síce odohráva viac v hlavách postáv, než pred vašimi očami, no vynaliezavé režijné vedenie vás do ich myšlienok dostane dokonale.

Pri niektorých scénach som zadržiaval dych viac než pri ľubovoľnom horore, pretože situácie do ktorých sa hrdinky dostávajú, sú precízne dramaturgicky ošetrené. Úžasne civilná záležitosť a lepšia antikoncepcia, než tri balíky durexov. 10/10

Domov
Zdieľať
Diskusia