Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
5. augusta 2018, 9:28
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

10 najlepších a najmrazivejších hororov, ktoré nám zatiaľ rok 2018 priniesol

FILMY A SERIÁLY TOP 10
Uložiť Uložené

Rok 2018 je bohatý na kvalitné horory. Vybrali sme 10 najlepších.

Asi nebudeme ďaleko od pravdy, keď povieme, že žáner hororu zažíva v posledných rokoch svoju veľkú renesanciu. Ani dnešný rok nie je výnimkou.

Hoci sme ešte len kúsok za jeho polovicou, už našimi kinami či streamovacími službami stihlo presvišťať viacero pozoruhodných diel. V tomto článku sa pozrieme na 10 najlepších z nich. 

10. Cargo (réžia: Ben Howling, Yolanda Ramke)

Zombie horory už trpia istým nedostatkom nápaditosti, avšak stále sa nájde niekoľko tvorcov, ktorí dokážu prísť s originálnym konceptom. Do tejto kategórie spadá aj Cargo. Ide vlastne skôr o hororovú drámu s takmer až baladickou atmosférou.

Ocitáme sa v budúcnosti, kde prepukla nákaza meniaca ľudí na zombies. Andy je infikovaný, čo znamená, že má pred sebou presne 48 hodín, než sa premení na zombíka. Musí teda svoju malú dcérku za každú cenu dopraviť do bezpečia.

Duo Howling a Ramke vychádzalo z vlastného krátkeho filmu a rozhodne doručilo zaujímavý príspevok. Pokojné tempo, niekoľko naozaj napínavých scén a silných emócií. Pokiaľ máte zombíkov radi, rozhodne neváhajte.

9. Unsane (réžia: Steven Soderbergh)

Steven Soderbergh vzal iPhone a za 10 dní naň natočil jeden z najzaujímavejších hororov roku. No áno, aj takéto veci prináša dnešná doba. Príbeh je o psychicky nevyrovnanej Sawyer (Claire Foy). Tá je presvedčená, že ju sleduje záhadný stalker.

Proti svojej vôli sa ocitne zavretá v psychiatrickej liečebni, ale jej prenasledovateľa to nezastaví. Je však táto obava skutočná? Soderbergh bezozvyšku dokázal z minima vytĺcť maximum a potvrdil, že aj za málo peňazí sa dá rozohrať solídna hororová jazda.

Celej snímke dominuje atmosféra paranoje a neistoty, ktorá je korunovaná perfektným hereckým výkonom Claire Foy. Keď film vyloží svoje karty, začne síce trochu strácať na pôsobivosti, ale nuda našťastie nehrozí.

8. Ghostland (réžia: Pascal Laugier)

Vo filme sa pozrieme do mysle mladej Beth, ktorá sa túži stať spisovateľkou. Podobne ako jej veľký vzor, H. P. Lovecraft, si však bude musieť prejsť mnohými útrapami. Ghostland by vás síce svojím názvom mohol mierne zmiasť, ale vedzte, že nejde o žiadnu "ducharinu".


Novinka od francúzskeho režiséra Pascala Laugiera (úspešný horor Martyrs z roku 2008) nám odprezentuje desivý príbeh, ktorý už po krátkej chvíli staví na poriadnu dávku adrenalínu a napätia.


Dravý začiatok filmu vystrieda pomalé prelínanie realít a vyústi do prekvapivého odhalenia. Uveriteľnosť celej zápletky sa síce celý čas nachádza na veľmi tenkom lade, no originalita snímky spoločne s kvalitnou atmosférou prebíjajú všetky menšie nedostatky.

7. The Endless (réžia: Justin Benson, Aaron Moorhead)

Kto niekedy videl nejaký film od režisérskeho dua Justin Benson a Aaron Moorhead, tak vie, že títo tvorcovia rozhodne nenatáčajú klasické horory, ale idú svojou vlastnou a pomerne originálnou cestou.

The Endless mnohým divákom nesadne, ale ide o zaujímavý sci-fi horor, ktorý stavia na náladotvornej atmosfére a pocite všadeprítomnej záhadnosti.

Príbeh rozpráva o dvoch bratoch (v podaní samotných režisérov). Tí sa rozhodnú vrátiť do kempu, kde sídli bizarná komunita, z ktorej kedysi utiekli. Po príchode sa však stávajú svedkami zvláštnych udalostí a náznakov, že s týmto spolkom nie je všetko v poriadku.

6. The Ritual (réžia: David Bruckner)

The Ritual patrí k tým menej nápadnejším kúskom, ale svoje miesto si v našom rebríčku rozhodne zaslúži. Štyria priatelia vyrazia z domovskej Veľkej Británie do nádhernej prírody Švédska. Rozhodnú sa podniknúť skratku cez veľký les, ale čoskoro natrafia na desivé náznaky, že tam nie sú sami.

Snímka je veľmi atmosférickým a napínavým zážitkom. Postavy sú síce len jednoducho načrtnuté, ale herci hrajú dobre a pri niektorých scénach vás možno nefalšovane zamrazí.

V závere sa potom snímka vydá cestou, ktorá iste nemálo divákov prekvapí. Vyústenie vám možno až tak nesadne, ale ako celok rozhodne stojí snímka Davida Brucknera za pozornosť.

5. Mom and Dad (réžia: Brian Taylor)

Nášmu rebríčku dominujú vážne strihnuté snímky, ale v tomto prípade urobíme výnimku a dáme vám do pozornosti solídnu hororovú čiernu komédiu Mom and Dad. O čom je? Rodičia jedného dňa začnú z neznámych dôvodov útočiť na svoje deti, pričom výnimkou nie sú ani krvavé vraždy.

Manželia Brent (Nicolas Cage) a Kendall (Selma Blair) tiež podľahnú tomuto "vírusu" a už si na svoje deti chystajú nože a pílu na drevo. Dcéra Carly (Anne Winters) a syn Josh (Zackary Arthur) tak musia dať hlavy dohromady a pokúsiť sa vražedné besnenie svojich rodičov prežiť.

Brian Taylor postavil svoju snímku na kvalitnom šialenom námete, ktorý mu slúži na rozohranie jednak napínavého hororu, ale aj ako prostriedok na ironickú satiru o "idylickom" malomeštiackom živote, stereotype a frustrácii.

Film má navyše slušné tempo a kvalitne použitý soundtrack. Na mnohých miestach sa nepochybne budete cynicky uškŕňať.

4. Ghost Stories (réžia: Jeremy Dyson, Andy Nyman)

Britská žánrovka Ghost Stories je pozoruhodným dielom, avšak tak trochu klame telom. Láka nás totiž na príbeh skeptického vyšetrovateľa, ktorý sa snaží prísť na kĺb trom záhadným prípadom, kde mohli hrať úlohu nadprirodzené sily.

Snímka však nie je antológiou troch poviedok v tradičnom slova zmysle, hoci jednotlivé príbehy sú zrežírované zručne a pomerne mrazivo.

Veľký dôraz je však kladený na samotný rámcový príbeh onoho vyšetrovateľa a v závere sa film zmení na celkom solídny mindfuck, ktorému však nechýba ani porcia svojsky suchého čierneho zmyslu pre humor. Konečná pointa síce nenadchne, ale všetko pred ňou je rozhodne hodné vašej pozornosti.

3. Annihilation (réžia: Alex Garland)

Adaptácia románu Jeffa VanderMeera síce divákov dosť polarizovala, avšak podľa nášho názoru ide o veľmi vydarený sci-fi horor s nádherne znepokojivými momentmi. Do neznámeho ekosystému The Shimmer sa vydáva skupina vedkýň na čele s Lenou (Natalie Portman).

Veľmi rýchlo si však uvedomia, že v tejto oblasti neplatia prírodné zákony tak, ako ich poznáme. Garlandovi sa podarilo snímke vtlačiť fascinujúco hypnotickú až mierne snovú atmosféru podfarbenú skvelou hudbou.

Plusom sú výborné herecké výkony, ako aj príbeh, ktorý rozhodne neodhalí všetky tromfy len tak. Pokiaľ máte slabosť pre trochu netradičnejšie žánrovky, kde musíte aj trochu ponamáhať mozog, rozhodne Annihilation nevynechajte.

2. Tiché miesto (réžia: John Krasinski)

John Krasinksi po dvoch nie príliš vydarených celovečerákoch zabrúsil do hororových vôd a dopadlo to na jednotku. Prednosťou Tichého miesta je najmä nápad. Dej sa odohráva v blízkej budúcnosti, kedy sa po Zemi pohybujú záhadné obludy, ktoré sú mimoriadne citlivé na zvuk.

Aj preto rodina Abbotovcov musí celý čas žiť v absolútnej tichosti. Samotný nápad by však nebol ničím bez výbornej realizácie. Tvorcovia sa vyhrali najmä s ústredným motívom ticha a vďaka tomu vzniklo hneď niekoľko ukážkovo napínavých scén.

Prirátajte si k tomu skvelé herecké výkony na čele so samotným Krasinskim a Emily Blunt a dostanete žánrovku právom patriacu medzi najlepšie horory tohto roku.

1. Prekliate dedičstvo (réžia: Ari Aster)

Famózny režisérsky debut Ariho Astera si nás dokonale podmanil. Koniec-koncov, môžeme vás odkázať na našu spokojnú recenziu, prípadne na krátky sumár, prečo by ste si film v kinách nemali nechať ujsť.

Ide o znepokojivý a temný príbeh o problematickej rodine na čele s Annie Graham (Toni Collette). Tá sa po smrti matky Ellen dozvedá, že stará pani skrývala nejedno temné tajomstvo.

Asterov film oplýva neuveriteľne pochmúrnou a depresívnou atmosférou, pomalým tempom, dôrazom na psychológiu postáv a vynikajúce herecké výkony.

Okrem toho treba spomenúť fantastickú kameru a hudbu, resp. prácu so zvukmi. Prekliate dedičstvo však rozhodne nie je pre radového mainstreamového diváka.

Nenájdete tu žiadne ľakačky ani lacné hororové triky. Pokiaľ sa vám páčili horory, ako Babadook, Čarodejnica, It Comes at Night, prípadne Osvietenie, Rosemaryino dieťa alebo Prichádza Satan, tak si prídete na svoje a dostanete poriadne intenzívny zážitok.

Ako sme napísali na úvod, rok sa ešte nekončí. Nepochybne sa nájde viacero snímok, ktoré ešte budú chcieť zamiešať kartami.

Veľké nádeje sú vkladané napríklad do návratu Michaela Myersa v novom Halloweene a prekvapiť môže aj Overlord z dielne J. J. Abramsa. Ktorý s menovaných hororov sa najviac páčil vám? Určite nezabudnite zahlasovať v ankete.

Anketa:
Ktorý z menovaných hororov vás zaujal najviac?
Cargo
Unsane
Ghostland
The Endless
The Ritual
Mom and Dad
Ghost Stories
Annihilation
Tiché miesto
Prekliate dedičstvo
Cargo
4 %
55 Hlasov
Unsane
4 %
57 Hlasov
Ghostland
5 %
69 Hlasov
The Endless
1 %
7 Hlasov
The Ritual
9 %
117 Hlasov
Mom and Dad
3 %
45 Hlasov
Ghost Stories
4 %
55 Hlasov
Annihilation
7 %
96 Hlasov
Tiché miesto
33 %
454 Hlasov
Prekliate dedičstvo
30 %
418 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia