Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. júla 2018, 15:08
Čas čítania 0:00
Sona O.

Bojovníci ninja možno v Japonsku vymrú. Rodné mesto legendárnych obyvateľov trpí nedostatkom ľudí

ZAUJÍMAVOSTI JAPONSKO
Uložiť Uložené

Hoci ninja bojovníci patria dnes skôr k histórii, ich rodné mesto Iga v Japonsku stále organizuje tématické festivaly. Ich počet však neustále klesá.

Stať sa bojovníkom ninja môžeš aj dnes. Stačí, ak absolvuješ cestu do Japonska, navštíviš ich rodné mesto Iga nachádzajúce sa 450 kilometrov od Tokia a absolvuješ niekoľkoročný tréning zaťažujúci telo aj myseľ.

Bojovníci ninja možno v Japonsku vymrú. Rodné mesto legendárnych obyvateľov trpí nedostatkom ľudí
Zdroj: Youtube

Toto japonské umenie určite nepatrí medzi najľahšie zamestnania. Nečudo teda, že sa doňho mladým ľuďom veľmi nechce, a preto si radšej zvolia pohodlnejšiu prácu v kanceláriách. Dokonca aj mnohí miestni z mestečka Iga sa radšej odsťahovali do Tokia či iných väčších častí. Oblasť preto zápasí nielen s nedostatkom ninja bojovníkov, ale aj obyvateľov.

Ide o malú rurálnu oblasť, ktorá pre mladých ľudí neponúka veľa možností. Starosta Sakae Okamoto sa obáva, že vzácne dedičstvo ninja sa môže úplne vytratiť. "Momentálne tvrdo pracujeme na tom, aby sme podporili ninja turizmus. Napríklad organizujeme festival ninja koncom apríla a začiatkom mája. Počas tohto obdobia sem prichádzajú turisti i domáci. Všetci sa oblečú ako bojovníci ninja a zabávajú sa. Mám však pocit, že to v poslednej dobe nestačí." 

Bojovníci ninja možno v Japonsku vymrú. Rodné mesto legendárnych obyvateľov trpí nedostatkom ľudí
Zdroj: Youtube

Japonsko sa teší pomerne veľkej obľube u turistov. Ročne ho navštívi až 29 miliónov ľudí, no väčšinou sa sústredia iba na veľké mestá a iné oblasti ostávajú zabudnuté. 

Aby Okamoto prilákal ľudí aj mimo festivalu a dlhšie ako na jeden deň, rozhodol sa v meste vybudovať múzeum bojovníkov ninja.

Pokiaľ sa však nenájdu ľudia aj z novej generácie, ktorí budú mať o túto tradíciu záujem, pomaly zomrie. Nájsť však niekoho, kto by chcel ešte aj v 21. storočí pôsobiť ako ninja, je ťažšie než to vyzerá. V Japonsku totiž vládne nízka nezamestnanosť a to iba 2,5 %

Odporúčané
PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie 5. marca 2024, 16:00

Ľudia si teda z pracovných ponúk môžu skutočne vyberať. Na motiváciu často nestačí ani vysoký ročný plat, ktorý sa môže vyšplhať až na 85-tisíc dolárov

Domov
Zdieľať
Diskusia