Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. marca 2018, 9:05
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Alicia Vikander je lepšia Lara Croft ako Angelina Jolie. Tomb Raider ako film však videohernú kliatbu v kinách nezlomil (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY TOMB RAIDER
Uložiť Uložené

Roar Uthaug natočil fungujúci dobrodružný film s množstvom chybičiek, ktoré bránia tomu, aby ste si ho naplno užívali.

Tomb Raider sa vracia do kín a po kadejakej sérii s Angelinou Jolie prichádza na rad oscarová Alicia Vikander. Hneď vám môžem prezradiť, že ako Lara Croft je lepšia. Zaslúžila by si však lepší film. Režisér Roar Uthaug (Ľadová smrť, Vlna) nám nie je veľmi známy, no dá sa očakávať, že po Tomb Raiderovi v Hollywoode ešte pobudne.

A to aj kvôli tomu, že film ako taký funguje a zdá sa, že si na seba ja zarobí, no nepredbiehajme. Nový príbeh archeologičky Lary Croft začína 7 rokov po zmiznutí jej otca. Odmieta žiť z jeho peňazí a odmieta si priznať, že je mŕtvy.

Zarába si ako kuriérka na bicykli, kedy sa mi film paradoxne páčil asi najviac. Z Lary sa Croft stane v momente, keď objaví tajnú správu svojho otca a rozhodne sa ísť po jeho stopách ku japonským ostrovom za bájnou Himiko. 

Alicia Vikander je lepšia Lara Croft ako Angelina Jolie. Tomb Raider ako film však videohernú kliatbu v kinách nezlomil (Recenzia)
Zdroj: Warner Bros.


Že vám to to meno niečo hovorí? Nuž, rovnako ako mnoho iného, aj Himiko je známa najmä fanúšikom rebootovanej hernej série, ktorá sa už tento september dočká 3. časti. Roar Uthaug si asi pomyslel, že hráči, ktorých hnevajú filmy podľa videohier, musia na jeho film pozerať inak.

Väčšina sa sťažuje, že z hier je v daných snímkach príliš málo, a tak to Uthaug zobral z opačného konca a rozhodol sa, že sa najviac zavďačí fanúšikom hier. 

A to tak, že doslova vykradne niektoré akčné pasáže a dejové linky, nehovoriac o tom, že pretočil aj mnohé scény a maličkosti, ako napríklad druh zranenia a aj miesto, kde sa Lara zraní. Vo filme mi práve najviac vadil fakt, že hry neboli obyčajnou inšpiráciou, no zdrojom, z ktorého Uthaug kradol pre svoj hollywoodsky debut celé scény.

Ak ste teda hry hrali, dianie na plátne vám bude až príliš povedomé a nebudete si môcť film naplno užívať. Takmer nič vás v ňom totiž neprekvapí. Akčné scény s lietadlom, v prúde rieky, v búrke na mori a následnom potopení lode vám budú veľmi povedomé, bohužiaľ to zďaleka nie je všetko, čo režisér vykradol z hier. 

Alicia Vikander je lepšia Lara Croft ako Angelina Jolie. Tomb Raider ako film však videohernú kliatbu v kinách nezlomil (Recenzia)
Zdroj: Warner Bros.

Rovnaká je aj dejová linka okolo "pokladu" a teda bájnej Himiko, ktorú sa vydala hľadať zločinecká organizácia Trinity, Richard Croft a následne aj jeho dcéra.

Režisér si nedal ani len toľko námahy, aby zmenil záverečný twist so "skutočným" záporákom, ktorý nebol prekvapivý ani v hrách. Keď však už od začiatku viete, ktorá bije, ako diváka vás to nepoteší. 

Našťastie pre Uthauga je to len jedno z troch vyložene silných negatív. Aj keď sú scény a dejové linky vykradnuté, v rámci filmu fungujú. Pre divákov bez herných skúseností budú dostatočne adrenalínové a zábavné. Ich výstavba je premyslená a Lara prežíva dobrodružstvá a eskapády, ktoré som jej bol ochotný uveriť. 

Nie je to až také nereálne a filmári sa všetko snažia držať pri zemi, ako pri akčných scénach, tak aj pri nadprirodzených úkazoch či sile samotnej Himiko.

Lara nakoniec ešte len začína a veľkým súperom je pre ňu aj prostredie ako také. Problémom je, že sa nedočkáme ničoho originálneho, ničoho odvážneho či nového, čo by sme v žánri nevideli už stokrát.

Alicia Vikander je lepšia Lara Croft ako Angelina Jolie. Tomb Raider ako film však videohernú kliatbu v kinách nezlomil (Recenzia)
Zdroj: Warner Bros.

Tomb Raider je remeselne zvládnutým filmom (až na pár maličkostí, ako miestami príliš viditeľné CGI). O tom niet pochýb. Škrípe to však v momente, kedy od neho očakávate niečo viac, pretože to nepríde. 

Nepotešil ma ani záporák (jeho meno som zabudol, keďže odznie asi raz a aj tak je nepodstatné). Toho stvárnil skvelý Walton Goggins, ktorý tu však bohužiaľ nemá čo hrať. Jeho motivácie sú postačujúce a je uveriteľný, no taktiež mu chýba viac bystrosti a niečo, čím by zaujal. Bez zbrane by ste si ho pomýlili s treťotriednym terčom pre Larine šípy, a inak vlastne nepôsobí ani so zbraňou. 

Režisérovi sa síce podarilo natočiť jednu skutočne napínavú scénu, kde z neho ide strach, to je však tak všetko, čím záporák zaujme. Sledovanie mi kazili aj logické nezmysly. Výrazne to pocítite asi tak trikrát, pričom väčšinou ide o chvíle, kedy môže Lara jednoducho a nepovšimnuto hlavného záporáka zabiť a celé to skončiť.

Zmysel nedáva ani pár ďalších scenáristických rozhodnutí o činoch niektorých postáv, ale ak si ich nevšimnete v kine sami, je zbytočné vás na ne nasmerovať a ukazovať stále negatívnejšie stránky filmu. 

Alicia Vikander je lepšia Lara Croft ako Angelina Jolie. Tomb Raider ako film však videohernú kliatbu v kinách nezlomil (Recenzia)
Zdroj: Warner Bros.


Prečo teda nový Tomb Raider nedostane ozaj zlé hodnotenie? V prvom rade preto, že vôbec nie je zlý film. Práve naopak Nebudete sa nudiť, len si párkrát otrávene odfrknete, avšak stále sa budete baviť. Akčné scény sú natočené bezchybne, akurát v nich chýba niečo viac, čo by zaistilo aspoň jeden "wow" moment.

Možno by sa aj dostavil, keby som celý čas nevedel, čo sa v danej scéne bude diať ďalej. Rozhodnutie tvorcov vykradnúť herné scény a udalosti proste nekvitujem a zaslúžilo sa o to, že som si film nemohol vychutnať.

Pre tých ostatných však môže ísť o pohodlné dobrodružné dielo so skvelou Aliciou Vikander, ktorej to ako Lare sekne. Tomb Raider sa drží pri zemi, predstavuje atraktívnu hrdinku a ukazuje, že vie zabaviť nielen vtedy, kedy Lara drží luk, no to jednoducho nestačí. Z kina som však neodchádzal sklamaný.

Po tých traileroch sme všetci v redakcii čakali väčší prúser, no všeobecne sme azda všetci spokojní. Dúfame, že si na seba film zarobí a dvojka padne k nohám skúsenejších tvorcov.

Alicia Vikander je lepšia Lara Croft ako Angelina Jolie. Tomb Raider ako film však videohernú kliatbu v kinách nezlomil (Recenzia)
Zdroj: Warner Bros.

Táto Lara v podaní Alicie si to nepochybne zaslúži a my sa na to budeme tešiť. 6,5/10. Ak ste nehrali hry (tým pádom sa nebudete pozerať na množstvo vykradnutých scén a maličkostí), pokojne si pol bodíka na konečných 7/10 prihoďte. V konečnom dôsledku je nový Tomb Raider dobrý. Síce nič viac, ale urazení nebudete a v kine sa zabavíte.

PS: Alicia síce nemá sexepíl Angeliny Jolie, ale ako Lara vyzerá skutočne úžasne. Akurát je pravda, že rovnako ako Gal Gadot pred rolou Wonder Woman, aj ona vyzerá trošku vyziabnuto (je chudá a vysekaná).

Preráža to však krásnou tváričkou, charizmou, sympatiami a sebavedomým prejavom. Táto verzia Lary však vôbec nepracuje so sexy motívami, čo mi nakoniec vôbec neprekážalo a rovnako tak by to pri hodnotení filmu nemalo prekážať ani vám

PS2: Odpúšťame aj malé "tomb raidingu", keďže Lara ešte len začína. Tak snáď nabudúce

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia