Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. mája 2018, 17:25
Čas čítania 0:00
Daniel Michalík

Dystopický režim plný totality prikazuje hasičom páliť všetky knihy. Trest čaká každého, kto sa ich nemieni vzdať (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

HBO prichádza s poriadne lákavým televíznym filmom o požiarnikoch páliacich knihy.

Seriálová ponuka HBO je skutočne obrovská a televízny gigant občas poteší divákov aj filmom z vlastnej produkcie. Ak ste pozorne čítali naše články, určite vám neušla informácia o sci-fi počine Fahrenheit 451, ktorý je adaptáciou rovnomenného dystopického diela z pera Raya Bradburyho. 

Tohtoročná snímka, hoci bol jej príbeh natočený aj v roku 1966, sa opäť odprezentovala ako projekt s poriadne lákavým námetom. V traileroch nechýbali ani známe herecké tváre, ako Michael B. Jordan, Sofia Boutella či oscarový nominant Michael Shannon. Dokázala splniť naše očakávania a vykresliť dokonalý dystopický svet?

Dystopický režim plný totality prikazuje hasičom páliť všetky knihy. Trest čaká každého, kto sa ich nemieni vzdať (Recenzia)
Zdroj: HBO

Dej sa odohráva v nekonkrétnom čase v budúcnosti a predstavuje nám spoločnosť so zásadným problémom. Je zakázané čítať a akokoľkek uchovávať knihy. Po zavedení ohňovovzdorných domácností už úlohou požiarnikov nie je hasiť oheň, ale tvoriť ho, a tým spaľovať všetky diela, ktoré im prídu pod ruku. 

Mladý požiarnik Montag (Jordan) spočiatku ničí knihy bez zaváhania tak, ako bol v totalitnej ére naučený. Stretnutie so šarmantnou Clarisse (Boutella) ho však prinúti klásť si otázku, čo jeho práca v skutočnosti znamená pre širokú spoločnosť.

Dystopický svet v istých elementoch predstavuje vek budúcnosti, ale zachováva si mnoho moderných vymožeností, aké používame dnes. Celá snímka sa venuje len jedinému problému a spolu s ním servíruje veľa filozofických otázok (často práve z diel), či myšlienok na zamyslenie

Michael B. Jordan a jeho charizmatický Montag je už od prvých minút pomerne sympatický chlapík, ktorý je však komandovaný svojím veliteľom (Shannon). Oboch by som zaradil skôr do kolónky antagonistov, pretože ich ideály sa priečia diváckemu zmýšľaniu. Pálenie kníh je ich alfou a omegou.

Dystopický režim plný totality prikazuje hasičom páliť všetky knihy. Trest čaká každého, kto sa ich nemieni vzdať (Recenzia)
Zdroj: HBO

Herci, predovšetkým vyššie uvedená trojica, hrajú pomerne kvalitne a záporák Shannon sa do roly vžil celým svojím telom a potvrdzuje, že mu postavy s negatívnym myšlienkovým postavením naozaj sadnú. 

Úvodné dejstvo s pomalým tempom ale pre mňa nepôsobilo príliš atraktívne a do filmu som sa ponoril až o čosi neskôr, kedy boli karty rozdané a bolo predovšetkým jasné, akou cestou sa bude snímka uberať.

Projekt ťahá dopredu práve Montagova snaha spoznať pravdu a vymaniť sa zo zavedených pravidiel. Treba uznať, že samotná dejová linka disponuje viacerými zaujímavými a netradičnými nápadmi, ktoré v iných filmoch veľmi nevidíme. Problémom sa však môže zdať jeho nie veľmi fungujúca a uveriteľná premena z anti-hrdinu na dobráka.

Snímka disponuje aj pár zvratmi, ale na emocionálne zasiahnutie diváka to po scenáristickej stránke nestačí. Ani v jednej konkrétnej scéne so starenou, ktorá mohla byť veľmi silnou udalosťou.

Dystopický režim plný totality prikazuje hasičom páliť všetky knihy. Trest čaká každého, kto sa ich nemieni vzdať (Recenzia)
Zdroj: HBO

Stále mám pocit, že sa z projektu dalo vyťažiť o čosi viac. Osobne mi v počine chýba vysvetlenie, prečo spoločnosť funguje na princípe pálenia kníh a ako sa vôbec do tohto absurdného bodu dostala. Mám pocit, že sa až príliš venuje požiarnikom a Montagovej ceste za poznaním, a v konečnom dôsledku neodkrýva všetky odpovede.

Ako som už spomenul vyššie, zhruba do poslednej tretiny, kedy ešte riešenie problému nie je predstavené, netušíme ani zďaleka, ako môže film skončiť. Čoskoro vám ale hneď dopne, čo presne sa odohrá v záverečnom dejstve a veľkolepé finále budete schopní predpovedať takmer s istotou dlho predtým, než by si tvorcovia želali.

Fahrenheit 451 od režiséra Ramina Bahrana je po zhrnutí zaujímavým a netradičným filmom fungujúcim hlavne vďaka svojmu príbehu. Má však svoje muchy či nedostatky, a hoci je len jednohubkou, nemali by ste ľutovať jeho zhliadnutie. Na druhú stranu vás ani príjemne neprekvapí. Lepších 5/10

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia